ABD’nin Temsilciler Meclisi’ne Irak’ın İsrail’i tanıması yönünde bir yasa tasarısı sunuldu. Yasa tasarısına göre Irak’ın İsrail’i tanıyıp diplomatik ilişkiler kuruması teklif ediliyor.
Ancak bu yasanın Irak üzerinde hiçbir bağlayıcılığı bulunmamakta… Yasa tasarısı teklifi Temsilciler Meclisi’ne 5 Haziran tarihinde sunuldu. Temsilciler Meclisi’nde şu ana kadar tasarıyı destekleyenlerin sayısı ise 60’ı bulmuş durumda. Bu sayı kapsamında Dış İlişkiler Komitesi’nin bazı liderleri de bulunmakta.
İsrailli bir kaynağa göre, Kudüs her BM üyesinin İsrail’i ve İsrail’in varoluş hakkını tanımasını bekliyor. Aynı kaynak İsrail’in tüm Arap devletleriyle demokratik bir ilişkide bulunmasını istediğini ancak Irak meselesinin kendileri için gündemde olmadığını belirtti.
Geçen ay 60. kuruluş yılı kutlamaları vesilesi ile İsrail’e giden Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi ve Demokratların Florida temsilcilerinden Alcee Hastings günü birlik Irak’ı da ziyaret ettiler. Önce İsrail’e, sonra Irak’a geçen heyet aynı gün İsrail’e döndü.
Hastings, Bağdat’tan dönüşlerinde Ürdün’ün Başkenti Amman’a iniş yapmak zorunda kaldıklarını ve bunun sebebinin Irak’ın İsrail’e doğrudan uçuş izni vermemesi olduğunu söyledi. Hastings, Amman’a iner inmez, Tel Aviv’e havalandıklarını belirtti. Bu durumun sadece Irak için geçerli olmadığını söyleyen Hastings, birçok Arap ülkesinden İsrail’e doğrudan uçuş sağlanamadığının altını çizdi.
Florida temsilcisi, İsrail gezisinin ardından yasayı kaleme alarak Irak’ın İsrail’e karşı tutumunu değiştirmesi ve İsrail’i tanımasını istedi.
Hastings yasa tasarısının girişinde; “ABD’nin şu ana kadar Irak’a, güvenliği ve ekonomisi için 50 milyar dolar borç vermesine ve bu paranın geri ödenmemesine rağmen Irak, ABD’nin bölgedeki en önemli müttefiki İsrail’i tanımayı ve var oluş hakkını reddediyor” dedi. Yasa tasarısında ayrıca “Irak’ın İsrail’i tanıması diğer Arap devletleri için de örnek olup diplomatik ilişkiler başlatacaktır” ifadesi kullanıldı.
İsrailli bir yetkili ise yasa tasarısı talebinin Kudüs’ten gelmediğini söyledi. Bazı kaynaklara göre ABD’deki Yahudi lobisinin Hastings’in çabalarında parmağı yok.
Yasayı eleştirenler, yasanın geçmesi durumunda Irak’taki merkezi yönetimin zayıflayacağını öne sürüyorlar. Irak’ın en zayıf Arap devleti olduğunu belirten yetkililer, Irak’ın İsrail’i tanıması durumunda bile diğer Arap devletlerinin İsrail’le diplomatik ilişkiye başlamayacakları inancındalar.