Bu salı sabahı İsrail halkı, çarşamba günü bir genel grev başlayacak mı, yoksa Başbakan Olmert aylardan beri maaşlarını alamayan belediye memur ve işçilerinin sorununa çare bulabilecek mi, çare bulsa da hazırlanmakta olan diğer grevlere engel olabilecek mi gibi sorulara yanıt arıyor.
Bu duruma nasıl gelindi? Buna yanıt vermek için, öncelikle belediyelerin durumuna göz atalım.
30 kadar belediye, işçilerine maaşlarını ödeyemiyor ve devletten yardım bekliyor. Devlet yetkilileri ise: Siz, vergi toplayamıyorsunuz ve fazla eleman çalıştırıyorsunuz. Verdiğimiz maddi kaynakları maaşları ödemek içindir. Kısıtlamalar yapın. Ondan sonra size yardım edeceğiz diyor.
Devlet haklı olsa da, işçi ve memurların kabahati ne? İşçi Konfederasyonu (Histadrut): Onlar çalışıyor ve aç bırakılmamalı. Bu, çalışanların en doğal hakkı. Histadrut, bu hakkı savunmak için genel greve gitmeye hazır. 1800 işçi ve memura bir çözüm bulunmalı. Aksi halde Çarşamba sabahı 06:00dan itibaren genel grev uygulanacak açıklamasında bulundu.
Yazıyı kaleme aldığım sırada Olmert, bu soruna çare bulmaya çalışıyor. Zira bir günlük grev İsraile 300녘 milyon Şekele mal olur.
Elektrik şirketi de kesintilere başlayabilir. Çünkü Knesset, elektrik şirketinin tekeline son verecek bir reformu uygulamaya hazırlanıyor. Elektrik şirketinin 13 bin memuru, İsrailin en yüksek ücret alan kesimidir. Doğal olarak bu reforma karşı çıkıyorlar ve engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar.
Greve başlayan öğretmenlere hak vermek gerekir. Ancak 15 yıl bu meslekte çalışan bir öğretmenin maaşı, 5 bin Şekele ulaşıyor. Bu maaşla, bir aile kurup yaşamak mümkün değil. Bir ülkenin kalınmasının en önemli koşullarından biri eğitimdir, ancak yetenekli hiçbir genç bu şartlar altında öğretmen olmak istemiyor.
%13 oranında zam
Histadrut devlet memurları için %13lük bir zam talep ediyor. Bu zam toplamda İsraile yılda 10 milyar Şekele mal olur. Doktorlar, üniversite doçentleri ve araştırmacılar da eklendiğinde bu maliyet 20 milyar Şekele çıkar.
Histadrut nasıl oluyor da % 13lük bir zam talep edebiliyor? Uzmanlara göre Maliye Bakanı Hirshson ile Olmertin İsrail ekonomisinin parlak başarılarını çok fazla övmesinden kaynaklanıyor. Bu nedenle çalışanlar, kendi durumlarını düzeltmenin zamanının geldiğini düşündüler.
Olmertin, Knessetteki durumu göz önüne alındığında bu konuda kendisine baskı yapılabileceği düşünülüyor. Oysa maliye bakanı: Ekonomik durumumuz iyi ama çabuk bozulabilir. Çünkü bölgemizde durum güvenlik açısından kritik. Dünya ekonomisindeki değişiklikler bizi etkileyebilir. Bu nedenle bütçede kısıtlamalar yapmak ve tedbirli bir ekonomik politika uygulamalıyız açıklamasını yaptı.
Herzog umut vaat ediyor
Halkın %20sinin yoksulluk sınırında yaşadığı İsrailde, hükümet düşük maaşlı kişilerin sorunlarına çare bulacağını umduğu İshak Herzogu diaspora işlerinden sorumlu bakan olarak atadı. Herzog, yoksul kesime ABDden destek sağlanması için çalışacak.
İşçi Partisinin ileri gelenlerinden olan Herzog İsrail siyasetinin en parlak kişilerinden. Büyükbabası İrlandanın ve İsrailin başhahamı idi. BMde İsrail temsilcisi, sonradan da devlet başkanı olan babası Haim Herzog, bir dönem ülkenin en büyük avukatlık bürosunun ortağıydı.
