Bağdadi’nin ölümü nasıl doğrulandı?

Bugüne kadar hakkında sayısız kez ‘öldürüldü’ haberi çıkan Irak Şam İslam Devleti örgütü lideri Ebubekir el Bağdadi´nin ölüm haberini ABD Başkanı Donald Trump, 27 Ekim Pazar günü resmen açıkladı.

Dünya
28 Ekim 2019 Pazartesi

Trump, Beyaz Saray'dan canlı yayınlanan konuşmasında el Bağdadi'nin Amerikan kuvvetlerinin düzenlediği operasyon sonucu öldüğünü duyurdu. Trump söz konusu bilginin DNA testi sonuçlarıyla kesin olduğunu belirtti.

Bağdadi hakkında 'halifeliğini' ilan ettiği 2014 yılından bu yana birçok kez ölüm haberi yapılmış, fakat her seferinde asılsız çıkmıştı.

Dünyanın dört bir yanında terör saldırıları ile gündemden düşmeyen IŞİD'in lideri Ebubekir el Bağdadi, ilk kez 2014'te 'halifelik' ilan ederken medyada görülmüştü.

Gerçek ismi İbrahim Avad İbrahim el-Bedri olan Bağdadi, 1971 yılında Irak'ın Samarra kentinde, yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Üniversite eğitimi için ilahiyat alanın seçen Bağdadi 1996'da Bağdat Üniversitesi İslami Çalışmalar bölümünden mezun oldu. Daha sonra Bağdadi bu alanda yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.

2003'te radikal isyancı bir örgütün kurulmasına rol oynadığı gerekçesiyle ABD güçleri Şubat 2004'te Bağdadi'yi tutukladı. Bukka Kampındaki tevkif merkezine götürülen Bağdadi, tutukluk sürecinde kendini dini konulara adadı, imam vazifesini yaptı. Bağdadi'nin Bukka’da kaldığı dört yıl içerisinde diğer mahkumların da etkisiyle radikalleştiği düşünülüyor.

2010 yılından itibaren Bağdadi, El Kaide’nin Irak’taki lideri oldu ve Suriye’deki Nusra Cephesiyle birleşmede büyük rol oynadı. 2013 yılında El Bağdadi Suriye'deki Nusra Cephesini örgütüne katarak IŞİD'i genişlettiğini duyurdu. Nusra Cephesi liderleri bu birleşmeyi reddetti ve El-Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri de Şubat 2014'te IŞİD'i El- Kaide'den çıkardı. Bağdadi, Nusra Cephesine bağlı çoğunluğu yabancı olan militanların yüzde 80'ini kontrolü altına aldı.

2014 yazında IŞİD, Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirdi. Bundan kısa bir süre sonra da Bağdadi halifeliğini ilan etti ve örgütün adını İslam Devleti olarak değiştirdi. IŞİD, kısa zamanda Suriye'nin kuzeyi ve Irak'ın bazı bölgelerinde hızlı bir şekilde askeri güç kazanmaya başladı ve bu bölgedeki en güçlü örgütlerden biri oldu.

Ancak daha sonra koalisyon güçleri Irak ve Suriye ordularının operasyonları ile IŞİD kontrol ettiği toprakların neredeyse hepsini kaybetti. Dünyanın farklı bölgelerinde varlığının sürdüren IŞİD militanlarının bundan sonra ne yapacağı ise merak konusu.

Kaynak: Euronews Türkiye

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün