Okulların açılmasından ötürü bazı aileler Roş Aşana’yı şehirde, bazıları ise yazlık yörelerde kutladılar. Ispanak ve pırasa tavan yaparken kimi manavlar lahanaları da tezgâha dizdiler. Ne çare ki lahana rağbet görmedi. Gerçi bir zamanlar bu dönemlerde turşusunu yapardık. O da hayal oldu. Sağlıklı beslenme bizi mahvetti.
‘Tuzlu yeme tansiyon çıkar; ekşi yeme reflü azar…’ vs. Ama bayram sofrasında yediğimiz her tür ‘muzur’ gıda, nedense kimseye dokunmaz… Onun mottosu da şöyledir, ‘Ye canım ye, yılda bir kereden zarar gelmez’.
***
Bayram sofralarımız çoğu kez, yemek bittikten sonra; birkaç gün daha yenecek kadar artan çeşitlerden oluşur. Gözümüz doymaz bir türlü. Oysa sadece geleneksel yiyecekler yapılsa, hem öncesinde evin hanımı gereksiz yorulmaz, hem de misafirler hazmetmek için Ada’nın yarı turunu yapmazlar. Bu şenlik günümüze kadar böyle geldi. Ama bizim nesilden sonra aynı şekilde devam edeceğini hiç sanmam. Çalışan gençlerin mutfakta bu kadar zaman geçirmeleri olanaksız. Muhtemelen catering firmalarından veya başka yerlerden yardım alacaklar. O zaman da anneannenin ‘borekas’ları, babaannenin sakızlı elma reçeli, tantikanın takayutlarındaki lezzet kaybolup gidecek. Artık, çeşitleri biraz azaltalım; gençlerimiz de ileride daha kolay hazırlansınlar ve beraberlikleri hep devam etsin.
***
Roş Aşana’da sinagoga gitme alışkanlığım yoktur. Ancak ibadete giden eşimi evde bekler, dönüşünde kapıyı ona ben açarım. Tekrar birbirimizi kutlar, ‘kimler vardı, kimler yoktu’ muhabbetine başlarız.
Bu sene, belki kimileri yorgundu, belki de sohbetler uzadı. Ancak sabah sekizde başlayıp öğlen birde bitirmek kanımca bazı yahidleri fazlasıyla yordu. Nitekim eşim de hafif bir yemeğin ardından istirahata çekildi. Bunlar hassas dengeler, ayarı iyi yapmak lazım.
***
5776 Halila’sında (takvim) Bet-Din’in Rav Moşe Benveniste anısına yayınladığı kısa bir yazı bu dönemde biz Büyükadalıları oldukça duygulandırdı.
“Uzun yıllar boyunca bu takvim Bet Din üyesi Rav Moşe Benveniste tarafından hazırlanmıştı. Zamansız vefatı sonrasında bizler onun bu görevini sürdürerek öğretileri ışığında bu takvimi hazırlamaya çalıştık. Bu vesile ile Rav Benveniste’yi bir kez daha minnet ve özlemle anıyoruz”.
***
İş var, iş yok; ekonomi berbat… Ama buna rağmen Kurban Bayramı’nda tatile giden gidene. Öyle veya böyle insanlar bezgin. Herkesin gözü kulağı bayramın sekiz gün olarak resmileştirilmesinde. Hayırlara vesile olsun.