Yeni Holokost Müzesi açıldı

- Köşe Yazısı
22 Nisan 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz pazar günü İllinois eyaletinde bulunan Skoki şehrinde yeni bir Holokost Müzesi açıldı. Adı İllinois Holokost Müzesi ve Eğitim Merkezi olan müzenin açılışına ABD eski Başkanı Bill Clinton ve Holokost’tan kurtulmuş Nobel ödüllü yazar Elie Wiesel de katıldı. Müzenin planlaması ve yapımı tam on yıl sürdü.

Clinton, açılış töreni sırasında yaptığı konuşmada, kendi başkanlık dönemi sırasında Balkanlar’da ve Ruanda’da yaşanan soykırıma karşı daha fazla savaş vermediği için pişmanlık duyduğunu belirtti. Elie Wiesel ise, iyi insanların kötü insanlara dönüşebileceğinin altını çizdi. Tören sırasında ABD Başkanı Barack Obama’nın banttan görüntülü mesajı yayınlandı. Obama, Holokost’u bugün Darfur’da yaşanan soykırıma bağlayan bir konuşma gerçekleştirdi.

Yeni müzenin açılış törenine yaklaşık on iki bin kişi katıldı. Müzenin yerinin Skoki şehri olarak seçilmesinin nedeni ise bu kentte yaşayan Holokost kurtulanının fazlalığı.  Açılış, Varşova Gettosu Ayaklanması’nın 66. yıldönümü nedeniyle 19 Nisan Pazar günü gerçekleşti.

Clinton müzeyi “muhteşem” diye nitelendirirken, ülkenin orta batısında bir Holokost Müzesi olmasının çok önemli olduğuna değindi. Clinton konuşmasında “Holokost’u anmak ve öğrenmek sadece Washington, New York ve Los Angeles’te yaşayanlara mahsus olmamalı” dedi. Bu şehirlerde Holokost müzeleri bulunmakta. Clinton ayrıca “Amerikanın kalbinde yaşayan insanlar da Holokost’u öğrenebilmeli” dedi.

ABD eski Başkanı bundan yıllar önce Washington’da açılan Holokost Müzesi’nde Wiesel’in yaptığı konuşmasına değinerek kendisinin dünya liderlerini Bosna konusunda uyardığını ancak 250 bin kişi yaşamını yitirdikten sonra bir şeyler yapıldığını söyledi. Clinton, Kosova’da ise çok daha hızlı davranıldığını söylerken Ruanda’da ise çok geç kalındığını ve 90 günde ülke nüfusunun yüzde 10 katledildikten sonra müdahale edildiğini dile getirdi.

Elie Wiesel konuşması sırasında, “Bir yer düşünün, bazı insanlar sadece ölmeye gelirken bazı insanlar sadece öldürmeye geliyordu. Böylece sistem işliyordu,” dedi. Wiesel, yaşamın yıllar içerisinde oluşmadığını, anlar içerisinde oluştuğunu ve her anın yaşamımızı etkilediğini söyledi.

Müzenin açılışı sırasında ise yaklaşık 3.5 kilometre mesafede Neo-Naziler müzeyi protesto ettiler.