Yeni Filistin Parlamentosunun resmen açılacağı önümüzdeki cumartesi günüden itibaren İsrail hükümeti Filistin otoritesini terörist bir Hamas otoritesi olarak görecek ve bir takım sert önlemler alacak.
Alınacak önlemlerin neler olacağı şimdilik bilinmiyorsa da, Savunma Bakanı Şaul Mofaz, Kahireye giderek Başkan Mübareke bu konuda bilgi verdi. Bugün New York Timesda yayınlanan bir yazıdan, bu önlemlerin ABDli ve İsrailli üst düzey kişilerin görüşmelerinden sonra uygulanacak politikaların ilk işaretleri olacağı anlaşılıyor. Bu politikaların asıl amacı Hamas hükümetini bir ikilemle karşı karşıya bırakmak: Bu hükümet İsraili tanıyacak, şiddetten vazgeçecek ve FÖYün geçmişte imzaladığı tüm anlaşmaları geçerli sayacak. Aksi halde ABD ve İsrail, bu hükümeti maddi kaynaktan yoksun bırakacak. Bu durumda hükümet Filistin halkının ihtiyaçlarına cevap veremeyecek ve böylelikle er veya geç iktidarı kaybedecek.
ABD-İsrail ortak planı mı?
Böyle bir durumda FÖY Başkanı Mahmud Abbas, geçerlilik süresini aşan parlamentonun kendisine verdiği yetkileri kullanarak Hamasın denetimi altında bulunan parlamentoyu feshedecek ve yeni seçimleri ilan edecek.Bu kez Filistinli seçmenlerin Hamasın Filistin halkını bir çıkmaza götürdüğünü ve yeni parlamentoyu seçeceklerinde bu konuyu dikkate alacakları umut edilebilir.İsrailin resmi sözcüleri bu plan konusunda bilgileri olmadığını söyleseler de New York Timesın bu plan hakkında yazdıklarının uydurmaca olmadığı belli.
Bu plan gerçekleşebilir mi?
Hamasın buna bir cevabı
olacak mı?
Bu plan olanaklı görünüyor çünkü FÖY her yıl çoğunluğu ABden olmak üzere bir milyar dolar yardım görüyor. Ayrıca İsrailin Filistinliler için topladığı gümrük vergilerinden 55 milyon dolar alıyor.Bunun dışında aylık açığı kapatmak üzere çeşitli kaynaklardan yardımlar görüyor.Böylece FÖY, güvenlik güçlerinin maaşları dahil 135000 devlet memurunun maaşlarını ödeyebiliyor.Zaten Filistin halkının üçte biri bu maaşlar sayesinde yaşamını sürdürüyor.Şimdiden Hamasın seçimlerdeki başarısının etkisiyle Filistin Borsasında yüzde yirmilik bir düşüş gözlemlendi.İsrail sert önlemlerini uygulamaya sokmadığı halde Filistin ekonomisi bir bunalıma yaklaşıyor.Önlemler uygulanırsa durum daha da vahim olacak ve Hamas iktidarda kalamayacak.
Hamas sözcüleri bir karşı planları bulunduğunu ve ekonomik yaptırımlardan korkmadıklarını, Arap ve Müslüman ülkelerinin onlara yardım edeceklerini ileri sürüyorlar.Hamas sözcüleri ve liderleri şimdiden İslam ülkelerini ziyaret ediyor ve onlardan yardım görmek için zemin hazırlıyorlar.
İslam ülkelerinin yardımı
yeterli midir?
