Kalp ritim bozukluğu

Ritim bozukluğu, düzensiz kalp atışı (aritmi) anlamına gelir. Genellikle hastalar çarpıntı şeklinde hissederler. Ritim bozuklukları bayılmalar, geçici görme kaybı, baş dönmesi, kalbin yerinden çıkacakmış hissi gibi yakınmalarla birlikte seyrediyorsa, bu çok tehlikeli bir duruma işaret ediyor. Tüm ritim bozukluklarında mutlaka kardiyolojik muayeneden geçmek gerekir.

Sağlık
9 Ocak 2019 Çarşamba

Uzman Dr. Özkan Köse

 

Ritim bozukluğu, düzensiz kalp atışı (aritmi) anlamına gelir. Genellikle hastalar çarpıntı şeklinde hissederler. Normal bir kalp hızı dakikada 60-100 arasındadır. Aritmiler, normal, yavaş (bradiaritmiler; dakikada 60 atımdan az) veya hızlı (takiaritmiler; dakikada 100 atıştan fazla) kalp hızıyla birlikte meydana gelebilir.

Bazı insanlarda stres, fazla kafein ya da nikotin ya da fazla egzersize bağlı kalpte ritim bozukluğu olabilir. Bunun yanında koroner arter hastalığı (kalp damar hastalığı), kandaki elektrolit dengesizlikleri (sodyum ve potasyum gibi), kalp kası hastalıkları, kalp krizi ve kalp ameliyatından sonraki iyileşme süreci genelde görülen diğer sebeplerdendir. Kalbin kulakçıklarının ya da karıncıklarının düzensiz atışlarına bağlı değişik tipte olabilir. En sık bilinenleri ekstra atımlardır.

Aslında tüm ritim bozukluklarında mutlaka kardiyolojik muayeneden geçmek gerekiyor.

Aritmilerin tanısında hastanın öyküsü oldukça önemlidir. Aritmileri ve nedenlerini teşhis etmek için yapılan testler şunlardır:

1.Elektrokardiyografi (EKG),

2.Holter: Uzun süreli EKG kaydı,

3.Efor Testi,

4.Ekokardiyografi,

5.Kardiyak kateterizasyon,

 6.Elektrofizyoloji çalışması (EPS).

Ritim bozuklukları arasında en ciddi sonuçları olan ve atriyal fibrilasyon diye tanımlanan ritim bozukluğunda, kalp atış sayısı genellikle artmakta ve dakikada yüzün üzerinde seyretmektedir. Atışlar arası aralıklar da birbiriyle tamamen uyumsuzdur. Bu ritim bozukluğunun en önemli etkisi kalbin kasılma gücünü yüzde 30 oranında azaltmasıdır.

Örneğin bazı ritim bozuklukları nedeniyle kalpte pıhtı oluşabiliyor ve bu pıhtı beyin ile diğer organlara atabiliyor. Bunun sonucunda felç veya kangren gibi çok ciddi tablolar oluşabiliyor. Kalbin uzun süreli yüksek hızda atması da kalp yetersizliğine sebep olabiliyor. Bunların yanı sıra kalp bir anda 500—600 atımla çarpmaya başladığında veya ani duraklamaya girdiğinde durabiliyor ve ani ölüme yol açabiliyor.”

*Kardiyoloji Uzmanı Or-Ahayim Hastanesi

 

Kalp ritim bozukluğuna çözümler neler?

Ritim bozuklukları bayılmalar, geçici görme kaybı, baş dönmesi, kalbin yerinden çıkacakmış hissi gibi yakınmalarla birlikte seyrediyorsa, bu çok tehlikeli bir duruma işaret ediyor. Dolayısıyla özellikle bu tür yakınmalarda zaman kaybetmeden mutlaka bir kardiyoloji uzmanına başvurmak yaşamsal önem taşıyor. Ancak bazen ritim bozukluğu olan hastalar hiç bir şey de hissetmeyebiliyor. Hızlı çalışan bir kalpte ritim bozukluğunun tedavisi ritim düzenleyen ilaçlarla yapılabiliyor. Bazı ritim bozuklukları ise kateter ablasyon, yani kalpte ritim bozukluğu oluşturan bölgeyi yakma işlemi ile tedavi edilebiliyor. Eğer hastanın ritmi çok yavaşsa bu durumda tek çözüm kalp pili olabiliyor.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün