Öğrencilerimiz lise mezuniyetine yaklaşırken, üniversite hayatına atılmanın da heyecanını yaşıyorlar. Bu dönüm noktasında, birçoğuyla üniversite hayatından beklentiler hakkında konuşurken, son dönemlerde yapılan mezuniyet töreni konuşmalarını da tekrar izleme fırsatım oldu.
Steve Jobs Stanford Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, hayatta ‘noktaları birleştirmenin’ öneminden bahseder. Jobs yaşamımız boyunca, ilgimizi çeken ve bizi heyecanlandıran alanlarda önümüze çıkan fırsatları değerlendirmemiz gerektiğinin altını çizer.
Altı aylık kısa bir süre için öğrencisi olduğu Reed College’dan ayrıldıktan sonra, orada sunulan kaligrafi derslerine giren Jobs, geriye dönüp baktığında deneyimlerini şu şekilde değerlendirir: “O dönem [Reed College] ülkedeki en iyi kaligrafi dersini veriyordu. Ben de derslere girip nasıl yapıldığını öğrenmeye karar verdim. Eğer o derslere hiç girmemiş olsaydım, Mac hiçbir zaman çok yönlü yazı karakterlerini veya boşlukları doğru orantıda kullanan fontlara sahip olmayacaktı.”
Bu dersleri alırken kazandığı bilgileri nerede, ne zaman ve ne şekilde kullanacağını bilmese de, yıllar sonra ‘noktaları birleştirirken’ Jobs bu derslerin önemini dile getirir.
***
Üniversite hayatının belki de en güzel tarafı, bu tür keşiflere ortam hazırlamasıdır. Yurt dışı eğitim danışmanı olarak, üniversitelerin sunduğu bu imkânların son derece önemli ve değerli olduğu düşüncesindeyim. Öğrencinin uzmanlaşmak istediği alanın dışında da dersler almasının ve konfor alanının dışına çıkıp kendini zorlamasının uzun dönemde büyük katkıları olacaktır. Örneğin ekonomi okuyan bir öğrencinin aynı zamanda psikoloji dersleri alması ya da müzik eğitimi alırken matematik alanında kendini geliştirmesi, hem bakış açısını genişletir hem de alanına farklı bir boyut getirmesi için zemin hazırlar. Tıpkı Steve Jobs’un yaptığı gibi.
***
Üniversite yılları gerçekten de insan hayatında çok önemli bir dönem. Öğrencinin bu kısıtlı süre boyunca katılabileceği onlarca aktivite, alabileceği yüzlerce ders seçenekleri olacak. Önceliklerini belirleyerek, uzmanlaşacağı alan(lar)ın dışında sevdiği ve ilgisini çeken konularda da ders almak, organizasyonlara katılmak, aynı zevkleri paylaşan farklı öğrencilerle işbirliği yapmak, kişisel gelişimi için değerli kazanımlar sağlayacaktır. Her sene yeni iş alanlarının eklendiği günümüzde, ufkumuzu ve becerilerimizi genişletmek bize hem akademik hem de iş hayatımızda kapılar açacaktır.
Jobs’un da dediği gibi, “noktaları ileriye bakarak birleştiremezsiniz; onları sadece geriye baktığınızda birleştirebilirsiniz. Noktaların gelecekte bir şekilde birleşeceğine inanmanız gerekiyor.” Belki de insanın kendine olan güveni, işte bu kesişme noktasından geçiyor.