Küreselleşen kültür, gençler arasındaki iletişimsizlik, gerçek dostluklar yerine sanal arkadaşlıklar tüm değerler gibi Yahudi kültürünün de giderek yitirilmesine yol açıyor. Hanuka Bayramı`nda yaşanan bir ilk sanki ne yapmalı konusunda yol gösterici nitelikteydi...
Gazetede bir e- posta alıyoruz; Türkün Yahudisi olmaz diye. Türk ve Yahudi sözcüklerinin yan yana gelmesini bile ne yazık ki hoş göremeyen, farklı dinden vatandaşlara karşı bir tutum sergileyen marjinal bir kesim var ülkemizde, Hrant Dinke kurşun sıkan, İho Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Andrea Rombopulosa saldırı düzenleyen
Diğer yandan devletin zirvesi; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Köksal Toptan Yahudilerin Hanuka Bayramını kutluyor aralık ayı içinde. Yine Başbakan Erdoğan Vitali Hakkonun vefatı üzerine ailesine baş sağlığı diliyor.
Bir ikilem yaşanıyor. Ama bu ikilem bizden kaynaklanmıyor; Türklüğümüzden bir an dahi şüphe etmiyoruz. Hatta İsraile göç eden yüz bin Türk Yahudisi bile o ülkede Türk diye adlandırılıyor, hala Türk televizyon kanallarını izliyor, Türkçe konuşuyor ve Türkiyedeki gelişmelerle ilgilenmeyi sürdürüyor. İsraildeki Türkiyelileri temsil eden kuruluşun, Türkiyeliler Birliğinin en önemli amaçlarından biri Türkiye- İsrail ilişkilerinin gelişmesi.
İbadetimizi her daim Türk Devletinin Cumhurbaşkanına şükranlarımızı sunmakla tamamlıyoruz. Çünkü yaşanılan ülkeye sadakat Toranın bir emri.
Evet, bizim cemaat olarak Türklüğümüz konusunda en ufak bir tereddüdümüz yok iken hala farklılıkları içine sindiremeyen, ötekine karşı önemli- önemsiz nedenlerle kin duymayı ve bu kini eyleme dönüştürmeyi amaç edinenler ne yazık ki bir ölçüde ülkenin imajını zedeliyorlar.
Yahudi kalınarak Türk olunamaz mı ve Yahudiliğin korunması için ne yapılmalıdır?
İlk soruya yanıtımız tabi ki olunur şeklindedir. Bir Yahudi devleti olan İsrail dışında ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Macaristan, Rusya gibi pek çok ülkenin Yahudi yurttaşları olduğu bilinen bir gerçek ve bu olgu o ülke vatandaşlarınca yadırganmıyor. Peki, Türk Yahudilerini hala yabancı olarak gören zihniyet değişebilir mi bilemiyorum.
Yahudiliğin korunması için ne yapılmalıdır? sorusu ise daha bir karmaşık. Tora, Yahudiliğin temel taşlarından biridir. Ancak dine inanmayan Yahudiler de mevcut ve onların Yahudi olmadıklarını ileri süremeyiz.
Yapı Kredi Yayınlarından Demir Raylar ve Badenheim 1939 adlı kitapları yayımlanan ünlü İsrailli yazar Aron Appelfelde göre; Ailene, köklerine, geçmişine bağlı değilsen havada kalır, kimliğini yitirirsin.
Demek oluyor ki Yahudiliğin korunması için sadece dini bağların güçlendirilmesi değil, Yahudi kültür ve mirasının da öğretilmesi ve aidiyet duygusunun canlı tutulması gerekiyor.
Hanuka Bayramında Neve Şalom Sinagogunda bir ilk yaşandı; Yehoram Gaon konseri ile bu kutsal mekân farklı, büyüleyici bir havaya büründü. Ünlü şarkıcının Sefarad ezgilerinden derlediği örneklerin yanı sıra Yerushalaim Shel Zaavı söylemesi ile pek çok kişi gözyaşlarını tutamadı, birbirleri ile kucaklaştı.
Bugünün koşulları altında, bayramları, törenleri, anma günlerini, özü ile bağdaşan birleştirici bir anlayış içinde kutlamaya veya anmaya çalışmalıyız. Hanuka Bayramı sırasında Neve Şalom Sinagogunda yaşanan duygusal birliği yaygınlaştırmak Yahudi kimliğinin korunmasında doğru yöntemlerden biri olarak ortaya çıkmaktadır.