Şderot Belediyesi, hedef olduğu Kassam roketlerine karşı hükümetin aldığı önlemlerin yetersiz olduğu gerekçesiyle, salı sabahı kente giriş ve çıkışları kapattı. Ama öğleye doğru bu girişimin en çok kent halkına zarar verdiği ortaya çıkınca, abluka kaldırıldı. Yine de Olmert hükümetine roket saldırılarına karşı etkin önlemlerin alması gerektiği mesajı verilmiş oldu.
İsrail Savunma Bakanı Amir Peretzin yeniden askeri güçleri Gazzeye sokmaya niyeti yok. Öyle ise alınacak yegane önlem, Hamas gibi terör örgütlerinin ele başlarını etkisiz hale getirmek. Bu açıkça söylenmese de, Peretzin söylemlerinden anlaşılıyor. Hamasın bu uyarıyı hesaba katıp ona göre hareket edeceği umuluyor. Böylece, İsrailin bu tip bir girişimine gerek duyulmayacak.
Şayet El Fetih ve Hamas bu günlerde "Tutuklular planı" konusunda bir anlaşmaya varırlarsa, daha olumlu bir dönemin başlangıcı olabilir. Oysa bu anlaşma hakkında her gün birbirine zıt haberler alınıyor.
AB, Olmertin planlarını " cesur" olarak nitelendirmesine rağmen, tek yanlı hiçbir girişimin şansı olamayacağı görüşünü paylaşıyor. ABye göre, Filistinlilerle müzakere yoluyla bir anlaşmaya varmak gerekiyor; ancak bu şekilde barışa bir adım atılabileceğini savunuyor. İktidara geldiğinden bu yana Olmertin neden FÖY lideri Mahmud Abbas ile görüşmek istemediği sorusunu soruyorlar. Filistinli kaynaklara göre, Abbas ile Olmert bu günlerde Ürdünde bir araya gelecekler. Ancak bu haberi İsrailli kaynaklar yalanlıyor. Gerçekten biraz garip bir durum.
Yazımı kaleme aldığım sırada, Savunma Bakanı Peretzin sert uyarısı sonuç getirdi. Abbas, radikal örgütleri uyararak, kassam roket saldırılarının durdurulmasını istedi. Durdurulmadığı takdirde, ortaya çıkabilecek vahim sonuçlardan bu örgütlerin sorumlu olacağını söyledi. Hamasın Abbasın uyarısını dikkate alacağı düşünülürken, İslami Cihadın tutumunun ne olacağı konusunda her hangi bir bilgi yok.
Şderot halkı Peretze öfkeli
Gazzeden Şderot üzerine atılan 1082 ve 1083üncü roket atışları, İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav ile Savunma Bakanı Amir Peretzin bu kenti ziyareti sırasında yapıldı. Bu da Şderotun İsrail- Filistin çözümsüzlüğünde oynadığı büyük rolü vurguluyor. Son zamanlarda Filistinlilerin intihar saldırıları yerini, kassam roket saldırılarına bıraktı. Yine de bu saldırılar intihar saldırıları kadar öldürücü değil; şimdiye dek kassam roketleri saldırılarında Şderot halkından onlarca kişi yaralanırken, 5 kişi yaşamını yitirdi. Kassam füzeleri ilkel silahlar olmakla birlikte, bir kenti felce uğratacak güçte. Çünkü, Şderot ve yakınındaki kasabalarda yaşayanlar her an, evlerine bir roketin isabet edeceği korkusunu taşıyorlar.
Bu belirsizlik ve güçlü İsrail ordusunun ilkel bir silaha karşı pasif kalması, şehir halkının öfkelenmesine neden oluyor. Bu nedenle Olmert hükümetini, zayıf görüyor ve özellikle Şderot kentinin en kıdemlilerinden ve şehrin eski Belediye Başkanı Peretzi eleştiriyorlar.
Şderot halkı: "Peretz bizi daha iyi anlamalıydı. O, geceleri rahat uyuyamadığımızı, çocuklarımız için korktuğumuzu biliyor. Anneler, en ufak bir gürültüden korkan; okula dahi gidemeyen çocukları ile; aynı odada ya da riski azaltmak için ayrı odalarda mı yatmaları gerektiği konusunda tereddüt ediyorlar. Çocukların ve ebeveynlerin %15-%20si depresyonda. Bu durumun bilincinde olan Tsahal yardım etmek için neden elinden geleni yapmıyor. Daha etkili önlemler alınması gerekir" sözleriyle öfkesini dile getiriyor.
Bu eleştirilere son vermek isteyen Peretz de ikilem içinde. Zira kendisi uzun yıllardan beri, İsrailin yanında bir Filistin devletinin kurulması fikrini savunuyor. Bir çok kişi savunma bakanı olarak uygulayacağı politikanın Şaul Mofazın politikasına kıyasla daha ılımlı olacağına inanıyordu. Oysa böyle olmadı, terör örgütlerinin saldırılarına İsrail silahlı kuvvetleri sert yanıtlar vermek zorunda kaldı.
İsrailin saldırıları konusunda tartışmalar devam ediyor. Bazıları Tsahalin açıklamalarını yetersiz bulurken, bazı kişiler de İsrail resmi sözcüsünün demecini kabul ederek, İsraili sorumlu görmüyorlar.
Amir Peretz, İsrailin güvenlik duvarının takip ettiği yol konusunda Filistinlilerin, itirazlarını dikkate alarak, duvarın yolunu değiştirebilir.
Yargıtay bu günlerde Filistinlilerin lehine önemli bir karar aldı. Filistinliler açtıkları iki davada duvarın, takip ettiği yolun yerleşimcilerin güvenliği değil, diğer etkenleri, özellikle yerleşim birimlerinin genişleme planlarını gözeterek ilerlediğini savundular. Yargıtay söz konusu yerlerde duvarın yıkılması kararını verdi.
On farklı noktada aynı durumla karşılaşabilineceğini öngören Peretz, duvarın takip ettiği yolun yeniden denetlenmesi ve gereken değişikliklerin yapılması kararını aldı.
Bu kararın uygulanması gerçekten önemli. Çünkü; Olmertin planına göre güvenlik duvarının Batı Şeriada takip ettiği yol, ileride İsrailin kalıcı sınırlarını oluşturacak.