Euroleague’in değeri

Avrupa basketbolunun en önemli organizasyonu olan Turkish Airlines Euroleague; bir yandan eleştiriler alsa da, diğer yandan değerini arttırmak için çeşitli değişiklikler yapmaya devam ediyor.

Spor
23 Ocak 2019 Çarşamba

Son yıllarda yapılan en önemli değişiklik, lig formatında gerçekleşti. Euroleague, 2016-2017 sezonundan beri 16 takımla ve her takımın birbiriyle ikişer kez karşılaştığı normal sezon formatında oynanıyor. 30 maç haftası sonunda ilk 8’e giren takımlar play-off’a yükseliyor ve ilk dört içerisinde olan takımların ev sahibi avantajı ile play-off serileri gerçekleşiyor. Dört seriyi kazanan takım ise Final-Four’da yer almaya hak kazanıyor ve şampiyon yarı final ve final maçı sonrasında belli oluyor.

Önceki sezonlarda takımların gruplara ayrılması sonucunda, Final-Four’a gelene kadar bazı takımlar birbiriyle hiç karşılaşmayabiliyorlardı. Özellikle takım sayısının 16’ya düştüğü ikinci turda, güçlü takımların bir grupta toplanması veya daha zayıf ekiplerin aynı gruba düşmesi gibi sorunlar olabiliyordu. 30 maçlık normal sezona geçilmesi ile tüm takımların birbiriyle oynaması, her maçın önemli hale gelmesi ve maçlardaki rekabetin artması hedeflendi.

Euroleague’de Anadolu Efes, Fenerbahçe Beko, Real Madrid, Barcelona, Baskonia, Olympiakos, Panathinaikos, CSKA Moskova, Maccabi Tel Aviv, Zalgiris Kaunas ve Olimpia Milano olmak üzere 11 takımın A Lisansı bulunuyor. Bu 11 takım; kendi liglerinde ligin alt sıralarında kalmadığı sürece, bir önceki Euroleague sezonunda hangi dereceyi almış olursa olsun, Euroleague’e katılıyor. Bu takımların bu ayrıcalığa sahip olmasının ligi kapalı bir lig haline getirdiği ve hak eden bazı takımların lige bu lisans kısıtlaması nedeniyle alınamadığı söyleniyor. A Lisansı’na sahip olmanın ise; takımın bulunduğu şehrin nüfusu, şehirdeki havaalanı ve otel özellikleri, takımın maçlarını oynadığı salonun kapasitesi ve kulübün mali durumu gibi birçok kriteri mevcut. 16 takımlı lige katılacak diğer beş takımın da hangi takımlar olacağının çerçevesi çizilmiş durumda. Eurocup Şampiyonu, İspanya Ligi Şampiyonu, Adriyatik Ligi Şampiyonu ve Almanya Ligi Şampiyonu da ligi tamamlayan diğer takımlar oluyor.

Takım sayısı 
18’e çıkacak

Önümüzdeki sezon, 16 olan takım sayısı 18’e çıkacak. Euroleague’de Fransa Ligi’nden bir takım da yer alacak. Basketbol yatırımlarını arttıran NBA’in efsane oyuncularından Tony Parker’ın sahibi olduğu Asvel, Fransa’dan katılacak takım olacak. Böylece organizasyonun daha fazla ülkede, daha fazla basketbol sever tarafından takip edilmesi hedefleniyor. Bu durumda maç sayısının artacak olması da, yayın ve bilet gelirleri gibi birçok alanda gelişme sağlayacak. Şu anda beş olan çift maç haftası sayısı, önümüzdeki sezon muhtemelen daha fazla olacak. Yerel ligleri de düşündüğümüzde takımların kadrolarını bu yoğun fikstüre göre kurmaları gerekiyor.

Euroleague’de mücadele eden bazı takımların Euroleague seviyesinde olup olmadıkları da ligin değerini etkileyen bir diğer faktör. Geçen sezonun Eurocup şampiyonu olarak bu sezon Euroleague’e katılan Darüşşafaka Tekfen, 19 haftada sadece iki galibiyet alabildi ve son sırada kaldı. Play-off iddiasından uzak Buducnost ve Gran Canaria takımları da birkaç önemli galibiyet alsalar da, ligin zayıf takımları olarak görünüyorlar. Geçen sezon İspanya ligi yarı finaline çıktığı ve yarı finaldeki diğer üç takım zaten A Lisansı’na sahip olduğu için Euroleague’e katılmaya hak kazanan Gran Canaria, son maçında kendi sahasında Fenerbahçe Beko’ya neredeyse hiç direnemedi. Organizasyonda, diğer takımların çok gerisinde kalmış birkaç takımın olması, her maçın rekabet düzeyinin yüksek olmasını engelliyor. Bu takımların maçlarını oynadığı salonları seyircilerin tam doldurmaması sponsorların da lige bakışını etkiliyor.

 

Euroleague takımlarının bütçeleri

Fransa’da yayın yapan Basket Le Mag dergisi geçtiğimiz günlerde bir araştırma yayınladı ve Euroleague takımlarının bütçelerini açıkladı. İki İspanyol takımı Real Madrid ve Barcelona bu araştırmada en yüksek bütçeli iki takım olarak görünürken, Onları CSKA Moskova ve Fenerbahçe Beko takip ediyor. En düşük bütçeli takımlar ise tahmin edileceği gibi Gran Canaria, Darüşşafaka Tekfen ve Buducnost. Önümüzdeki sezon iki takımın daha organizasyona dâhil olması ile Euroleague takımlarının toplam bütçesi de yükselecek.

Ligin değerinin daha da yükselmesi için, birkaç değişiklik yapılması daha gündeme getirebilir. Bu sezon Euroleague sıralamasında son sırada kalan takımın, A Lisansı’na sahip olsa bile, bir sonraki sezon Euroleague’e alınmaması yapılabilecek değişikliklerden biri. Böylece farklı bir takımın lige dâhil olması ve son haftalar yaklaştıkça play-off yarışı dışında kalan takımların son sıraya düşmemek gibi bir hedeflerinin olması sağlanabilir. Ayrıca Avrupa’da basketbolun yüksek ilgi gördüğü, birçok önemli basketbolcu ve koç yetiştiren Sırbistan’dan sürekli bir katılımcı takımın olması adına düzenleme yapılabilir. Final-Four’u farklı şehirlerde düzenleyerek, o şehirlerdeki ilgi arttırılmaya çalışılabilir.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün