Finansbankın, Citigroup ile de bir flört dönemi yaşadıktan sonra Yunanistanın en büyük bankası NBG (National Bank of Greece) tarafından %46sının 2.7 milyar USDye satın alınması ile Türkiye ve Yunasitan tarihin en büyük ticari anlaşması yapılmış oldu. Satın almanın tarafları Türkiye ve Yunanistan olunca haliyle de konunun ekonomik olduğu kadar siyasi açılımları da ön plana çıkıyor.
Özellikle NBGnin çoğul ortaklık yapısına rağmen devlet kontrolünde sayılabilecek bir banka olması, operasyonun Yunan hükümetinin de onayını ve iradesini yansıttığı anlamına geliyor. Verilen demeçlerin çoğunda banka ile ilgili planların yanı sıra Kıbrıs sorunun da çözüme doğru ilerlenebileceğinin ya da Türkiyenin AB sürecine olan inancın dile getirilmesi bu açıdan anlamlı oluyor. Bu anlaşma bir yerde iki ülkenin birbirini kazanmaları için bir şans olarak değerlendirilebilir.
Elbette, Türkiyenin ABden müzakere tarihi alma sürecinin çok gerisinde olduğu ve Yunanistanla bugünkü dostane ilişkilerin bulunmadığı dönemde, böyle bir yatırım hayal bile edilemezdi. Ayrıca, 2.7 milyar USD, Yunanistan tarihinin en büyük dış yatırımı olduğu gibi, bankanın yeni satın almalarla bölgesel olarak genişleme stratejisi düşüncesi ve bu çapta bir yatırım sonrası yeni devralmalar konusunda hız kesmek durumunda kalacağı göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye bankacılık pazarını bir fırsat olarak algıladığı açıkça görülmektedir.
Bu gelişme sonrası karşılıklı olarak yeni yatırımların ve artan ticaret hacminin yolu açılmış oluyor. 1990lı yıllarda 300 milyon doların üstüne çıkmayan iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi, son yıllardaki ivme ile 1 milyar 700 milyon dolar seviyesine ulaştı.
Ticari hareketlilik ve hacim, siyasi ilişkiler ve uluslar arası toplum içinde, ülkelerin birbiri lehine tavır almalarının önemli bir motivasyonunu oluşturuyor.
Dışbank, Garanti, TEB, YKB, C Bank ve şimdi de Finansbank anlaşması sonrası Türk bankcalığındaki yabancı sermaye oranı İMKBdeki hisseler haricinde %14.4e çıktı. Devlet bakanı Abddüllatif Şener başka bankaların da görüşmeleri sürdüğüne dikkat çekerek bu oranın %30ᆷ seviyelerine çıkabileceğini söylüyor. Denizbank, Alternatifbank, Tekfenbank, Oyakbank ve Akbank yabancı yatırımcılarla görüştüğü konuşulan bankalar arasında. Bir biri ardına gerçekleşen büyük anlaşmaların, yeni yatırımcılara 70 milyonluk Türkiye pazarı için ilgiye ek olarak güven ve harekete geçme cesareti de verdiği kesin.