Dayısı Abba Eban ise, İsrailin BMdeki ilk temsilcisi, Washington büyükelçisi, dışişleri bakanlığı görevlerinde bulunmuştu.
Böyle elit bir ailenin çocuğu olmakla beraber gerçek bir sosyal demokrat olan İshak Herzog, sosyal alandaki çalışmalarında başarılı olabilir.
Sosyal kalkınmada rekabet
Ülkedeki yoksul kesimin durumunu düzeltmek üzere Arkadi Gaydamak Sosyal Adalet adlı siyasi bir parti kurdu. Bilindiği gibi Rus oligarkı Gaydamak, Lübnan Savaşı sırasında İsrail halkına yardım etmiş ve saygınlık kazanmıştı.
Netanyahuyu destekleyecek olan Gaydamakın, seçimlerde 14 milletvekili çıkarabileceği tahmin ediliyor. Sosyal yardım faaliyetlerinde Gaydamakın başarısını engellemek için Kadima ve İşçi Partileri girişimlerde bulunacaklar. Yoksullar da bu girişimlerdeki rekabetten faydalanacaklar.
Son dakika gelişmeleri, İsrailde olası bir genel grevi engelledi. Olmert, soruna el koydu. Histadrut Başkanı Ofer Eini Salı öğlenden sonra 17:00da yaptığı açıklamada İsrail Başbakanının sorunları çözmek için devreye girmeye söz verdiğini, bundan böyle belediye işçilerinin maaşlarının hükümet tarafından doğrudan verileceğini söyledi.
Türkiye- İsrail ticari ilişkileri
Bilindiği gibi son yıllarda hızlı bir ilerleme gösteren Türkiye- İsrail ticaret hacmi 2,2 milyar Dolara ulaşmıştı. Şimdi, bu ilişkilerde bir duraklama hatta bir gerileme görülüyor. Bunun sebebi nedir?
Türkiyenin İsrail Büyükelçiliğinin Ticaret Ataşesi Kaan Köktürk, Tel- Avivde Türkiyeliler Birliğinde Türkiye asıllı işadamları ile görüşerek bu gerilemenin nedenleri üzerinde durdu.
Köktürk: İki ülke arasında Lübnan Savaşından sonra ticaret hacminin düşmesi endişe verici. Türkiyede ürün fiyatlarının artması, Doların değer kaybetmesi bunun başlıca nedenleri. Türkiye artık Euro ile ve Avrupa ile çalışmayı tercih ediyor. Türkiyede enerji ve işçilik artık ucuz değil. Türkiyeyi , kaliteli ve marka ürün üreten bir ülke olarak görmek lazım. İsrail, ihraç ettiği askeri malzeme karşılığında Türkiyeden mal almak zorunda. Lübnan Savaşı sırasında üzücü durumlar oldu. İsraile mal satmak istemeyen ihracatçılar vardı. Ben bunu, dönemsel bir sorun olarak görüyorum dedi.
Ticari ilişkilerin bazı olumlu tarafları da var: Türkiyeden İsrail kanalı ile başka ülkelere yapılan ihracatın payı büyük. Türkiye, İsrailin ABD ve Afrikaya açılan bir kapı olduğunun bilincinde. Turizmin de büyük önemi var; yarım milyona yakın İsrailli Türk ürünlerini tanıyor.
Türkiye- İsrail ekonomik işbirliğinden söz edildiğinde, Asyanın Ceyhan-Aşdod- Eilat ve oradan Uzakdoğuya enerji taşıyan büyük projeyi de göz önünde tutmak gerekir. Bu konuda Köktürk : Bu yolun Türkiye ve İsrailin kontrolü altında olması büyük siyasal önem taşır yorumunda bulundu.
Toplantıya katılan Türkiye asıllı işadamları, iki ülke arasındaki ticaret hacminin hızla artmasında önemli rolü olmuş kişilerdi. Bu deneyimli ve yetenekli işadamlarının Türkiye ekonomisindeki değişikliklerin yarattığı zorluklara bir çözüm bulacakları umut ediliyor.