Bir nehir yatağına doğru inen öğrencilerden bir tanesi gördüğü gökkuşağı üzerine heyecanlı bir şekilde Rabisini uyarır. Rabi, bakın gökkuşağı tam beraha söylenecek zaman. Rabi dikkatle durumu inceler ve “zoher aberit” berahasının söylenebileceğini öğrencilerine müjdeler. Öğrenci de büyük bir kavana ve heyecanla berahayı söyler. Akdini hatırlayan anlamına gelen bu beraha gökkuşağı göründüğünde söylenir. Böylelikle Tanrı ile Noah arasındaki anlaşma ve dünyaya bir daha tufan gelmeyeceğine dair söz hatırlanmış olur. Tanrı eğer Noah’a böyle bir söz vermişse ve bunu da Tora’da yazdıysa “keşet” yani gökkuşağının ortaya çıkmasına veya bu berahaya ne gerek vardır diye sorulabilir. Zaten gökkuşağı da bilimsel olarak kanıtlanmış bir olaydır. Yağmur damlalarının ışık prizması görevini görmesi üzerine oluşan doğal bir olaydır. Burada beraha söylemenin anlamı nedir?
Tufan olayının neden olduğunu bilirsek gökkuşağı görüldüğünde neden beraha söylediğimizi de anlayabiliriz. Enoş’un günlerinden itibaren RaMBaM’a göre başlayan avoda zara yani başka tanrılara tapma suçu öyle büyük boyutlara ulaşmıştır ki artık o zamanlarda yaşayan tsadikler bile bunun önünü alamamışlardır. Zina, hırsızlık ve adam öldürme gibi son derece önemli suçlar artık günlük yaşam biçimi olmuştur. İnsanlar teşuva yapmak şöyle dursun bunun ne anlama geldiğini bile unutur hale gelmişlerdir. Öyle ya dağın başında bir adam garip bir gemi inşa ediyor ve bu inşaat 120 sene sürüyor. İnsanlara Noah uyarıcı şeyler söylüyor ama sonuç nafile. Zaman geliyor Tanrı zamanın tsadiklerinden Metuşelah’ın ölümü üzerine 7 gün daha bekliyor. Bir tsadiğin ölmesi teşuva yapılmasını gerektirir. Yine kimsede tepki yok. Bu sefer Tanrı önce yağmuru başlatıyor hani insanlar işin ciddiyetini görürler de kurtulurlar diye. Sonuç yine olumlu değil. Bunun üzerine “vaarubot şamayim niftahu” göklerin kaynakları açılır ve tufanın suları 150 gün dünyada bulunur.
Bundan sonra Noah’ın kurbanını kabul eden Tanrı gökkuşağını insanları uyarmak için çıkarır. Buna bakılması ve hatalardan dönülebilmesi için. İşte bizler de gökkuşağına baktığımızda hem Tanrı’nın sözünü hatırlar hem de davranışlarımızı gözden geçirmek için zaman geldiğini anlarız. Yaşadığımız nefes aldığımız her gün teşuva yapmak için bir fırsattır. Çünkü Tanrı her gün dünyayı yeniden yaratır.