Saç Dökülmesinin sebepleri ve tedavileri

Hemen hepimizde saçlarımızın görünümü ve olası saç kaybı konusunda bir hassasiyet bulunur. Doktorlar, mevsim geçişlerinde gündeme gelen en yoğun sağlık sorunlarından birinin saç dökülmesi olduğunu belirtiyorlar. Oysa saçlarımızın günlük ve mevsimsel doğal bir dökülme süreci vardır. Bunun yanında tıbbi sebeplerden kaynaklanan saç kaybı ve geri dönüşü olmayan saç dökülmesi de söz konusudur. Bu noktada nedenleri birbirinden ayırt ederek, uzman doktor desteği almak gereklidir.

Sağlık 1 yorum
21 Kasım 2018 Çarşamba

Transmed Tıp Merkezi Medikal Direktörü Dr. Melike Külahçı, saçlarda olağandışı bir dökülme fark edildiğinde gerekli tedavi için uzman bir doktora başvurulması gerektiğini ifade ediyor: “Günde 100-150 saç telinin dökülmesi normaldir. Saçlarınızda daha yüksek bir dökülme hissederseniz uzman bir hekime başvurmanız gerekir. Öncelikle sorunun altında demir eksikliği ya da tiroid hormon bozukluğu gibi bir tıbbi sorun olup olmadığının tespiti gerekir. Gerekli sağlık kontrol ve tedavileri sonrasında saç köklerini canlandırıp güçlendirecek tedaviler etkili sonuç verecektir.”

Saç Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Saç dökülmesi tedavisinde öncelikle doğru tanı konulmalıdır. Saç dökülmesinin nedenlerini ve dökülme tipini öğrenmek gerekir. Kadınlarda öncelikle vitamin, mineral ve hormon ölçümü yapılmalı ve tıbbi bir durumsa önce tedavi edilmelidir. Erkeklerde dökülme tipi ilgili bir uzman doktora muayene olduklarında ortaya çıkar ve ona göre tedavi aşamasına geçilebilir.

Saç dökülmesi ilaçla tedavi edilecek aşamadaysa doktor takibinde ilaca başlanabilir. Propecia tabletleri ve sürülerek kullanılan Rogaine solüsyonu doktor önerisine göre kullanılabilir. Ancak ilaçlar bırakıldığında saçlar tekrar dökülebilir.

İlaç dışında saç dökülmesine karşı PRP, mezoterapi, lazer tarağı, saç lazeri gibi ameliyatsız saç tedavileri mevcuttur. Mezoterapide saçın ihtiyacı olan vitaminler, proteinler ve mineraller; PRP yönteminde ise hastadan kan alınarak santrifüj edilir, elde edilen serum içine enjekte edilir. Lazer tedavilerinde ise saç kökleri lazerle uyarılarak canlandırılır.

Ameliyatsız saç tedavilerinde Reversa PRP uygulaması %80 başarı sağlar. Tedavide PRP (Plateletten Zengin Plazma) sıvısı ve trombosit kaynaklı otolog protein karışımı saçların seyrekleştiği bölgeye uygulanır. Reversa saç dökülmesinin geçici olarak durmasını sağlar ve saçlara hacim kazandırır. Reversa tedavisi, kadınların hamilelik döneminde de herhangi bir toksik madde kullanılmadığından güvenle uygulanabilir.

FUE Tekniğiyle Saç Ekimi

Özellikle erkeklerde genetik faktörler sebebiyle yaşanan saç dökülmesinin ilaç tedavisi ile başarı oranları oldukça düşüktür. Bu tip durumlarda eğer kişi saç ekimi için uygun bir adaysa FUE tekniğiyle saç ekimi etkili çözüm sunar.

FUE tekniği, folliküler ünite adı verilen saç köklerinin tek tek donör alandan çıkartılıp yeni yerlerine yerleştirilmesidir. Nakledilecek folliküler üniteler saçlı deriden tek tek özel bir aletle alınarak kökler alıcı alana nakledilir.  

Saçlar ekimden sonraki ilk 3 hafta içinde kökleri içerde kalacak şekilde dökülür. Ekimden sonra 90 gün boyunca bekleyen kökler bu süreden sonra çıkmaya ve başlar. Yaklaşık 8-10 ay sonra bütün saçlar çıkar. Uzman bir doktor tarafından yapılan saç ekimi kişiye ömürlük, doğal görünümlü saçlar kazandırır. 

Ekilen saçların sağlığı mezoterapi ve PRP uygulamalarıyla desteklenebilir. Böylelikle saç kökleri güçlenir. Saçların korunması için de mezoterapi ve/veya PRP yılda bir kez tekrarlanabilir.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün