Artık sıra bizde!

Yaşam
10 Temmuz 2019 Çarşamba

Damla Meşulam / Genç Kalemler


Politikacılar gerçeklere dikkat etmiyorsa, neden okulda bir şey öğrenmek için uğraşıyoruz? İsveç’in 2018’de, son 262 yılda kaydedilen en sıcak yazını geçirmesi üzerine, 15 yaşındaki Greta Thunberg, okula gitmeyi reddederek iklim değişikliğini protesto etti. Grevde olan Thunberg, küresel ısınma ve iklim değişikliğine dikkat çekmek adına İsveç’in 9 Eylül 2018’deki genel seçimlerine kadar okula gitmedi. İki hafta boyunca her gün İsveç parlamentosunun dışındaki kaldırımda sessizce oturan Thunberg, yoldan geçenlere broşür dağıtarak “Bunu yapıyorum çünkü siz yetişkinler benim geleceğimi mahvediyorsunuz” diyerek açıklamada bulundu. İklim değişikliğini protesto etmeye başlamasından beri açık bir iklim aktivisti haline gelen İsveçli eylemci, Birleşmiş Milletler’de konuşmalar yaparak acil eylem ihtiyacının altını çizdi.

Thunberg, ona grevde olmak yerinde okulda olması gerektiğini söyleyenlere şu cevabı veriyor: “Kitaplarım yanımda. Ama aynı zamanda neyin eksik olduğunu düşünüyorum. Okulda ne öğreneceğim ki? Artık gerçeklerin bir önemi yok çünkü politikacılar bilim insanlarını dinlemiyor. O halde neden öğreneyim?” Thunberg politikacıların iklim değişikliğine öncelik vermesini istiyor. Ona göre iklim değişikliğine bir kriz olarak yaklaşılmalı çünkü son yıllardaki sıcaklık artışları inanılmaz. Eriyen buzullar, yükselen deniz seviyeleri ve soyları tükenen canlılar iklim değişikliğinin sonuçlarından sadece birkaçı. Eğer iklim değişikliği bir öncelik olarak görülmez ve hızla önlemler alınmazsa, 2050 yılı kadar yakın bir tarihte su savaşları çıkacak ve dünya kaosa sürüklenecek.

Thunberg’ün kızdığı bir diğer nokta da şu an geleceğe dair politikaları belirleyenlerin gelecekte bu politikalardan etkilenecek kişiler olmaması. Yani politikacılar yaşamayacakları bir gelecek için şimdiden planlar yaparak gençlerin geleceğini etkiliyor. Politikacıların bizim, yani gençlerin geleceğini mahvetmesini istemiyor Thunberg. Ona göre şu anki gençler de geleceğe dair alınan kararlarda söz sahibi olmalı. Şu anda alınan kararlar gençleri etkileyeceği için politikada gençlerin temsil edilmesi çok önemli.

Benzer bir tartışma Birleşik Krallık’ın Brexit konusunda da görülmekte. Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden çıkmasını isteyenlerin büyük çoğunluğu ileri yaşta olanlar. Birleşik Krallık’taki gençler de bu duruma öfkeli. Onlara göre gelecekte Brexit’ten etkilenmeyecek olanların gençlerin geleceğini etkileyecek olan bu karara müdahale etmesi doğru değil. Ayrıca, yaşı ileride olanların verdiği oyun Brexit oylamasının sonucunu değiştirecek kadar etkili olması durumu daha da ciddileştiriyor. Hem parlamentoda hem de siyasette genç seslerin ve temsilcilerin varlığı isteniyor çünkü şu an yasaları yapanlar bu yasaların sonuçlarını yaşayacak olanlar değil.

Gelecek gençlerin ve geleceğe sahip çıkmak bizim de görevimiz. Gençlerin geleceğe yönelik politikalarda daha etkili olması şart. Gençlerin kendilerinin şekillendirdiği bir gelecek yaşaması için yaşı ileride olanların biraz geri çekilip sahneyi gençlere vermesi gerekiyor. Ama yaşı ileride olanların artık biraz geri adım atması ve gençlerin politikada oynayacak rollerinin artması gerekiyor. Tabii gençler yetişkinlerin tecrübe ve yardımlarından faydalanmalı. Sonuçta bu deneyimler onlara yol gösterecektir. Böylelikle gençler önceki kuşağın mentorluğunda istedikleri gibi bir gelecek yaratabilir. Gençler ve yaşlılar el ele vererek daha güzel bir gelecek tasarlayabilir.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün