Özgürlük Bayrami`ni kutlarken

Pesah Bayramı`nı kutlamak üzere olduğumuz bu günlerde dünyada antisemitizmin hiçbir zaman yok olmadığını bilelim. Holokost inkarcılarına karşı uyanık olalım ve günümüzde Yahudiliğe karşı en büyük tehdidin asimilasyon olduğu geçeğinden yola çıkarak özgürlüğün simgesi bu bayramın anlamını gelecek kuşaklara aktaralım.

Yakup BAROKAS Köşe Yazısı
28 Mart 2007 Çarşamba

İki yıldır, tabloid boyutunda, farklı konularda ekler yayınlıyoruz; ‘Şalom Çocuk’ da bunlardan biri. Geçen yıl çocuk ekinde Purim Bayramı’nı ana tema olarak ele aldık.
Başlangıçta öyle bir niyetimiz yoktu ama niye her sayısını bir bayrama denk düşürmeyelim diye düşündük ve bu kez de Pesah’a odaklandık.
İç Haberler Yönetmenimiz Ester Yannier uzun bir süre bu projenin sancısını çekti. Hana Dannon’un tasarımdaki büyük katkı ve desteği, Bella Parlakşimşek’in özverili çalışması ile ek bayram öncesinde okurumuza ulaştı. İnanıyorum ki cemaatimizdeki pek çok çocuğun ilgisini çekecek, beğenisini kazanacaktır.
Amacımız Şalom’u toplumumuzun tüm kesimlerine, her yaş grubuna okutmak.
Pesah’ta gazetemizi 20 sayfaya arttırmamıza karşın reklamlardaki yoğunluk her yıl kendini belli eder. Halkla İlişkiler Koordinatörü İsak Behar, Reklam Yönetmeni Zelda Tarablus ve Şalom’un sekreteri Roza Yasavul’un oldukça yoğun çalıştıkları bir dönemdir bu. Gazetenin mutfağında çalışanların da tabi ki… Çünkü bunca reklâmın yer aldığı bir sayıda tersliklerin olması olağandır ve gece yarısı, baskının yapıldığı matbaadan, uyandırılarak yarı uykulu bir durumda çözümler üretilmeye çalışıldığı sıkça görülmüştür.
‘Gila Kohen Öykü Yarışması’nın dördüncüsü bu yıl gerçekleştiriliyor; ülke düzeyinde rüştünü kanıtlayan bu etkinliğe 250’den fazla yapıt katıldı. Geçen yarışmaya gösterilen ilgiyi ikiye katladık. Sevgili Gila Kohen’i anarken, adını giderek daha fazla saygınlık kazanan bir yarışmada yaşatmakla teselli buluyoruz. Sonuçlar haziran ayının ilk haftasında düzenlenecek bir törende açıklanacak.
Yolda bir fotoğraf yarışmamız var, katılım koşullarını pek yakında duyuracağız. Ayrıca Şalom’un ekim ayında düzenlenecek 60 yıl etkinlikleri kapsamında daha pek çok proje yer alıyor. İcra ve Yazı Kurullarımız yoğun bir çalışma içinde. Gözlem Yayınevi de toplumsal kültür ve belleğimize kalıcılık kazandıracak eserlerin hazırlıklarını tamamlama aşamasında…
***
Pesah’ta geleneklerimizi dolu dolu yaşar, bütün aile ‘Seder’ masasının etrafında ‘Agada’yı okurken Tora’da özgürlüğü simgeleyen “Seni Mısır’dan çıkaracağım, Onların ellerinden kurtaracağım, Özgür olacaksınız ve seni halkım gibi göreceğim” anlamına gelen dört sözcük “Ve Otseti, ve İtsalti, ve Gaalti, ve Lakahti” onuruna ‘dört kez’ şarap bardağı doldurulur. “Ve eveti ethem al ha aretz” (Sizleri atalarınızın ülkesine götüreceğim) vaadi üzerine, bir anlayışa göre, ‘beşinci’ bardak Eliyahu Anavi için bekletilir.
Baharın müjdecisi sayılan ve ‘Bağımsızlık Bayramı’ olarak nitelendirilen Pesah’ta, Mısır esaretinden kurtulan atalarımızın çölde maya dahi tutmamış ekmeği yemesi kuşaktan kuşağa aktarılarak, özgürlüğe kavuşmanın ve hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmamanın, özlem ve öğretisi zihinlerde hep canlı tutulmuştur.
İşte pek çok güçlü kavim tarihin sayfaları arasında yok olurken, dünyanın birçok köşesinde dağınık yaşayan Yahudilerin, binlerce yıl, farklı kültür ve medeniyetler arasında dahi silinip kaybolmamalarının gizini kutlayacağımız bu bayramın mesajında aramak gerekir.
HAG SAMEAH