Meme kanserini erken teşhiste İsrailli bilim kadınının icadı

NASA’dan Kudüs’e

Kültür
24 Ekim 2018 Çarşamba

Yalnızca 2018’de 2 milyon kadınının yakalandığı meme kanserinde erken teşhis başarılı bir tedavinin anahtarı olarak görülüyor. 40 yaş üstüne önerilen mamografi gibi teknikler yaklaşık yüzde 20 oranında tümörleri gözden kaçırabildiği gibi, sancılı da olabiliyor. Mamografiler ayrıca, üçte bir oranda hatalı pozitif sonuç da gösterebiliyor.

NASA eski çalışanı Dr. Yehudit Abrams, kadınların kendi evlerinde göğüslerindeki değişiklikleri ve olası tümörleri test edebilecekleri devrimsel bir cihaz geliştirdi. Ultrason ile çalışan MonitHer adındaki elle tutulan alet, mamografinin dezavantajlarını bertaraf ederek 40 yaş altı kadınlarda ve yoğun dokulu göğüslerde teşhiste daha başarılı sonuçlar veriyor. Cihazın 20 yıl boyunca geliştirilen yazılımında yapay zekâ ve bulut teknolojisi mevcut. Çekilen görüntüler doktorlarla paylaşılabiliyor.

Abrams’ın açıklamasına göre aletin hedefi kanseri birinci etaba geçmeden teşhis etmek. Cihaz kullanıcıya aylık anımsatma bildirimleri gönderiyor. Geçmişe göre bir farklılık algılandığında göğsün o bölgesi tüm geçmiş taramaları ile bir tuşla doktora gönderiliyor.

Idaho doğumlu Abrams, Google’dan aldığı 25 bin dolarlık burs ile, NASA’nın biyo-teknoloji, biyo-informatik, nano-teknoloji, tıp, nörobilim, yapay zeka, robotiks ve bilişsel bilgi işlem konularında disiplinlerarası bir programına katıldı. Doktorasının ardından yine NASA bünyesinde uzay yolculukları için tıbbi cihazlar geliştirdi. Ailesi ile İsrail’e taşınan ve haziran ayında geliştirdiği MonitHer cihazı ile Kudüs’te ‘WeWork Creator’ adlı yarışmaya katılan Abrams birinci olarak 360 bin dolarlık ödülü kazandı. Cihazın, üç ile beş sene içinde piyasaya çıkması bekleniyor.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün