Web´den Seçmeler

Hepimiz Filistin halkının haklarına sahip çıktık savunduk. Ama resmin öte yanında, binlerce yıldır Arap coğrafyasında, Bağdat’ta, Kahire’de, Yemen’de, Suriye ve Lübnan’da, Kürdistan’da yaşayan Kadim Yahudi toplumlarının sürgün edilmesini görmedi, olağan karşıladı. Ki bunların o dönemde sayısı, aşağı yukarı, sürgün edilen Filistinliler kadar, 700 bin civarında idi. RAGIP ZARAKOLU - EVRENSEL

İzak BARON Diğer
16 Ocak 2019 Çarşamba
  • İSRAİL AFRİKA’DAKİ POLİTİK, STRATEJİK VE EKONOMİK HEDEFLERİNE ULAŞMAK MAKSADIYLA, BİRİ DİPLOMASİ, DİĞERİ TEKNİK YARDIM OLMAK ÜZERE İKİ FARKLI YOL İZLEDİ

İsrail Afrika’daki politik, stratejik ve ekonomik hedeflerine ulaşmak maksadıyla, biri diplomasi, diğeri teknik yardım olmak üzere iki farklı yol izledi. Dışişleri bakanlığı bünyesinde kurulmuş olan Uluslararası İş Birliği Dairesi’nin (MASHAV) koordinatörlüğü altında, hedef ülkenin özeliklerine göre belirlenen teknik yardımlar yapılıyor. Örneğin Nijerya Haber Ajansı da (NAN) medyayı hedeflerine ulaşmak için bir araç olarak kullanan İsrail’in MASHAV faaliyetlerinin bir parçası. Dinamik ekonomik ilişkiler iki hükümet arasındaki ikili istişareler ve görüşmeleri, iş delegasyonlarının karşılıklı ziyaretlerini, uluslararası fuarlara ve her iki ülkedeki diğer ticari etkinliklere katılımı ve İsrail İhracat ve Uluslararası İşbirliği Enstitüsü tarafından yürütülen ticaretin desteklenmesini içeriyor.

İsrail’in Nijerya’daki ekonomik faaliyetleri, petrol hariç, ekonominin hemen hemen her sektörüne uzanıyor. İsrailli şirketlerin en güçlü varlığı, mesleki beceri ve uzmanlığa sahip oldukları tarımda hissediliyor. İsrail’in ekonomik faaliyetleri otel ve turizm güvenlik (bilgi kontrolü ve istihbarat toplama), enerji ve su projeleri, tarım, tarım endüstrisi, meteoroloji, su ürünleri yetiştiriciliği, bahçecilik ve hayvancılık vb. alanlarda yoğunlaşıyor.

Afrika’daki kalkınmayı etkileme açısından Nijerya’nın önemli bir ülke olduğunu düşünen İsrail, hedeflerine ulaşmak için Nijerya ile ikili ilişkilere önem veriyor. İsrail Afrika ile ilgili politikası güncellemeye ve bulunduğu konum itibariyle Nijerya ile var olan ilişkilerini geliştireceğine dair işaretler veriyor.

Kenan Toprak

https://www.aa.com.tr/tr/analiz-haber/israil-in-afrika-ilgisinin-odagi-nijerya/1361970

 

  • HERKES YAHUDİ MİLLİYETÇİLİĞİ OLAN SİYONİZMİ KINAMADA YARIŞIR AMA ARAP MİLLİYETÇİLİĞİNİ, SOSYALİZM SOSLU OLANLARINI KINAYANA AZ RASTLANIR

Arap milliyetçiliği ve dinciliği, Yahudi halkının kendi kadim vatanında var olma hakkını inkar ederek, BM’nin iki devletli Filistin projesini, Kudüs’ün uluslararası statüde olması önerisini reddedip, Yahudi halkını “denize dökmeye” kalkarak, İsrail’in doğmasına, Yahudi milliyetçiliğinin güç kazanmasına sebep oldu. Soykırım sağ kalanları dört cepheden saldıran Arap devletlerine direnmeyi başardılar. Filistin halkı, Yahudi ulus devleti kadar, Arap devletlerinin de kurbanı oldu. Hepimiz Filistin halkının haklarına sahip çıktık savunduk. Ama resmin öte yanında, binlerce yıldır Arap coğrafyasında, Bağdat’ta, Kahire’de, Yemen’de, Suriye ve Lübnan’da, Kürdistan’da yaşayan Kadim Yahudi toplumlarının sürgün edilmesini görmedi, olağan karşıladı. Ki bunların o dönemde sayısı, aşağı yukarı, sürgün edilen Filistinliler kadar, 700 bin civarında idi.

1998’de Versailles’da düzenlenen dünya kültür zirvesinde, Filistin’in ünlü kadın isimlerinden birine soru yönelttiğimde, yanıtı çok açıklayıcı olmuştu: “Bir avuç toprak için Arap ve Yahudi milliyetçiliğinin kavgası.

Herkes Yahudi milliyetçiliği olan Siyonizmi kınamada yarışır ama Arap milliyetçiliğini, sosyalizm soslu olanlarını kınayana az rastlanır.

Dünyadaki antisemitizm, Yahudilerin, İsrail’in ABD’ye hükmettiğini savunur. Asıl ABD’nin, Orta Doğu’da en sağlam üssü olarak İsrail’i kullandığı görülmez. Ona mecbur kılındığı görülmez.

Ragıp Zarakolu

https://www.evrensel.net/yazi/83054/zor-konumlar

 

  • BELKİ DE, İSRAİLLİ BİR GAZETECİ VE YAZARDI DA ONDAN...

Amos Oz geçen hafta öldü.. Bir kişi de bir satır yazmadı. Haber bile olmadı..

Belki de, İsrailli bir gazeteci ve yazardı da ondan..

Oysa hele bizim çok iyi tanımamız gereken bir "Adam"dı o..

"Filistinlilerin de, İsraillilerin de gidecek başka yerleri yok. Ayni evi paylaşan iki aile gibi birlikte yaşamak zorundayız" diyordu.

"Tek bir mutlu aile olarak bu topraklarda yaşayamayız" diyordu.

Barışın ve çözümün sesiydi.

Ebediyen susması bizde ses getirmeliydi, değil mi?

Hıncal Uluç

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/uluc/2019/01/10/amos-oz

 

  • BU DURUMDA YENİ ARAP-İSRAİL İŞ BİRLİĞİNE KARŞI TÜRKİYE-İRAN İŞ BİRLİĞİNİN BİR İTTİFAK ŞEKLİNDE DEVREYE GİRİP GİRMEYECEĞİ, BUNUN MÜMKÜN OLUP OLMADIĞI KRİTİK BİR SORU OLARAK ÖNÜMÜZE ÇIKIYOR

Geçen hafta Middle East Eye adlı elektronik haber sitesinde çıkan bir haber analiz tüm bu konularda önemli bazı gelişmeleri gündeme getiriyordu. Habere göre Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, İsrail ile birlikte Suriye rejiminin Arap dünyasına dönüşünün yol haritasını çizmeye başlamışlardı. Camp David Düzeni’nin yeni ve genişletilmiş versiyonunu oluşturan bu iş birliğinde hedef alınanlar ise Türkiye ve İran idi. Hatta MEE haberinde dörtlünün Türkiye’yi bölgedeki asli askeri tehdit olarak gördükleri iddia ediliyordu. Aslında bu bir bakıma Ortadoğu Arap ülkelerinin Arap olmayan bölge güçlerinin etkisini kırmak arzusunu gösteriyordu. Yenilik, bunu yaparken İsrail’in desteğine duydukları ihtiyaç ve aralarındaki iş birliğinin giderek alenileşmesiydi.

(…) Bunların da ötesinde ABD tarafının kendi tartışmalarında açıkça dile getirildiği gibi Washington’da İran’ın bölgede artan güç ve etkisinin kırılması, mümkünse geri püskürtülmesi konusunda genel bir mutabakat var. Trump’ın Suriye’den çekilme kararına gösterilen tepkinin arka planında da böyle bir hamlenin İran’ın elini serbestleştireceği kaygısı vardı. Gene ABD tarafının Türkiye’ye yakınlaşmasındaki başlıca amil de İran’a karşı PYD/YPG’nin yeterince güçlü bir karşı ağırlık oluşturamayacaklarıydı.

Ankara’nın da Doğu komşusunun aynı zamanda hem Irak hem Suriye’de güney komşusu olmasından, Tahran’a bağlı milisler aracılığıyla sahada askeri üstünlük kurarak Irak-Suriye-Lübnan hattında kendisine bağlı bir düzen inşa etme çabasından hoşlanmadığını da söyleyebiliriz.

Bu durumda yeni Arap-İsrail iş birliğine karşı Türkiye-İran iş birliğinin bir ittifak şeklinde devreye girip girmeyeceği, bunun mümkün olup olmadığı kritik bir soru olarak önümüze çıkıyor. Sorunun cevabını ise İdlib ve Kuzeydoğu Suriye’deki gelişmeler kadar Rusya ile ABD’nin Suriye konusunda varacakları mutabakatın niteliğine bağlı olarak alacağımızı sanıyorum.

Soli Özel

http://t24.com.tr/yazarlar/soli-ozel/arap-israil-is-birligi-turkiye-iran-is-birligi-getirir-mi,21359

 

  • ÖNDE GELEN BİR AMERİKAN GAZETESİNDE BAŞBAKAN NETANYAHU’NUN RİYAD’A DA “SÜRPRİZ” BİR ZİYARET YAPABİLECEĞİ BİLE YAZILABİLİYOR

Her ne kadar Kahire’de yaptığı konuşmada Filistin sorununa hemen hiç değinmese de, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Arap başkentlerini kapsayan Orta Doğu turunun bir amacını da Vaşington’un Filistin sorununu çözmek amacıyla hazırladığı planı Arap ülkelerine “satmak” olarak görenler var. Vaşington bu planı “Asrın Çözümü” olarak nitelendiriyor. Plan henüz açıklanmış değil. Ama planın Başbakan Netanyahu’nun görüşleri doğrultusunda hazırlandığı anlaşılıyor. Filistinliler planı kabul etmeyeceklerini ve Trump Yönetimi döneminde ABD’nin Filistin sorunu konusundaki “inanılır, dürüst arabulucu” rolünü kaybettiğini zaten açıklamış durumdalar.

Vaşington’un Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi Arap ülkelerinden Filistin yönetimini zorlamalarını ve Filistin Yönetimi’ne planı kabul ettirmelerini beklediği ortaya çıkıyor. Pompeo’nun  “Çözüm planını” Kahire, Amman ve Riyad gibi başkentlerde ne ölçüde masaya getirdiği henüz açık değil. Ama Pompeo’nun Arap ülkeleri ile İsrail arasındaki yakınlaşmayı daha da ileri götürmeye çalıştığı izleniyor.

Başbakan Netanyahu’nun kısa bir süre önce Umman’ın başkenti Muskat’a yaptığı “sürpriz” ziyaretin arkasında Vaşington’un olduğu zaten biliniyor. Vaşington’un yeni “sürprizler” için çalıştığı yönünde işaretler ortaya çıkmış durumda. Önde gelen bir Amerikan gazetesinde Başbakan Netanyahu’nun Riyad’a da “sürpriz” bir ziyaret yapabileceği bile yazılabiliyor. Bunun Suudi Arabistan’da Suudi halkında doğuracağı tepki açık. Ama ABD’deki bazı çevrelerin Kaşıkçı cinayetinin Suudi Arabistan rejimi üzerinde yarattığı  (ABD Kongresi tarafından arttırılan) baskıyı kullandıkları ve rejimi daha da İsrail’e itmeye çalıştıkları da düşünülemeyecek bir şey değil.

Oğuz Çelikkol

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/oguz-celikkol/abd-ve-orta-dogu-41083080

 

Netten okumalar

 

  • WASHİNGTON'UN EN BÜYÜK SİNAGOGU VİNÇLE BAŞKA BİR SOKAĞA TAŞINDI

https://tr.euronews.com/2019/01/10/video-washington-un-en-buyuk-sinagogu-tasiniyor

 

  • TROÇKİ ABDÜLHAMİD’E HAYRAN OLUNCA – EMRE CAN DAĞLIOĞLU

http://www.avlaremoz.com/2019/01/13/trocki-abdulhamide-hayran-olunca-emre-can-daglioglu/

 

  • "NAZİLER DIŞARI" DİYEN ALMANYALI GAZETECİYE TEPKİ DE DESTEK DE BÜYÜYOR

http://bianet.org/bianet/dunya/204272-naziler-disari-diyen-almanyali-gazeteciye-tepki-de-destek-de-buyuyor

 

  • YAHUDİ MUHACİRLER-52 – ERALP ADANIR

http://www.yeniduzen.com/yahudi-muhacirler-52-13492yy.htm

 

  • TÖKEZLEME TAŞLARI - SERDAR M. DEĞİRMENCİOĞLU

https://www.evrensel.net/yazar/49/serdar-m-degirmencioglu

 

  • 'BİR ALMAN’IN HİKÂYESİ' VE YÜZLEŞMEK – ESRA YALAZAN

https://ahvalnews.com/tr/kultur-sanat/bir-almanin-hikayesi-ve-yuzlesmek

 

  • EDEBİYAT KILAVUZUM: EDGAR HİLSENRATH – DOĞAN AKHANLI

https://www.demokrathaber.org/edebiyat-kilavuzum-edgar-hilsenrath-makale,10260.html

 

Takılan tweetler

 

ULUSALGÜVENLİK BİRİM 🇹🇷 @CIAistanbul 11 Oca

Daha fazla

Fotoğraf Bereketzade Mahallesi, Neve Salom Singogu karşında eskiden olan bir bina artık mevcut değil.

 

https://twitter.com/CIAistanbul/status/1083652414035673089

 

abdullah naci‏ @abdullahnaci 9 Oca

Daha fazla

umberto eco’nun prag mezarlığı adlı romanını okuyorum. 53. sayfada “parisli entelektüellerin bazıları yahudilere karşı duydukları tiksintiyi dile getirmeden önce en iyi arkadaşlarından bazılarının yahudi olduğunu söyler” diyor. ne kadar tanıdık değil mi?

https://twitter.com/abdullahnaci/status/1083036370522787840

 

Karel Valansi‏ @karelvalansi 12 Oca

Daha fazla

“ırkçılığıyla övünen nispeten küçük bir kesim dışında, ırkçılar ırkçı olduklarını kabul etmezler. Yani, ırkçılar genellikle ‘kendini bilmez’ olur. Siz bildirmekten çekinmeyin” @ohannes_klcdg

http://www.agos.com.tr/tr/yazi/21848/turkiyede-irkcilik-yoktur

https://twitter.com/karelvalansi/status/1084024812488609792

 

eSefarad‏ @eSefarad 10 Oca

Daha fazla

Breve storia del Ladino: il dialetto giudeo spagnolo parlato dagli ebrei sefarditi https://esefarad.com/?p=87217

İtalyanca dilinden Microsoft tarafından çevrildi

Ladino nuin kısa tarihçesi: Sephardite Yahudileri tarafından konuşulan Ispanyol Judeo lehçesi

 

https://twitter.com/eSefarad/status/1083398971245117440

 

Gulsin Onay‏ @gulsinonay 7 Oca

Daha fazla

Bruch’un Kol Nidrei adlı eseri Daniil Margulis 18 yaşında, Harika kontrabas çalıyor. Babası Bilkent Senfoni Orkestrasında Sergey Margulis’ten ilk derslerini almış, şimdi Londra’da Yehudi Menuhin School’da burslu okuyor.. Babam İçin Tony ile birlikte onlar da çaldılar dün akşam.

https://twitter.com/gulsinonay/status/1082205972809072640

 

Bryan Kirschen‏ @LadinoLinguist 8 Oca

Daha fazla

Si FB egzistiera en el spanyol muestro...

 

https://twitter.com/LadinoLinguist/status/1082727004842151942

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün