Aylin Yenginin İngilizceden dilimize kazandırdığı İnkilap Yayınlarından Williams Urynin yazdığı Pozitif Hayırın Gücü adlı kitabı okuyorum. Önsöz dahil olmak üzere kitapla bütünleştim. Pozitif deyince: aman ne güzel, herşey tozpembe, dünyam değişti gibi klişelerden söz etmiyorum. Sadece basit, ama akılcı ipuçları veren keyifli bir kitap. Yazarın gösterdiği yolda yürümem veya kitabın kapağının çok da satışa yönelik bir tasarımı olmayışı da ikinci planda. Önemli olan benim veya bir başka okurun o sayfalarda kendince ipuçları bulmuş olması.
* * *
Bazı hayırlar yanlışı değilse bile eksiği işaret eder. Devamlılığın sağlıklı olmasında aracı olur. Rahmetli Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Salamon Biceranonun Fransızcadan tercüme ederek sık sık tekrarladığı gibi Yapıcı eleştiriler ve yıkıcı eleştiriler vardır. İşte Pozitif Hayırın Gücü burada gizli...
* * *
Bayram tatilinden istifade ederek evrak/kağıt temizliğini sürdürdüm. İşe önce birikmiş kağıtlarla dosyalardan başladım. Niyetim, soyağacımın bulunduğu dosya haricinde, gerisini yırtıp, Şişli Belediyesinin geri dönüşüm kutularına doldurmaktı. Yapmadım değil, ama hepsini de atamadım. Annemin önerdiği üzere, neyi nereye sakladığımı biryerlere yazmalıyım!
Kıssadan hisse, şeffaf dosyaların birinde, vaktiyle Rıfat N. Balinin göndermiş olduğu bir makale buldum. Adı: Tamamıyle Lüzumsuz Bir Meşgale: Ciddi Araştırmacı Olmak. Yazı, Müteferrika Dergisinin Yaz 2006 sayısında yayınlanmış. Hem güldüm, hem de iç çektim. Niye bu makaleyi altı ay önce bulmadım? Bulsaydım Şalomun 60 yıllık tarihini irdelediğimiz almanağın hazırlık döneminde bize kılavuzluk eder miydi, bunlar artık havada kalmış sorular...
* * *
Söz 60. yıldan açılmışken bir açıklama getirmek istiyorum. Gazetenin kuruluş tarihi 29 Ekim 1947dir. Senelerden beri de Şalomun kuruluşu bu tarihte kutlanır ve gazetenin takvim yılı o gün değişir. Tesadüfen 29 Ekim 1923 doğumlu olan Salamon Biceranonun doğum gününü o gün kutlardık.
Bu sene, 60. yılda, 29 Ekim yerine, 7 Ekimde biraraya gelişimizin nedeni ise, konuk konuşmacıların çoğunun akademik takvime göre tarih belirlemelerinden kaynaklandı.
* * *
Bir heyecan, bir patırdı derken Ramada Plaza Oteli, 7 Ekim Pazar neşeli bir kalabalığa ev sahipliği yaptı. Kendimi bildim bileli büyük kutlamalardan haz duymadım. Ama çoğunluğa ayak uydurmak vardı. En azından Şalom geleneğini bozmayarak, plaket yerine Şalomda 60 Yıl / 1947 - 2007 başlıklı kitabı armağan ettik. Gerçi her ne kadar sıkıntılar yaşansa da olayın ön hazırlıkları daima daha eğlencelidir. Bu vesile ile Şalomun geçmiş dönem başyazarlarından Rina Eskenazi ile idari kadronun gençlerinden Riva Şalhona bize yansıttıkları enerji için candan teşekkürler. Bir kahkaha, bin patırdıyı siler.
* * *
Kutlama sonrası, e- postamda bir zamanlar gazeteye yazılarıyla katkıda bulunan Becky Molhodan bir mail buldum. (...) Gecikmiş olsam bile teşekkür etmek istemiştim. Barış Güvercinimizin uzun yıllar uçmaya devam etmesini diliyorum. (...)
Şalomcu olmak böyle bir duygu. Gitsen bile kopamazsın.