Bahreyn Sinagogunda 70 yıl sonra sabah duasının perde arkası

Bahreyn’in başkenti Manama’da Ortadoğu barışının ekonomik ayağının görüşüldüğü konferans sırasında 26 Haziran sabahı, ülkenin tek sinagogunda yıllar sonra ilk kez ibadet edildi.

Dünya
3 Temmuz 2019 Çarşamba

ABD’nin İsrail-Filistin meselesinin çözümüne yönelik ‘Yüzyılın Anlaşması’ kapsamındaki ilk organizasyonu ‘Refah için Barış’ ekonomik çalıştayı Bahreyn’in ev sahipliğinde başkent Manama’da düzenlendi. Konferans sırasında 26 Haziran sabahı ABD yönetiminin Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt bir minyan (yetişkin on Yahudi erkek) toplanmasına yardımcı olarak, kuruluşu 19. yüzyıla dayanan körfez ülkesinin tek sinagogunda sabah duası okunmasını sağladı.

Minyanın toplanarak sinagogun duaya açılması fikri 24 saat içinde oluştu. Konferansı takip eden İsrailli gazeteci Raphael Ahren, haftalar önce tarihi sinagogun açılması için Bahreyn’in 35 kişilik cemaatine başvurmuş fakat çekimser bir yanıt almıştı. Salı günü yine bir İsrailli meslektaşı, Bahreynli Yahudi kadın diplomat Houda Nonoo eşliğinde sinagogu ziyaret etmek için yeşil ışık aldıklarını duyurunca, Ahren gazeteci arkadaşlarıyla önemli bir toplantıyı erteleterek ve yolu bulamayan taksiden inip 45 derece sıcakta, takım elbiseleriyle yürüyerek sinagogun yolunu tuttu. Akşamki gala yemeği sırasında beş Ortodoks haham da gözüne çarpınca, sinagog ziyaretinin etkisinden çıkamayan Ahren’in aklına, ertesi gün  bir minyan toplama fikri geldi. Teklifine Jason Greenblatt’tan gelen olumlu yanıtın ardından Ahren, aynı zamanda Bahreyn Dışişleri Bakanlığında çalışan Nonoo’dan sabah duası için izin aldı. Ertesi sabah 8.40’ta sinagogda 15 erkek toplandı. Sinagogda bulunanlar duanın sonunda “Am Yisrael Chai-İsrail halkı yaşıyor” şarkısını el ele tutuşup dans ederek coşkuyla söyledi.

Irak kökenli Behreyn Yahudileri 1880’lerden beri 1500’lü rakamlardan 34 kişiye düşse de bölgenin tek Yahudi cemaati olmasıyla göze çarpıyor. 1947’de BM’nin İsrail Devletinin kurulması yönünde önergesi sonrasında sinagog yerle bir edilmişti. O günden sonra cemaat hızla eridi. Sinagog yıl boyunca hiç açılmıyor. 2016’da Bahreyn’de Hanuka kutlaması şeklinde manşet olduklarında diğer önemli Yahudi bayramları gibi bu bayram da sinagogda kutlanmamıştı. 1990’ların sonunda sinagog renove edildi. Bahreyn kraliyet ailesine mensup ve Kral Hamad Barışçıl Beraberlik Küresel Merkezi Başkanı olan Khalid bin Khalifa Al-Khalifa yerel Yahudi halkının devamlılığını çok önemli bulduğunu belirtiyor ve aktif şekilde teşviklerde bulunmaya çalışıyor. “Parçası eksik ülke tam ülke olmaz,” diyen Khalifa sinagogun yerleşik bir hahama sahip olması ve kaşer kurallarına uygun lokantaların açılması gerektiğini belirtirken, Bahreyn toplumunun faydası için ülkeden giden Yahudilerin geri gelmesini dilediğini belirtiyor.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün