Moderna’nın COVID-19 aşısı denemeleri başarılı oluyor

Elda SASUN Dünya
20 Mayıs 2020 Çarşamba

Merkezi Cambridge, Massachusetts’te bulunan ABD biyoteknoloji firması Moderna’nın İsrail üst düzey sağlık görevlisi, 18 Mayıs gecesi yaptığı açıklamada, “Bugün aşımızın işe yaradığına tanık olduk” dedi  ve
ilk gönüllülerin testlerinde aşı adayının bağışıklık yanıtı ürettiğini, COVID-19'u önleme potansiyeli olduğunu iddia etti.  


16 Mart’ta, Seattle’daki Kaiser Permanente Washington Sağlık Araştırma Enstitüsünde, ilk gönüllü Jennifer Haller’a, klinik denemelerin ilk aşamasında olan potansiyel COVID-19 aşısı yapıldı. Cambridge Massachusetts merkezli Moderna Inc. tarafından yapılan aşının, az veya orta doz verilen gönüllülerden alınan sonuçlarında, COVID-19 hastalığından iyileşmiş kişilerdeki antikorlara benzer antikorlar ürettiği belirtildi. 

Moderna Tıp Medikal Şefi Dr. Tal Zaks, 18 Mayıs günü, korona virüsüne karşı deneysel bir aşının cesaret verici sonuçlar gösterdiğini açıkladı. Açıklamasında yapılan erken testlerde, sekiz sağlıklı, orta yaşlı gönüllüde, deneysel aşının bağışıklık tepkilerini harekete geçirdiğinin görüldüğü bilgisi yer aldı.

Zaks, deneysel aşının az sayıda gönüllü üzerinde yapılan testlerden sonra “gerçekten işe yaradığını” ve temmuz ayında binlerce kişi üzerinde 3. faz denemelerin başlanacağını dile getirdi. “Bugün ilk sonuçları aldık ve bunun gerçekten işe yaradığını görebiliyoruz… Bağışıklık sistemini harekete geçirebiliyoruz” dedi. 

Dr. Tal Zaks, İsrail televizyonuna verdiği röportajda, yıl sonunda aşının gerçekten hastalığı önlediğini kanıtlayan ilk sonuçları sunabileceklerini belirtti ve "Yıl sonuna kadar veya gelecek yılın başlangıcında, bu aşıyı piyasada, en azından Amerikan pazarında göreceğimize dair bir ihtimal var" dedi. 
Dr. Zaks, en düşük dozda bile kullanılan deneysel aşının, virüsten iyileşen hastalar tarafından doğal olarak üretilen antikora benzer bir sonuç verdiğini, 100 mikrogramlık orta dozda, aşı adayının iyileşmiş hastalar tarafından doğal olarak oluşturulanlardan daha fazla antikor oluşturduğunu belirtti. 
Dokuz yıl önce kurulan Moderna, aşının genellikle güvenli ve iyi tolere edildiğini, uygulanan kişilerin aşıdan dolayı hafif bir sızı ve kızarıklık dışında bir yan etki hissetmediğini açıkladı. 
Moderna CEO'su Stephane Bancel, bu ana kadar yapılan ön testlerin sonucunda mRNA-1273'ün virüse karşı “koruma sağlama olasılığı yüksek” olduğuna kesinlikle güvendiğini, verilerden mutlu olduklarını dile getirdi. 
ABD hükümeti Moderna'nın aşı adayının geliştirilmesine yaklaşık yarım milyar dolar yatırım yaptı.
Başkan Donald Trump, ABD halkını korumak için Ocak 2021'e kadar 300 milyon aşı dozu istediğini söyledi. Bunun üzerine Washington yönetimi Moderna, Johnson & Johnson ve Fransa'nın Sanofi şirketlerine fon çalışmaları için sağladı.
Moderna geçtiğimiz günlerde dev ilaç üreticisi Lonza ile üretim kapasitesini yılda bir milyar dolara kadar yükseltmek için bir ortaklık yaptıklarını açıkladı.

Kaynak: Times of Israel, BBC NEWS, Israel Channel 12,New York Times 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün