Çağlayan krizi

Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan’ın bir mitingde söylediği, “Bunları, bize bir Yahudi, bir ateist, bir Zerdüşt yapsa anlarım” sözleri tepkilere neden oldu. Türk Yahudi Cemaati nefret söylemine dikkat çeken bir açıklama yayınladı. Tepkilerin ardından Çağlayan, Yahudi Cemaati’ne atfen “istemeyerek sebep olduğum bir kırgınlık varsa üzüntümü ifade ederim,” dedi.

Köşe Yazısı
12 Mart 2014 Çarşamba

“BUNLARI BİZE BİR YAHUDİ YAPSA ANLARIM”

Ekonomi eski Bakanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan, 8 Mart Cumartesi günü partisinin Tarsus ilçe binası önünde düzenlenen mitinginde yaptığı konuşmada “Nasıl bir zihniyetle mücadele ettiğimizi bu millet çok iyi görüyor. Sizlere anlatacağım çok şey var. Ama bunları bize bir Yahudi, bir ateist, bir Zerdüşt yapsa anlarım. Ama bunları yapan Müslümanım diye geçiniyorsa yazıklar olsun” dedi. 

ÇAĞLAYAN’IN SÖZLERİNE  TEPKİ YAĞDI

Yolsuzluk soruşturmasının Kürt kökenli bakanların üzerine yürütüldüğünü savunan eski Bakan Zafer Çağlayan’ın kullandığı ‘ayrımcı’ sözlere birçok kesimden tepki geldi. Bireyler çoğunlukla tepkilerini sosyal medya üzerinden paylaşırken, birçok gazeteci ve köşe yazarı da sözleri satırlarına taşıdı.

GİLA BENMAYOR: “Esas size ‘yazıklar olsun’ Zafer Çağlayan”

AHMET HAKAN: “Kol saati pahalı ama nefret suçu pek ucuz”

https://www.salom.com.tr/haber/90306

 

“İNANCIMIZA SALDIRI NİTELİĞİNDE”

Çağlayan’ın konuşmasının ardından Türk Yahudi Cemaati yönetimi de bir açıklama yaparak nefret söylemine dikkat çekti. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bu söylemde de olduğu gibi, son dönemde basınımızda ve çeşitli mecralarda yer alan buna benzer, inancımıza saldırı niteliğinde olan ve nefreti, farkında olarak veya olmayarak topluma aşılayan itham, söylem ve olayların varlığından duyduğumuz endişe ve infiali kamuoyu ile paylaşır; geçmişteki müessif olayların acısını halen içinde yaşayan Türk Musevi Cemaati mensupları olarak, bu nefretin doğurabileceği istenmeyen sonuçlara da dikkat çekmek isteriz. Gerek dünyamızda, gerekse de ülkemizde, barış ve huzura en çok ihtiyaç duyulduğu, antisemitizm ile benzer nefret söylemlerinin hepimizce insanlık suçu kabul edildiği günümüzde, beklentimiz, benzeri durumlardan titizlikle kaçınılması,  hataların da samimiyetle telafi edilmesidir.”

CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL: “TASVİP ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Çeşitli konularda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Zafer Çağlayan’ın sözlerini değerlendirmesinin istenmesi üzerine, “Bu tip söylemleri tasvip etmek mümkün değildir. Onlar tasvip edilemez. Her şeyden önce ben ne kadar çok kendi inancıma, düşünceme, dinime başkasının saygı göstermesini istersem, başkasının da dinine, inancına, görüşüne aynı saygıyı göstermek durumundayım. Buna herkesin, hepimizin çok dikkat etmesi gerekir” dedi.

MECLİS BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK: “ÜZÜNTÜMÜ CEMAATE İLETİN”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Türk Yahudi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh ve Onursal Başkanı Bensiyon Pinto’yu telefonla arayarak bu tip söylemleri asla tasvip etmediğini belirtti. Çiçek, Hahambaşı Haleva’dan, duyduğu üzüntüyü Türk Yahudi Cemaati’ne iletmesini istedi.