İsrail politikasının en deneyimli, iki siması Şaron ve Peres,Gazzeden çekilme sürecinde olduğu gibi birlikte çalışacak ve barış yönünde çabalarını sürdürecek. Son haftalarda İsrailde meydana gelen siyasi kargaşanın en olumlu sonucu bu oldu. Siyasal gelişmelerin diğer büyük kazancı; Şaronun Kadima Partisini kurmasıydı. İşçi Partisinin de bazı yönlerden kazançları oldu. Likud Partisi yönünde ise sadece kayıplar var. Çünkü parti bünyesinde başkan seçimine ilişkin çekişmeler süregeliyor. Likud Partisi başkanını seçtikten sonra- büyük olasılıkla Netanyahu- kendini toparlayabilir.
Son gelişmeler üzerinde ayrıntılı duralım
Peres, partisinden neden çekildi?
Yazımı kaleme aldığım sırada halen Barselonada buluna Şimon Peres, kararını resmen açıklamadı. Ama altmış yıldır üyesi olduğu ve bir süre başkanlığını yaptığı İşçi Partisini terk edeceği apaçık belli. Ayrıca, Kadima Partisine de girmeyecek. Peres, gelecekte barış sürecini ilerletmek Negev ve Galile bölgelerinin geliştirilmesi gibi sorunlarla ilgilenecek. Zaten uzun siyasi yaşamında Peres, parti politikalarında değil, diplomaside ve büyük altyapı projelerinde başarı gösterdi.
İsrailin seçim sisteminde bağımsız milletvekilliği yok. Bu nedenle Peres, milletvekili olmadan da bakan olabilir. Aynen Şaul Mofazın milletvekili olmaksızın savunma bakanı olması gibi. Peres de böylece, bakan olarak en iyi anladığı alanlarda yeteneklerini gösterebilecek.
Peres, neden Peretz ile çalışamıyor?
İşçi Partisi liderliğine seçildiğinde Amir Peretz, Şimon Perese işbirliği içinde çalışmayı önerdi. Ancak Peres, Şaronun safına geçerek partideki en yakın çalışma arkadaşı Dalia İtzikin iyi bir mevkiine ulaşmasını sağladı.
Çalışma arkadaşlarının görüşlerine göre Peretze küskünlüğünü yenemeyen Şimon Peres, evi addettiği partisinde artık kendini rahat hissetmiyor. Birkaç seçim kaybettiği halde hiçbir zaman partiden çekilmeyen Peres, şimdi neden böyle bir tutum sergiliyor?
Çünkü Peres, partinin ileri gelenlerinin muhalefetine rağmen Peretzin partiye girmesini sağlamıştı.
Birkaç yıl önce Peretz, şiddetle eleştirerek partiden ayrılmış, kendi partisini kurmuştu. Ancak kurduğu parti sadece üç milletvekili çıkarınca Peretz, İsrail politikasında etkin bir rol oynamanın tek çıkarını İşçi Partisine dönmekte buldu.
Peres, Peretzin partiye Sefaradların, özellikle Kuzey Afrika kökenlilerin desteğini getirebileceğine inanıyordu, öyle de oldu.
Peretz, Perese verdiği sözü tutmadı
Partiye dönmeden önce Peretz, Perese yapılacak parti başkanlığı seçimlerinde adaylığını koymayacağı ve onu destekleyeceği sözünü vermişti. Oysa tam aksini yaptı, adaylığını koymasaydı Peres, şimdi İşçi Partisi başkanlığını sürdürecekti. İşte Peres, bunu unutamıyor, bu nedenle işbirliğine gitmiyor.
Şaron, Perese çekici tekliflerde bulundu. Ayrıca Peres, Şaron ile çalışmaya alışık. Bu nedenle Peres, bütün psikolojik güçlüklere rağmen, başka bir partiye girmeden İşçi Partisinden çekilme kararı aldı. Sürpriz bir gelişme olamazsa Peresin bu kararı bir- iki gün içinde resmiyet kazanacak.
Kadima güçleniyor
Peres, Kadima Partisine resmen girmese de, Şaron ile işbirliği yapması, bu yeni partiye ivme kazandıracak. Bunun yanı sıra, Kadimanın son günlerde, özellikle Prof. Reichmanın katılımıyla önemli kazanımları oldu. Prof. Reichman, Herzliyadaki " İnterdisciplinary Center" ın kurucusu. Şaronun genel seçimleri kazanması durumunda, Prof. Reichmanı Eğitim Bakanı görevine getireceği haberi entelektüel çevrelerde çok olumlu karşılandı. Prof Reichman, Şinuy Partisinin fikir danışmanıydı. Son seçimlerde on beş milletvekili çıkaran, Şinuyun önümüzdeki seçimlerde, en çok kayba uğrayacak parti olması bekleniyor. Şaron, Kadimayı güçlendirmek için bazı başarılı belediye başkanlarını, partisine çekmeye çalışıyor.
İşçi Partisinin kayıp ve kazançları
İşçi Partisinin bu hafta Şimon Peresi yitirmesi parti açısından ağır bir kayıp oldu. Ayrıca, Hayim Ramon, Dalia İtzik Kadimaya geçtiler. Ramon, ikna gücü olan iyi bir konuşmacı. İtzik ise İsrailli kadın politikacıların en deneyimlisi. Peres gibi Peretzden rahatsız olan İtzik, İşçi Partisinin yeni lideri için " sendikacı komandolar yolu ile partimizi fethetmeyi başardı" yakıştırmasında bulundu. Peresin kardeşi Gigi Peres, İşçi Partisinin yeni liderine neredeyse ırkçı sayılabilecek ağır ithamlarda bulundu.
Peres: "benim bu ithamlarla ilgim yok" açıklamasını yaptı.
Ama bu ithamlar Peretze ve İşçi Partisine kazanç sağladı. Ben Gurion Üniversitesinin rektörü ve Dünya Bankasının sayılı uzmanlarından olan Prof. Braverman, Amir Peretzin partiye katılma teklifini kabul etti. Prof. Braverman basına bir açıklama yaparak: "Peretz, ne komünist, ne de eski tip sosyalist. O Tony Blair tipinde ilerici bir sosyalist. Ben de onun gibi düşünüyor, İsrailde yoksulların ezilmesini istemiyorum" dedi.
Peretzin genel seçimleri kazanması durumunda; Prof. Braverman Maliye Bakanı olarak görev alacak. Beerşevadaki Ben Gurion Üniversitesini, İsrailin diğer üniversiteleri gibi saygın bir konuma getiren Bravermanın, Amir Peretzin yanında yer alması ve ülkenin ekonomi politikasında merkezi bir rol oynaması, bir çok iş adamının endişelerini yok edebilir.
İşçi Partisinin yeni üyesi Şeli Hayimoviç, medyanın tanınmış isimlerinden. Ülkenin sosyal sorunlarıyla yakından ilgilenen, gelir dağılımını şiddetle eleştiren etkin bir kişi olan Hayimoviç, İşçi Partisi için çok faydalı olabilir.
Kısacası, bu seçim kampanyası benim, 1960dan beri tanık olduğum en ilginç seçim kampanyası olmaya aday