Savaş görmüş büyüklerimiz, üç beyazı un, tuz ve şekeri evimizden eksik etmememizi öğütlerlerdi. Çektikleri yokluk onlarda öyle iz bırakmıştı
Bir dönem bizler de farklı bir kıtlık yaşadık. Mazotun olmadığı, ampul, tuvalet kağıdının bulunmadığı, margarinin (Sana) tezgah altından verildiği, zeytinyağı tenekelerinin gazete kağıdına sarılarak, değmesin yağlı boya diye sokakta elden ele taşındığı günlere tanık olduk. Ardından, tam tersi bir dönem geldi. Etkiye tepki; empresyoniste ekspresyonist, somuta soyut misali... 83-93 yılları değişimci, bol yenilikçi bir esinti getirdi. İthalat, özellikle de gıda sektörü altın çağını yaşamaya başladı. Kısa süre önce margarin peşinde koşanlar raflardaki renk renk çeşit çeşit peynirleri görmekten neye uğradıklarını şaşırdılar. Salata tarifi verilirken bile: İçine muhakkak La Vache qui rit küp koymayı unutma deniyordu. Aniden gelen bolluk, sonunda hazımsızlık yarattı.
* * *
Konular farklılık içerse de, cemaatte de değişik dönemler yaşandı. Bir dönem Alliance etkisinde kalan Fransız ekolü, bir kesimin daha elit yaşam sürmesine yol açtı. Ondan sonraki ortalama elli yıl boyunca cemaat gelenekçi yapıyı sağlıklı bir şekilde sürdürdü. Ve bilinen bir gerçek bu sistem de zaman aşımına uğradı. Dini vecibelerini yerine getiren bireylerimiz hep vardı, her zaman da olacaktır. Bu kişilerin vicdani sorumlulukları ile bağlantılıdır. Ancak din/devlet işlerini birbirine karıştırmamak her zaman için sağlıklıdır. Arayışlar içinde bir dönemin eşiğindeyken, yaşlı bir yüzü makyajla gençleştirmeye çalışıyoruz.
Kaşeruta bakanların sayısında artış olduğu söyleniyor. Neden olmasın? Bu sene bayram münasebetiyle Kaşer le Pesah ile ilgili her türlü bilgi içeren broşürler elimize ulaştı. Uygulamasak da, öğrenmek her zaman iyidir.. Broşürdeki birkaç maddede güçlük çektim. Örneğin; takma dişlerin iyice temizlenmesi gerekir. Bildiğim kadarıyla bu devirde takma diş kalmadı. Birkaç düzine kaldığını farzedelim, insanlar dişlerini bir Pesahtan öbürüne temizlemiyorlar herhalde. İlaç bölümünde ise; (...) sadece geçici bir başağrısı vs. söz konusuysa, Hamets içerme ihtimali olan bir ilaç Pesahta kullanılmamalıdır. Bir migren tutsun da bakalım ne olacak. Ya da ishal, acaba 7 gün beklenecek mi?
* * *
Artık kaşer bonfile de mevcut. Nihayet bonfilenin sinirini çıkarmayı da öğrendik. Sanırım dinde globalleşme bu olsa gerek. Herhalde et yemekleriyle aram iyi olmadığından anlayamıyorum. Bu kadar sinirle uğraşmak yerine vejetaryen olmak daha kolay değil mi? Birden olduğumuzdan çok farklı görünme çabaları yorucu geliyor. Enerjimizi Holokostu Anma Günü gibi olaylara da odaklanmak gerektiğini anımsayalım.
* * *
Geçtiğimiz hafta Neve Şalom Vakfı Yönetim Kurulunun devir teslim töreni gerçekleşti. O gece plaket alanlar arasında Leon Esim de vardı. Gıyabımızda yaptığı konuşmasının bir bölümünü alıntılıyorum: (...) 16 senelik hizmet dönemimde zaman zaman hem üzüldük, hem sevindik. Ama hiçbir güç bizi birarada olmaktan alıkoyamadı.Bir Neve Şalomlu olarak bu kürsüden son defa konuşurken, izninizle bazı teşekkürlerimi iletmek istiyorum: (...) Albert Albohayre, Şapat Aviyente, Onursal Başkan Bensiyon Pinto, bilgi almak için haftanın beşgünü telefonla aradığım, büro personeline, hazanlara, şammaşlara, beni her zaman destekleyen ve desteklemeye devam eden Şalom Gazetesi basın mensuplarına ve dostlarıma teşekkür eder, yeni yönetim kurulu kardeşlerime çalışmalarında başarılar dilerim.
Gazete olarak görevimiz cemaatin her kurumu ile ilgili her olayı topluma yansıtmaktır. Cemaatimizde ilk kez basına değer vererek Şaloma hitap eden kişi Bensiyon Pintodur, ardından başkaları geldi. Neve Şalom geçmiş dönem gabayı Leon Esim o gece bütün ailesine teşekkür ederken, Şalomu da aralarına katması bizi sevindirdi. Bu vesileyle NVŞK yeni Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerine bir kez daha başarılar diliyoruz.
* * *
E-postamıza Serkan Erbaydan, bir yazı geldi. Paylaşıyorum: Sayın Şalom çalışanları, sizlerin, tüm Yahudi vatandaşlarımızın ve bütün dünya Yahudilerinin Pesah Bayramını kutlar, Tanrıdan hepinize ve hepimize sağlık, mutluluklar dilerim. Saygılarımla. S.E.