Barış temalı bir fotoğraf yarışması düzenlemeyi kararlaştırdığımızda, 60. yıl etkinlik programının iyi bir konuyla noktalandığını düşünmüştük. Gerçi tema başlığı hakkında bir hayli tartıştık. Her ne kadar başından beri benzeri sözcükler / cümleler etrafından dolaştıksa da, sonunda sözcüğü yalın haliyle bırakmayı yeğledik. Belki de şuur altında, 60. yılda barışın var olacağı bir zaman kesiti sunmak istiyorduk.
Jüri toplanıp değerlendirmeyi yaparken, biz dışarda bekleyenler en heyecanlı dakikaları yaşadık. Acaba sonuçlar, bizim beğendiklerimizle örtüşecek miydi? Nihayet kapı açıldı, bir takım açıklamalar getirilirdi. Fotoğraf ustaları, yapıtların kataloglara dönüşmesi için ısrar ettiler. Bütçe konusu bir kez daha açılırdı. İç çekişlerle, eylem bir başka bahara kalırdı. Bu da işin başka bir boyutuydu.
* * *
Öte yanda jüride yer alan Ersin Alok, yarışmayı farklı bir bakış açısıyla da değerlendirdi. Çok sayıda jüride yer aldığını söyleyen usta sanatçı, uzun zamandan beri yarışmalarda barış konusunun işlenmediğine dikkat çekerek; İnsanlar bu sözcüğü adeta hafızalardan sildiler. Bu yarışma bu açıdan bana anlamlı geldi. dedi.
Dolayısıyla barış temalı fotoğraf sergisini 6 Aralıkta Schneidertempel Sanat Merkezinde açıyoruz.
7 Ekimde bizlerle bulunamayan Ersin Alok, belki bu kez açılışta bir konuşma yapar. Aloku tanıyan herkes, fotoğrafları kadar konuşmalarının da mükemmel olduğunu bilir.
* * *
Konuşmadan söz etmişken...
13 Kasım Salı günü Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu uzun zamandır tanık olmadığı iki konuşmacıyı: İsrail Devlet Başkanı Şimon Peresi ve Mahmud Abbası ağırladı. Barış temasının vurgulandığı günde umutlar bir kez daha kalıcı olması yönünde yol aldı.
Ankaranın Meclise giden caddeleri Türk, İsrail ve Filistin bayrakları ile renklendi.
Siyasiler görüşmelerin ardından ne yaparlar bilemem. Ancak tıpkı benim gibi çoğu insanın aklında kalan Peresin TBMMdeki konuşmasını Cahit Sıtkı Tarancının Memleket İsterim adlı şiiriyle tamamlaması oldu.
Memleket isterim
Gök Mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.
Memleket isterim
Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun
Memleket isterim
Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;
Kış günü herkesin evi barkı olsun.
Memleket isterim
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikayet ölümden olsun.
Sanat herkes için, tıpkı barış gibi. Schneidertempelda barışı sorgulayan, anlatan veya yorumlayan fotoğraflar gibi