Einstein’ın Nazi tehlikesini öngördüğü mektubu açık artırmada

Yakın dönemde bulunan ve Albert Einstein’ın el yazsıyla düşüncelerini kız kardeşine aktardığı mektup önümüzdeki hafta Kudüs’te yapılacak bir açık artırmada satışa sunulacak. Einstein’ın Berlin’den kaçışından kısa bir süre önce yazdığı tahmin edilen Ağustos 1922 tarihli mektup, açık artırmaya kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından sunuldu.

Dünya
14 Kasım 2018 Çarşamba

 

Kedem Açık Artırma Evinde gerçekleşecek açık artırmada mektup 12 bin dolar açılış fiyatından satışa sunulacak. Kedem Açık Artırma Evi kurucu ortaklarından Meron Eren, “Bu mektup Nazi terörünün daha ilk dönemlerinde Albert Einstein’ın aklından ve kalbinden geçenleri ortaya koyuyor. Mektubun yolunun bizim merkezimize düşmesinden çok memnunuz. Dahası mektubu tüm dünya ile paylaşıyor olmaktan çok büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Einstein, kız kardeşi Maja’ya yazdığı mektupta hayatının tehlikede olduğundan ve bundan dolayı yaşadığı korkudan bahsetmiş. Kiel ya da Kuzey Almanya’nın başka bir bölgesinde yazıldığı tahmin edilen mektupta, ne bir iade adresi ne de mektubun nerede yazıldığına dair herhangi bir ipucu bulunuyor.

Einstein mektubunda, “Şu an nerede olduğumu kimse bilmiyor. Kayıp olduğumun düşünüldüğünü umuyorum. Karanlık zamanlar yakında, hem ekonomik hem siyasi yönden; o nedenle yılın yarısında bunlardan kaçabilmeyi başardığım için mutluyum” sözlerine yer vermiş.

Einstein’a mektubu yazmadan önce Alman polisi tarafından hayatının tehlikede olduğu uyarısının yapıldığı biliniyor. Einstein uyarıyı Almanya’nın Yahudi Dışişleri Bakanı Walther Rathenau’nun suikasta uğrayarak öldürülmesinden kısa bir süre önce almıştı.

Ünlü nükleer fizikçi, kız kardeşine mektubu yolladıktan sonra, Almanya’dan ‘Asya gezisine çıkıyorum’ bahanesiyle kaçmış ve sonrasında ABD’ye gitmişti. 1933 yılında da Alman vatandaşlığından çıktığını açıklamıştı.

Einstein mektubunda Nazi Partisi’nin iktidara gelmesinden yaklaşık on yıl kadar önce Almanya’yı karanlık günlerin beklediğini tahmin ettiğini belirten ifadeler kullanmış. “Etrafımda bir sürü antisemit Alman’ın bulunduğu bir çalışma ortamında bulunmama rağmen ben gayet iyiyim. Burada, insanları rahatsız eden Milletler Cemiyeti’ne (League of Nations Commission)  katılmak zorunda kaldım. Doğrusu yapabilecek ya da elimden gelen başka bir şey yoktu.”

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün