Paris’te eylül-ekim arasında bir ay boyunca milföy meraklıları bayram yapıyor. Bu yıl beşincisi kutlanan etkinliğe Fransa’nın dört bir yanından 3.500 civarında pastane katılıyor, pasta meraklıları için tam bir şenliğe dönüşüyor. 1867 yılında Paris’in (rue du) Bac Sokağındaki Seugnot Pastanesi’nde doğan mille-feuille’ün kelime anlamı bin yaprak. Fransız pastacılığının temel taşlarından biri olarak kabul edilen milföyün geleneksel yapımında pastane kreması crème pâtissière, milföy hamuru pâte feuilletée ve üzerini kaplayan glaçage kullanılıyor. Pastane kremasına biraz kremşanti ekleyerek oluşturulan crème chiboust’la yapılanlarda ise daha hafif bir lezzete ulaşılabiliyor.
Her yıl maharetlerini konuşturan pasta ustaları gül, mango, ahududu gibi meyveli tatlardan rom, liçi gibi alköllü çeşitlere uzanan geniş bir repertuvar yaratıyorlar. Bu yılın üç yeni lezzeti ise beyaz, sütlü ve siyah çikolata meraklılarına 3 Choco, şamfıstıklı bir krokan üzerine monte edilen kiraz/vişne ve badem birlikteliği Le Cherry Croc ve beyaz çikolata ile tropikal tadların buluştuğu Le Choco Exotic. Lezzet tutkunları için milföy pastayı evde yapmak, eğer hazır milföy hamuru kullanacaksanız oldukça kolay. Yok hamuru kendiniz açacaksanız, biraz zaman alsa da inanın verilen emeğe değer.
Milföy Pasta
600 gr. milföy hamuru
Hafif pastane kreması: 4 yumurta sarısı, 120 gr. şeker, 1-2 çubuk taze vanilya, 40 gr. mısır nişastası, 500 gr. süt
Pasta kaplama şekeri (glaçage) 180 gr pudra şekeri, 30- 40 gr yumurta akı, 1 kahve kaşığı bitter kakao
Tencereye sütü koyun, ortadan ikiye ayırdığınız vanilya çubuğunu ve içindeki tohumlarını ekleyin, kaynatın. Yumurta sarılarını şekerle beyazlaşıncaya dek çırpın. Nişastayı ekleyip sıcak süte karıştırın, hafif ateşte muhallebi kıvamına gelene dek pişirin (ama kaynatmayın). Vanilya çubuğunu çıkartıp atın, dolgu kremanızı ılınmaya bırakın.
Milföy hamurunu 3 eşit parçaya bölün. İlk parçayı yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin, çatalla küçük küçük delin ki fazla kabarmasın. Üstüne az şeker serpip 180°C fırında 15 dakika pişirin. Çıkartıp ters çevirin, tekrar şeker serpin, 200°C’da 10 dakika fırınlayın. Hamuru dikkatle izleyin, güzel kızarmalı ama yanmamalı. Her parça için aynı işlemi tekrarlayın. Montaj için ilk hamuru tepsiye yerleştirin. Hamurun üzerine kremanın yarısını sürün, ikinci hamurla kapatın, kremanın kalanı ve üçüncü hamurla sonlandırın.
Kaplama şekeri için yumurta beyazı ile pudra şekerini çırpın. İki dolu çorba kaşığını ayırıp kakaoyla karıştırın, katıysa biraz yumurta beyazıyla yumuşatın. Sade glasajı milföyün üzerine sürün. Üzerine ayırdığınız kakaolu glasajı ince uçlu duyla seritler halinda sürün, küçük bir bıçakla süsleyerek desenler oluşturun. En az 3 saat buzdolabında soğutun, çıkarınca keskin bir bıçakla porsiyonlara kesip servis edin.
Şefin tavsiyesi: Milföy pasta yapıldığı gün en lezzetli olur, o gün keyfini çıkarın!