Zeytin yağlı ıspanak kökü

Clara Haia AMRAM Köşe Yazısı
17 Aralık 2014 Çarşamba

ABD’ye yaptığım bir yolculuktan geçen hafta döndüm. Venezuela’daki durumdan dolayı o ülkeyi terk edip artık Miami’de yaşayan çocukluk arkadaşlarımla hasret gidermek keyifliydi. Ayrıca, Miami’nin ılık havası ve ailemle orada kaliteli zaman geçirebildiğim için de çok mutlu oldum. Sonrasında gittiğim Massachusetts, Rhode Island ve New York’un serin havasına rağmen yakın bir arkadaşımın evinde katıldığım geleneksel Şükran Günü yemeğindeki aile ve yakın arkadaşların oluşturdukları sıcak ortam gerçekten yüreğimi ısıttı!  ‘Şükran’ konseptini dile getirmek, bunu yakın insanlarla birlikte nar gibi pişmiş bir hindi ve çok iyi donatılmış bir sofra etrafında kutlamak ne güzel bir gelenek!

Şükran Günü, Noel’in yaklaştığını gösterir Amerika’lılara...  Kasım’ın son haftasında Noel dekorasyonları asılmaya, evler, işyerleri ve kamu alanları ışıklandırılmaya başlar. Kislev ayı sonu da hemen her zaman Aralık ayına denk geldiği için de ABD’de hem Noel hem de Hanuka için hazırlanmış dekorları birarada görmek çok olağan.  Bu ziyaretimde birçok restoran, otel ve AVM’de gördüğüm Hanukiyalar beni mutlu etti. İlk mumun yanışını sabırsızlıkla bekliyor gibi bir halleri vardı gibime geldi… ϑ

İlk mumun yanışı, ruhumuzu aydınlatan, bizi birbirimize daha da yakınlaştıran ışık, her yıl bize Bet-Amikdaş’daki mucizeyi hatırlatır. Menorah için sadece bir günlük zeytinyağı olmasına rağmen onun tam sekiz gün boyunca yanması. Ben Gurion’un dediği ‘Mucizelere inanmayan bir Yahudi realist değildir’  sözünün adeta bir kanıtı olarak birlikteliğimizi perçinler.

Her anı mucizelerle doludur yaşamın! Yeter ki gözlerimizi ve gönüllerimizi açık tutalım ve fark yaratan detaylara şükranla odaklanmaya kendimizi alıştıralım.  Hiç unutmayalım ki her birimizde etrafımızı aydınlatacak ışık haznesi mevcuttur ve bu farkındalıkla pozitif değişimlere daima açık olalım. Dini bayramlarımız muhteşem nimet ve fırsatlarla doludur! Geleneklerimizi yaşayıp köklerimizi kuvvetlendirmek, özümüze dönmek bizi geleceğe doğru daha güven dolu ve mutlu bir şekilde taşır.

Hanuka Bayramımızın tatları da gelenekseldir... Sufganiyot, kızartılmış patates latkeleri, ponçikler, bimuelolar gibi... Hepsi birbirinden lezzetli ve nesillerden nesillere geçmiş özel yemekler. Ben de bunları severim fakat yağda kızartılmış, bol unlu bu tatlar, sağlıklı beslenmek isteyenler için asgari miktarda tüketilmelidir.

Bir de, bu yemeklerin yanında lif yönünden zengin sebzeler de bulundurmanızı tavsiye ederim. Bağırsak temizleyici bu besinler, vücudunuzu fazla yağ ve rafine yemeklerden arındıracaktır.

Ispanak, bu bakımdan süper bir besindir! Strese karşı direncimizi de arttırır. Vitamin ve mineral bakımından zengindir. B6, B9 ve C vitaminleriyle kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir ve beta karoten içerir.

Bağışıklık sistemini destekler, kanserle savaşır, kemik sağlığına destek olur ve tansiyonu düzenler. Kökü, daha da fazla lif içerir. Pırasa ile birlikte hazırlandığında yemekteki lif oranı ve faydalar artar. Ispanağı salatalarda taze olarak da yemenizi önerirken, sizinle çok lezzetli ve arındırıcı bir tarif paylaşmak isterim:

 

ZEYTİNYAĞLI ISPANAK KÖKÜ 

1 kg ıspanak kökü, iyice yıkanmış , 1 1/2 bardak zeytinyağ, 2 veya 3 limonun suyu, 1 çorbakaşığı esmer şeker, Tuz, 2 sap pırasa, doğranmış 

HAZIRLANIŞI

Bütün malzemeleri, bir bardak suyla birlikte tencerenin içine koyun. Tencerenin kapağını kapayıp 25 dakika pişirin. Yumuşayıp yumaşamadığını kontrol edin. Sıcak veya soğuk olarak, dereotu ve limonla birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Chag Chanukah Sameach!!