Özvarlık

Köşe Yazısı
27 Ocak 2010 Çarşamba

Yakup ALMELEK


Bu veya buna yakın endişeler pek çok işadamının zihnini meşgul ede gelmekte.

Günümüzde muhasebe sistemleri bu tür kaygılara çözüm arıyor ve üretmekte de. Artık günlük değilse bile haftalık veya aylık durum bildirgeleri ile nerede olduğumuzu betimlememiz olası.  

Genel bir teamüle göz atalım.

Mal imalatı veya alımı ve sonra da satımı ile iştigal eden firmalarda iki ayda bir kar ve belki de zarar ne durumda? Defter tutmanın sağladığı olanaklarla çözüme ulaşmak oldukça kolay artık.

Muhasebenin sihirli bir yolu var.

Bir örnek: 1 Ocak 2010- 28 Şubat 2010 satış faturaları toplamına 28 Şubatta depoda  mevcut malların alış (maliyet) fiyatı eklenirse  ve toplamdan 1 Ocak   depo sayımındaki malların maliyeti düşülürse… Kalan meblağ altmış günlük kazancı  betimler. Bundan iki aylık masrafınızı tenzil ederseniz vergilendirilmemiş net kazanca ulaşırsınız.

Yukarıdaki örneğin formül haline getirilmiş hali:

Muayyen bir zaman aralığındaki satışınıza, o zamanın sonunda kalan malınızın maliyetini, (alış fiyatlarıyla) ekleyin ve toplamdan o zamanın başındaki mevcut malınızın maliyetini düşün. Kalan brüt karınızdır.Bunu diğer adı:gayrı safi satış karıdır. Dönem içindeki masrafları çıkartırsak vergilendirilmemiş net kazancımız kalır.

Çok yararlı bir formül daha:

Dönem başı stoklar + alışlar =dönem içi satışlar+dönem sonu stoklar

Net karların toplamı işletmeleri gide gide bir özvarlığa ulaşmak hedefine götürüyor.

Bir amaç daha: Net varlığı nasıl bileceğiz?   

Bir şirketin aktifini oluşturan hesaplardan şirketin borcunu düşersek  kalan meblağ şirketin öz varlığı olur. Eş deyişle:  şirketin nakit kasası, bankalardaki mevduat, müşteri çekleri, müşteri borçları,  mevcut mallar, demirbaşlar kısaca bunların tümü şirketin aktif varlığını oluşturur. Şüphesiz her şirketin borcu veya borçları da vardır. Özvarlığın saptanması için borcu aktiften tenzil gerekir. 

Teknolojideki ilerleme ne kadar iç açıcı! Artık şirketlerin günü yakalamaları veya kısaca güncel olmaları dünyamızdaki ekonomik çekişmede ayakta kalabilmeleri için şart. Bunun için tabii kayıtların defterlere muntazaman ve doğru bir şekilde girmeleri gerekiyor.

Sevgili okurlar, bunlar bildiğiniz şeyler. Amacım tereciye tere satmak kesinlikle değil. Gençlere, çalışma dünyasına yeni atılacaklara bir hatırlatma sadece…

Çok beğendiğim bir söz:

İş hayatında ileriyi daha rahat görebilmek için muhasebe çok iyi bir kılavuz olabilir.

Yeminli Mali Müşavirimiz Sayın Coşkun Uğur’a teşekkür ederim