Üniversitelerde İsrail ve Yahudi karşıtlığı artıyor

- Köşe Yazısı
11 Mart 2009 Çarşamba

Toronto’daki York Üniversitesi’nde bulunan Yahudi kuruluşu Hillel’in bürosunun önünde toplanan kızgın kalabalık yüzünden öğrenciler polis korumasıyla dışarı çıkartılabildi. ABD’nin New York Eyaleti’nde bulunan Rochester Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nde, birçok Filistin yanlısı gösteri düzenlendi. Kaliforniya’daki San Jose Üniversitesi’ne konferans vermeye gelen İsrail Başkonsolosu katılımcıların protestosu üzerine salonu güvenlik görevlileri eşliğinde salonu terk etmek zorunda kaldı.

York Üniversitesi’nin Hillel Başkanlığını yürüten Daniel Ferman “Yahudi öğrenciler kendilerini güvende hissetmiyorlar” dedi. Ferman birçok kişinin bu durumdan memnun olmadığını belirterek şu ana kadar alınan önlemlerin yetersizliğinden yakındı. Ferman, üniversite yönetimini sorumluluk almaya çağırarak tüm öğrenciler için güvenli bir ortam sağlanmasını istedi.

Merkezi Washington’da bulunan Hillel’in genel başkanlığından yapılan açıklamaya göre İsrail karşıtlığı üç alanda kendini gösteriyor. Fiziksel olarak gözdağı vermek, “İsrail’in ayrımcılığı haftası”nda aktivitelerle ve bu yıl beşincisi gerçekleşen “Geleneksel İsrail Karşıtlığı Festivali” düzenlemek.

‘Israel in Campus’ Direktörü David Harris daha önce hiç gerçekleşmeyen olayların yaşanmasından tedirgin. Cornell ve Queens Üniversiteleri’nde İsrail karşıtı olaylar bundan önce yaşanmamıştı. Harris’e göre ABD’nin Batı kıyısında bulunan üniversitelerde tartaklamalar veya hasar verme gibi girişimler artıyor. Olayların ülkenin doğusuna sıçramasından da endişe ediliyor.

Kaliforniya Üniversitesi’nin Irvine kampüsünde ise İsrail yanlısı öğrenciler üniversite yönetimini suçlayarak yaşananlara karşı gereken cevabın verilmemesinden dolayı kızgın olduklarını belirttiler.

Bir başka Yahudi kuruluşu olan David Project’in üst düzey yöneticilerinden Anna Kolodner, üniversite yönetimlerinin kuralları uygulamadıklarının altını çizdi. Kolodner, birçok durumda yönetimlerin sessiz kaldığını belirterek kendi öğrencilerini korumak gibi kurallarını uygulamadıklarını ileri sördü. Kolodner durumun kontrolden çıkmak üzere olduğunu ve yakın zamanda daha kötü olaylar görülebileceğinin altını çizdi.