Bir dostumdan elektronik posta yolu ile bir bayram tebriği aldım; müziğin ve kuş cıvıltılarının eşlik ettiği doğanın tüm renklerini yansıtan çiçek görüntüleri yeni yıla daha umutla bakmama yol açtı bir an için. Sağlık, barış ve mutluluk dolu bir yeni yıl dilerim. Şana Tova.
Bunaltıcı sıcaklarla geçen yaz döneminin sona ermekte olmasına rağmen bu yıl Roş Aşananın erken bir tarihe rastlaması nedeniyle sanıyorum pek çok dindaşımız adalardaki sinagogları yeğleyeceklerdir.
Sidur, Kipur serisiyle başlatılan dua kitaplarının Türkçe çeviri ve yorumları ile yayımlanması projesi Roş Aşana kitabıyla sürdürüldü. Ester Asanın geçen hafta Roş Aşana kitabının tanıtım yazısında belirttiği gibi, okunma nedenlerini öğrenmemiz, duaları daha içten hissederek algılamamızı ve Tanrıya yakarmamızı sağlayacaktır. Her eser doğum sancılarını da beraberinde getirir; hele hele belli bir tarihe yetiştirilmesi arzulanmakta ise
Roş Aşana kitabının hazırlanmasında da aynı güçlüklerin yaşandığını tahmin ediyor, bu kutsal görevde payı olan herkesi candan kutluyorum.
Gazetemiz de yaz rehavetinden henüz kendini kurtaramamışken ansızın 12 sayfadan 16 sayfaya geçme fırsatını bulamadan- iki hafta peş peşe bayram nedeni ile yirmi sayfa olarak yayımlandı. Diğer yandan, daha önceki yazılarımda da sözünü ettiğim gibi 60 yıllık bir süreci Şalom penceresinden aktaracak, oldukça kapsamlı bir Almanakı, gazetemizin yine 60. yılının kutlanacağı 7 Ekim tarihine yetiştirmenin sancılarını yaşıyoruz.
Türkiyede sadece Cumhuriyet Gazetesinin 60 yıldan uzun bir süredir yayımlanmakta olduğu, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinin bile Şalomdan sonra yayın hayatına başladıkları göz önünde bulundurulursa kutlamanın sadece cemaatimiz açısından değil toplum genelinde de önem taşıdığı söylenebilir. Nitekim Vatan Gazetesi 26 Ağustos Pazar Ekinde konu ile ilgili geniş bir söyleşiye yer verdi.
Bu hafta, Ester Yannierin, 7 Ekim etkinliklerinin birinci bölümünde yer alacak olan Doğu ile Batı arasında sıkışmış bir kimlik: Dünümüz, bugünümüz ve yarınımız konulu panelin oturum başkanı, Şalom Gazetesi geçmiş dönem başyazarlarından Rina Eskenazi ile gerçekleştirdiği bir söyleşiye 13. sayfada yer veriyoruz. Panelin konuk konuşmacıları Prof. Dr. Esther Benbassa, Genç Türk adıyla Türkçe çevirisi yayımlanan romanın yazarı Moris Fahri, Prof. Dr. Elda Abrevaya ve Prof. Dr. Edhem Eldemin Yahudi kimliğini güncel ve tarihsel boyutları içinde irdeleyecek olan sunumlarının ilgi ile izleneceğinden eminim.
Etkinliğin ikinci bölümünde ise kokteyl sonrası Barış konulu fotoğraf yarışmasının ödül töreni gerçekleşecek ve hepimizin yakından tanıdığı İstanbul 12 Orkestrası son 60 yılın en popüler şarkılarının da yer alacağı bir dinleti sunacak.
Gün boyu sürecek etkinliğin tanıtım broşürünün yakında dağıtımına başlanıyor. Panelde yer sınırlı olduğundan katılımın bildirilmesini rica etmekteyiz. Cemaatimizin tek haftalık yayın organı Şalomun 60. yıl kutlamasında devlet erkânının, basın mensuplarının, bilim adamlarının yanı sıra Hahambaşılık müşavirlerinin, tüm kurum, kuruluş temsilcilerinin ve Şalom okurlarının katılımları ile bizleri onurlandıracaklarından eminiz.
Şalom Gazetesinin 60. yıl kutlamalarının özellikle eski- yeni tüm Şalomcuların bir araya geleceği bir şölen olmasını diliyoruz.