Arabuluculuk Ücretinin Belirlenmesi ve Arabuluculuk Sürecinden Vazgeçme
Yanımda çalışan işçi ile iş sözleşmesinden doğan bir anlaşmazlık yaşadık. Dava açmadan önce sorunu arabulucu ile çözmeye çalışmaya karar verdik. Bu işin bana maliyeti ne olacak? Arabulucuya başvurduktan sonra istediğim zaman vazgeçebilir miyim?
Arabulucu yapmış olduğu faaliyet karşılığı ücret ve masrafları isteme hakkına sahiptir. Ücret ve masrafa ilişkin hükümler Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği ve 31 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Ocak 2014 itibariyle yürürlükte olan Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi Genel Hükümler ile düzenlenmektedir. İlgili mevzuata göre, aksi kararlaştırılmadıkça arabulucunun ücreti faaliyetin sona erdiği tarihte yürürlükte bulunan Arabulucu Asgari Ücret Tarifesi’ne göre belirlenir ve ücret ile masraflar taraflarca eşit olarak karşılanır. 1 Ocak 2014 itibariyle yürürlükte olan Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi Genel Hükümler’de yer alan Arabuluculuk Ücret Tarifesi’ne göre; arabuluculuk ücreti, işçi-işveren uyuşmazlıklarında taraf başına 3 saate kadar saati, 80 TL’dir. Uyuşmazlığın müzakeresinin ve çözüme kavuşmasının 3 saati geçtiği hallerde, takip eden her saat için arabuluculuk ücreti, 60 TL’dir. Ancak dikkate almanız gereken önemli bir husus da bu ücretlerin asgari olduğudur. Yani, arabulucu takdir yetkisini kullanarak daha yüksek bir ücret belirleyebilir. Dolayısıyla, bu işin maliyeti arabulucunun takdir yetkisi ile belirleyeceği ve ilgili tarifedeki asgari ücretten az olmaması gereken saatlik ücret ve görüşmelerinizin kaç saat süreceğine bağlı olarak değişecektir. İkinci soruya ilişkin olarak; arabuluculuk sürecinde iradilik ilkesi esastır. Taraflar, arabulucuya başvurmak, süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak veya bu süreçten vazgeçmek konusunda tamamen serbesttirler. Bu yüzden, arabulucuya başvurduktan sonra istediğiniz zaman vazgeçebilirsiniz. Ancak bu durumda önemle belirtmek gerekir ki, arabulucu yukarıda bahsedilen tarife hükümleri ile belirlenen ücretin tamamına hak kazanır. Şöyle ki, belli bir süre arabuluculuk faaliyetine katılıp vazgeçtikten sonra, vazgeçme anına kadar yapmış olduğunuz saatlik görüşmelerin ücretinin tümünü arabulucuya ödemeniz gerekir.
Yeni yılda bankadan kredi çekerek bir araba almak istiyorum, arabanın değeri 100.000 TL. Kredilerle ilgili sanırım bir takım değişiklikler olmuş. Almayı düşündüğüm araba için en fazla ne kadar kredi çekebilirim?
31 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile bu konuda bir düzenleme yapılmıştır. Buna göre, tüketicilere, binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri 50.000 TL’yi aşan binek araçlarda, bedelin 50.000 TL’na kadar olan kısmı için yüzde yetmiş, 50.000 TL’nin üstünde olan kısım için yüzde elli olarak uygulanır. Sizin durumunuzda, ilk 50.000 TL’lik bölüm için 35.000 TL, ikinci 50.000 TL’lik bölüm için de 25.000 TL olmak üzere; toplamda 60.000 TL için bankadan kredi alabileceksiniz. İlgili hüküm 1 Şubat 2014 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak.
Not: Bilgilendirme amaçlı olarak bu köşede paylaşılan bilgiler, hukuki öneri, danışmanlık, reklam veya teklif niteliğinde değildir. Genel hukuki bilgiden ibaret olan bu açıklamalar sorun çözmeye yönelik olmayıp, doğruluğu, güncelliği veya kullanılabilirliği konusunda yazar ve/veya hukuk bürosu sorumluluk kabul etmez. Hukuki sorunların çözümünde bir uzmana danışılması önerilir.