Bugün, önce biraz enerji kaçaklarımız üzerinde çalışalım. Size koçlukta çok önemli bir konudan bahsedeceğim: Sadeleşmek
Gereğinden fazla yaptığımız her şey enerji çeker. Fazla TV izlemek, fazla uyumak, fazla arkadaş, fazla düşünmek, fazla duygusallık, fazla alışveriş ve para harcamak, çok yemek, çok konuşmak gibi…
Şimdi lütfen aşağıdaki soruları cevaplayın.
1) Hayatınızda enerjinizi çeken neler var? Hangi eylemleriniz, hangi olaylar, kişiler hayatınızda enerjinizi tüketiyor? Bir gününüzü ele alın ve enerjinizi tüketen neler var bakın. İsterseniz hayatınızın ayrı bölümleri için bu soruyu ayrı ayrı cevaplayabilirsiniz. Sosyal hayatımda, evde, işte gibi…
2) En basit olarak hayatınızda nereden sadeleşmeye başlayabilirsiniz? Size aşağıda bu konuda yardımcı olacak örnekler veriyorum.
- Bilgisayardaki mailleri silmek, eski dosyaları çöpe atmak, düzenlemek,
- Cep telefonundaki işe yaramayan telefon numaralarını silmek,
- Evde işe yaramayan kullanmadığımız eşyaları atmak, vermek, bir süreliğine kaldırıp o süre sonunda hâlâ kullanmıyorsak vermek,
- Dolapları boşaltıp kullanmadığımız giysileri atmak, vermek. Bir süreliğine kaldırıp hâlâ o süre sonunda kullanmıyorsak vermek.
Bu işlemler çok önemli, çünkü boşaltıp verdikçe enerji akışını rahatlatıyorsunuz, hayatınızda dolabınızda açtığınız gibi yeniye yer açıyorsunuz. Eskiyi boşaltmadan, temizlemeden yerine yenisini koyamıyoruz; dolu bir bardağa konulan damla bardağı taşırıyor. Bu yüzden önce yer açmamız gerekiyor.
Louise Hay ‘Tüm Hastalıkların Zihinsel Nedenleri’ adlı kitabında her hastalığın ruhsal bir nedeni olduğundan bahseder. Sadeleşmenin özellikle kabızlık sorunu çekenler için çok önemli eylemlerden biri olduğunu söyler. Kabızlık bir tutma eylemidir. Vermeme, salmama, tutma. Hayatınızda tuttuğunuz neler var? Hangi düşünceleri, inançları, öğretileri, korkuları, endişeleri sıkı sıkıya tutuyorsunuz? Bırakmak istemiyorsunuz? Bazen dıştan yapılacak bir eylem içimizi de tetikler. Örneğin böyle basit bir dolap temizleme eylemi size ‘verme, atma, temizleme, salma’ hissini yaşatır ve kabızlığa da çok iyi gelebilir.
- Çekmeceleri düzenlemek,
- İş yerinizde masanın üzerine yığılmış bekleyen bitmemiş işleri toparlamak, ayıklamak,
- Kredi kartlarını bir taneye indirmek,
- Etrafınızda enerjinizi çeken insanları belirleyip mümkün oldukça az görüşmek veya uzaklaşmak veya hayatınızdan çıkarmak,
3) Zamanınızı çalan neler var? Yeterince zamanınız olsaydı ne yapmak isterdiniz? Bunun için alacağınız kararlar neler?
4) Daha sade, karmaşık olmayan, düzenli bir hayatınız olsaydı nasıl daha farklı olurdu?
5) Sade bir hayat için nelerden vazgeçmeye hazırsınız?
Sade hayat çok daha rahatlıkla kontrol edilebilen bir hayattır. Bizi zorlamaz, tam tersine rahatlatır. Hayatımızı daha rahat, kolay, mutlu ve huzurlu geçirmemizi sağlar. Yeniliklere hep açık olmamızı ve hayatımıza gelenle uyum içinde akmamızı sağlar.
Şimdi siz de bu soruları cevapladıktan sonra hemen bu hafta için bir sadeleşme eylemini uygulamaya karar verin ve hemen eyleme geçin. Hayatınızı daha sade yaşayarak daha huzurlu olmaya doğru bir adım atın.
Tüm sevgimle,
www.suviocoaching.com