Hepimiz bir gün hayatımız hakkında önemli bir karar vermek durumunda kalmışızdır. Zor zamanlardır bunlar. Hangi seçimimiz doğru karardır, hangisi bizi istediğimiz sonuca götürecektir, seçtiğimiz karar hayatı bize kolaylaştıracak mıdır yoksa zorlaştıracak mıdır? Bu süreçte aksi gibi bütün korkularımız, endişelerimiz tavan yapar. Olmasını istemediğimiz her senaryo bize sürekli kendilerini oynatır. Sakin düşünemeyiz, net olamayız ve bir türlü işin içinden çıkamayız.
Bugün sizi bu durumlarla karşı karşıya kaldığımızda bizi netleştirecek, kargaşanın içinden çıkaracak bir “karar verme çalışması” ile tanıştırmak istiyorum.
Seçimimizi yapmadan önce bizi seçimimizle ilgili gerçeğe götürecek 5 önemli soruyu lütfen cevaplandırın.
1. Bu seçimimi yüzde kaç istiyorum? Gerçekten buna ulaşmak istiyor muyum?
Bunu kontrol etmek için kendinize “Bu benim hayalimde iken ona ulaşma isteğim daha mı kuvvetli; zaman yaklaştıkça, gerçeğe dönüşme ihtimali fazlalaştıkça bu istek şiddetini yitiriyor mu?” diye sorun. Yani hayalde iken daha mı kolay?
2. Bu seçimime yüzde kaç hazırım?
Örneğin, mevcut işimden yüzde yüz ayrılmak istiyorum. Fakat ayrılmaya ve ayrıldıktan sonra bekleyen şartları karşılamaya ne kadar hazırım?
3. Hazır olmadığım orandaki engeller nedir?
Diyelim ki buna cevabınız şöyle:
%80 hazırım.
%20 engellerim var.
Bu engeller nelerdir?
4. Bu engel gerçek bir engel mi?
Örneğin, bir iş kuracağım. Burada gerçekten gerçek bir engel ne olabilir? Dükkân açılacak yeterli sermayenin olmaması gerçek bir engeldir. Ancak bu engeli nasıl aşabilirim sorusu ile pek çok çözüme ulaşılabilir. Borç almak, kredi kullanmak, bir mal varlığını satmak gibi pek çok çözüm bulunabilir eğer kararımızı gerçekten gerçekleştirmek istiyor isek.
Ancak kişi işi başaramamaktan korkuyorsa bu gerçek engel değildir. Sanaldır. “Bunu neden engel olarak görüyorum?” ve “En kötü ne olabilir?“ sorularına dürüstçe cevap verebilir ise kişi engelini ortadan kaldırmayı başarabilir.
Örneğin: Başaramazsam rezil olmaktan korkuyorum; parasız ve aç kalmaktan korkuyorum. Ya da çok fazla çalışma temposuna girmekten korkuyorum. Dostlarıma ve aileme vakit ayıramayacağım için çevremdeki insanların azalacağından ve yalnız kalmaktan korkuyorum.
Bütün bu korkular zaman içinde bizim öğrenilmiş modellerimiz; yüklediğimiz inançlarımızdır. Bu model ve inançların çoğunun bize ait olmadığını bulup gerçekten başarmak istiyorsak bu korkularımızın bizi durduramayacağını görerek gerçek odağımıza (istediğimizi yaratmak) yönlenebiliriz.
5. Engeli aşıp %100 özgürleşmek için ne yapmalıyım?
Bu maddeye kadar yapılanlar analizdir. Şimdi eylem başlar. Hayatta tek gerçek eylemdir. Analizlerimizi yaptıktan sonra bizi kararımıza götürecek tek gerçek olan eylem planımızı oluşturup harekete geçmeliyiz.
Hepimizin kendimiz için en doğru kararları alarak en uygun adımları atacağı ve hayallerimizi gerçekleştirebileceğimiz bir yıl olmasını dilerim…