Dünya Kupası’nda hafta sonunda oynanan Almanya-İngiltere ve Arjantin-Meksika karşılaşmaları futbolda ekstra hakeme ne kadar çok ihtiyaç duyulduğu gerçeğini bir kez daha yüzümüze tokat gibi vurdu. Frank Lampard’ın şutunda direkten çizginin içine düşen topa Uruguaylı hakemlerin gol kararı vermemesi akıllara hemen 44 yıl öncesini getirdi. Zira 1966’daki Dünya Kupası finalinde karşılaşan İngiltere ile Batı Almanya maçının uzatma dakikalarında Geoff Hurst’ün yaptığı kafa vuruşu üst direğe çarpıp, çizginin üzerine düşmüş ancak mücadelenin Azeri yan hakemi orta sahaya doğru koşarak İsviçreli orta hakemin gol kararı vermesine ön ayak olmuştu. Lampard’ın pozisyonuna her ne kadar birçok kişi ‘44 yıl sonra gelen adalet’ yorumu yapsa da Dünya Kupası gibi çok ciddi bir organizasyonda bu tip hatalara yer vermemek gerekiyor. Bir de diğer maçtaki büyük hatayı hatırlamak gerekirse, Arjantin-Meksika karşılaşmasında da ‘Tangocular’ın kaydettiği ilk gol net bir şekilde ofsayt olmasına karşın, İtalyan hakem Roberto Rosetti ve yardımcısı gol kararı vermişti. Bu tip hayati hataları gördükten sonra, geçtiğimiz sezon sadece Avrupa Ligi karşılaşmalarında hayata geçirilen altı hakem uygulamasını FIFA’nın tekrar düşünmesi gerektiği fikrindeyim. Nedenine gelirsek...
Sahada altı hakem olması durumunda, her hakeme düşecek iş bölümü daha azalır ve böylece aynı anda hem ofsayt çizgisine hem de gol çizgisine dikkat etmek zorunda kalan yan hakemlerin sorumluluğu bir nebze olsun düşer. Kale arkasında görev yapacak ekstra iki hakem sayesinde topun çizgiyi geçip, geçmediği tartışmaları da minimuma indirgenmiş olur. Zaten eğer Almanya-İngiltere ve Arjantin-Meksika maçlarında altı hakem görev almış olsaydı, meydana gelen iki hayati hata da ıskalanırdı. Bunun yanı sıra video teknolojisi de bugünlerde en çok dillendirilen önerilerden biri. Bu sayede hakem hatalarının yine minimuma inebileceği öngörülüyor ama ben bu teknolojiye ‘fırsat eşitliği’ nedeniyle karşıyım. Altı hakemi Dünya Kupası’nda da 3. lig maçında da istihdam edebilirsiniz lakin uluslararası bir şampiyonada kurduğunuz teknolojik altyapıyı sözgelimi; Bayburtspor-Amasyaspor maçında kurabilmeniz şu şartlarda pek mümkün değil. Bu yüzden uluslararası futbol kurallarını belirleyen kurum olan IFAB’ın bir sonraki toplantısında video teknolojisine ‘hayır’, altı hakem uygulamasına ‘evet’ kararı çıkarmasını bekliyorum. Zira aklın yolu bir!
Son olarak, hakemlere aşırı sorumluluk yüklenildiği kanaatimi yinelemek istiyorum. Her ne kadar sahada oynanan oyunun üzerinde bazen büyük etkileri olsa da tıpkı İngiliz basınının Almanya karşısında yaşanan hezimetin ardından tutunduğu tavır gibi, sahadaki futbol kötüyse top çizginin içine düşse ve buna gol kararı verilmese de her şey bahane... Yeter ki sen oyna şahane!