İsrail ve ABD yeterli olmayacağı görüşündeler.Oysa İran bu konuya önem veriyor ve Haması desteklemek, İsraili zor duruma düşürmek için her türlü yardıma hazır.Ama önümüzdeki aylarda İranın kendi sorunları ile baş etmesi gerekecek. İsrail Hamasa birçok zorluk çıkartabilir ama Filistin halkının acılarını arttırmak istemeyecek.Belki de Hamas bu durumdan istifade etmeyi planlıyor.İsrail, ABD,AB terörist sayılacak bir yönetime zorluk çıkarırsa Mahmut Abbas yetkilerini kullanarak parlamentoyu feshedip yeni seçimleri ilan edebilir.Hamas sözcüleri yeni bir seçimi daha büyük bir çoğunlukla kazanacaklarını ileri sürüyor.Bunun doğruluğu tartışılır çünkü Hamasın zaferi El Fetihin bölünmesinden kaynaklanıyor. Eğer El Fetih bölünmemiş olsaydı, rüşvetçilere karşı önlem alabilseydi, Hamas bu seçimi kazanamayacaktı.Yeni seçimlerin sonuçları Hamasa değil,El Fetihin kendini yenileme yeteneğine bağlıdır. Mahmut Abbas son günlerde Hamasa karşı bir zafer kazandı ve bir senelik zaafından sonra yeniden güçlendi. Partisi de aynı yenilenmeyi gerçekleştirebilirse bölgemizde durum belki de biraz daha ümit verici olabilir.
Şoşana Damarinin vefatı
İsrailli ses sanatçısı Şoşana Damari salı sabahı Tel Avivde yaşama veda etti. 83 yaşında vefat eden Damari, İsrailin özgürlük savaşından itibaren 60 yıllık bir süreçte ülkenin acı ve mutlu dönemlerine şarkılarıyla destek vermişti.Ölümü milli bir yas halini aldı.Başbakan Ehud Olmert ve ileri gelenler acılarını bildiren açıklamalar yaptılar.
Omri Şaron mahkum oldu
Ariel Şaronun büyük oğlu Omri Şaron 9 ay hapis cezası ve 300 000 Şekel para cezasına mahkum edildi.6 yıl önce Omri Şaron babasının Likud başkanlığına seçilmesi ve başbakanlık görevine gelmesi için İsrailden ve İsrail dışından, yasaların belirttiği rakamın 6 kat üstünde maddi kaynak toplamak suçundan hüküm giydi.
İsrailde seçimler
Bugünkü Knessette 13 parti bulunuyor.Ama 28 Martta gerçekleşecek seçimlerde 31 parti beş milyon seçmenin oylarını paylaşacak.Bu 31 partinin çoğu %2lik barajı aşamayacak.Seçime 6 hafta kaldı,seçim kampanyası canlandı,büyük ve orta partilerin taktikleri bir dereceye kadar da şansları belli olmaya başladı.Merkezde Şaronun kurduğu Kadima partisi yer alıyor.Başbakan Olmert seçmenlerin bu partiyi Şaronun kurduğunu unutmamaları için elinden geleni yapıyor.Ehud Olmert seçim propaganda konuşmalarının ilkini yaptı.Konuşması sırasında iyi bir hatip olduğunu kanıtlarken,politikasını da açıkladı.Olmert konuşmasında Netanyahu ve Likud partisini eleştirdi.Çünkü Kadima kendisi için en büyük tehlikeyi sağda görüyor.Zira Hamasın başarısı ve olası sonuçları Netanyahuya Olmert hükümetini eleştirme olanağını verdi.Netanyahu bu fırsatı kaçırmadı.Görünüyor ki seçim kampanyası bir Olmert-Netanyahu düellosuna dönüşecek. Kadima ile İşçi Partisi arasındaki tartışma daha ılımlı çünkü her iki tarafta seçim sonrasında aynı koalisyonda bulunmayı umut ediyor ve ona göre davranıyor.Seçim kampanyası ilerledikçe diğer partilerin taktiklerini de yakından izleyeceğiz.
Düzeltme:
8 Şubat tarihli İsrail Mektubunda "İran Almanyadan iki denizaltı almıştır" ibaresi kullanıldı. Almanyadan denizaltı alan İran değil İsraildir.