2010’da Güney Afrika’da gerçekleşecek dünya kupasına katılacak takımlar için eleme maçları oynanmaya devam ediliyor.Takımlar gruplarındaki son maçlara doğru Afrika yolunda kritik sınavlarda boy gösteriyorlar.Bunlardan biri de Güney Kore-İran arasında oynanan karşılaşmaydı.
Dünya gündemini yakından etkileyen olaylı İran cumhurbaşkanlık seçimlerinden sonra, başlayan protestolar, İran’ı karıştırdı. “Seçimlere hile karıştı” iddiası ile sokaklara dökülen Ahmedinecad karşıtları İran sokaklarında otoriteye karşı olaylı günler geçirdi. Seçim sonuçlarına protesto sokaklarda şiddetli bir şekilde savunuldu.
Geniş kitleleri etkileyen futbol her zaman halkı yönlendirmek isteyen siyasetçiler ve özelikle diktatörler tarafından çok sevilmiştir.Örneğin Portekiz’i kırk yıl boyunca yöneten Salazar’a başarısının sırrı sorulduğu zaman verdiği cevap 3F dir. 3F = Fado( Portekiz müziği) + Fiesta + Futbol.
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın da futbola ne kadar meraklı olduğunu da seçim sonrası sonuçları kabul etmeyip sokaklara dökülen protestocuları futbol maçı sonrası öfkelenen seyircilere benzetmesinden anlıyoruz.Ahmedinecad’a bir tepki de kendi milli takımından geldi.
İran seçimlerden dolayı karışık günler geçirirken, Seul da oynanan Güney Kore- İran dünya kupası elemeleri karşılaşması , İran’ın dünya kupasında yer alabilmesi için son şansıydı.
Maç’a çıkan 11’in 8’i sahaya Cumhuriyet yanlısı olanların rengi olan yeşil bilekliklerle maçta İran’ın kaderinin değişmesi gerektiğinin mesajını verdiler.Tribündeki taraftarlar da hem sahada oynanan futbolu hem de oynayanların düşüncelerini destekliyorlardı.Onlar da oylarının peşine düşmüşlerdi. İkinci yarı bu büyük isyana daha fazla izin verilmedi; devre arasında yeşil bantlar çıkarıldı veya çıkartıldı.Sadece takımın kaptanı Mahdavikia yeşil bant ile maçı bitirebildi.Zaten son dakikada gelen Güney Kore golü bütün ümitleri alıp götürmüştü.
Güney Kore ve İran arasında oynanan maç 1-1 berabere bitti. İran’ın Güney Afrika’da yapılacak Dünya Kupası’na katılmak için bu maçı kazanması gerekiyordu.Bu maç ile beraber İran dünya kupasına katılma şansını kaybetti.4 futbolcu ülkelerine döndükten sonra emekliye ayrıldıklarını açıkladı.
Seçimlere ve İran’ın kaderine isyan edenlerin istekleri oyların tekrar sayılmasıydı.Geçtiğimiz gün yapılan son açıklamada seçim sonuçlarında itiraz ve şikayetlere son nokta konuldu. İran Anayasayı Koruyucular Konseyi, Ahmedinecad’ın seçildiğini resmen ilan etti. Konseye göre seçim sağlıklı bir ortamda yapıldı.
İran kaderine isyan etti.Bütün bu olan biteni bir anda kabul edemeyeceğini bütün dünyaya göstermek istedi.Milli takım futbolcuları da İran halkını en iyi şekilde temsil etmeye çalıştılar.Bu sene olmadı fakat kolay teslim olmayacaklarını gösterdiler. Bu yıl olmasa da belki isyanlarının sonucunu önümüzdeki diğer kupalarda veya seçimlerde alacaklar.