Üç festival bir arada

İstanbul Film Festivali, Adana ve Ayvalık festivalleri filmlerini online veriyor

Viktor APALAÇİ Sanat
23 Eylül 2020 Çarşamba

İstanbul Film Festivali, Uluslararası Adana Film Festivali ve Başka Sinema Ayvalık Film Festivali çevrimiçinde işbirliği yapıyor. Pandemi döneminde seyircisinden uzak kalmak istemeyen festivaller, izleyicileriyle buluşmak adına alternatif yöntemleri geliştirerek hayata geçirdi. Altın Koza Film Festivalinin En İyi Film Ödülünü Ercan Kesal’ın ‘Nasipse Adayız’ı kazandı. En çok sayıda ödüle layık görülen film ‘Bilmemek’ oldu. SİYAD Ödülünün sahibi ‘Bilmemek’in yaratıcısı Leyla Yılmaz En İyi Yönetmen seçildi.

 

İstanbul Film Festivali, Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali ve Başka Sinema Ayvalık Film Festivali, çevrimiçinde işbirliği yapıyor. Birçok festival COVID-19 salgınından dolayı ya ileri tarihe ertelendi ya da iptal edildi. Pandemi döneminde seyircisinden uzak kalmak istemeyen festivaller, izleyicileriyle buluşmak adına alternatif yöntemler geliştirerek hayata geçirdi.

Bunun bir örneği 14-26 Eylül arasında İstanbul Film Festivali çevrimiçi gösterim sayfasında bir araya gelecek olan 17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Başka Sinema 3. Ayvalık Film Festivali ve İstanbul Film Festivali işbirliği. Bu işbirliği çerçevesinde 14-20 Eylül’de pandemi nedeniyle kısıtlı gerçekleştirilebilen Adana Altın Koza Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj yarışması filmleri ve 21-26 Eylül tarihlerinde bu yıl iptal edilen Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nin altı filmlik seçkisi İstanbul Film Festivali’nin filmonline.iksv.org platformunda çevrimiçi gösterime açıldı. 

ALTIN KOZA ÖDÜLÜ İÇİN YARIŞAN FİLMLER

Bilmemek (Leyla Yılmaz)

Nasipse Adayız (Ercan Kesal)

Ben Bir Denizim (Umut Evirgen)

Ceviz Ağacı (Faysal Soysal)

Körleşme (Hacı Orman)

Kuyudaki Taş (Gökşin Dokumacı)

Plaza (Anıl Gelberi)

Yeniden Leyla (Barış Hancıoğulları)

Mavzer (Fatih Özcan)

Topal Şükran’ın Maceraları (Onur Ünlü)

 

Altın Koza: ‘Nasipse Adayız’

17. Adana Altın Koza Ulusal Yarışmasının ödül töreni, yarışma filmlerinin temsilcileri ve jüri üyelerinin katılımıyla Beşiktaş Belediyesi Süleyman Seba Kültür Merkezinde yapıldı. Bu salonda gazetemiz Şalom’un 70. Yıl Kutlaması yapılmıştı.                                                                                       Doktor ve hastane sahibi Ercan Kesal başarılı bir yazar ve aktör. Kamera arkasına geçtiği ilk film ‘Nasipse Adayız’ festivalde En İyi Film Ödülünü kazandı. Kesal’a En İyi Senaryo Ödülünü getiren filmle Ali Ağa En İyi Kurgu Ödülünün sahibi oldu.

Festivalin en çok ödül kazanan filmi Leyla Yılmaz’ın ‘Bilmemek’i yarışmadan beş ödülle ayrıldı. Leyla Yılmaz En İyi Yönetmen, Senan Kara En İyi Kadın Oyuncu, Emir Özden Umut Veren Genç Erkek Oyuncu seçildi. Yılmaz Güney Özel Ödülü de ‘Bilmemek’ filmine verildi. ‘Nasipse Adayız’ filmine gelince... 2000’li yıllarda Beyoğlu Belediye Başkanlığına adaylığını koymayı aklından geçiren Ercan Kesal, bu iç yolculuğunu bir kitapta dile getirmişti. Doktorluk mesleğinin hasletlerini, Nuri Bilge Ceylan ile senaryosunu müştereken yazdıkları ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ (2011) filminde kullanan Kesal, aynı yönetmenle ‘Üç Maymun’un senaryosunda işbirliğinde bulunmuştu. 

‘Nasipse Adayız’, mesleğinde sevilen, popülarite kazanan, avukat, doktor, mühendis, işadamlarının politik hayata atılma heveslerini ince bir mizahla eleştiren gerçekçi bir film. Deneyimlerinden yola çıkan Kesal, gözlemlere dayanan, ustalıkla yazılmış senaryosunu keskin bir hiciv sosuyla tatlandırmayı başarmış. Bir adayın gözünden siyasetin farklı yüzünü, çıkar pazarlıklarını, insanın karanlık yüzünü, beklenmedik olaylarla karşılaşan Dr. Kemal üzerinden anlatan film gerçekçi üslubuyla öne çıkıyor. 

Ercan Kesal politikanın çirkin yüzünü, aday adaylığını adaylığa çevirme çabasında, partisinin ‘Bir Numara’sının gözüne girme yarışında ve kendisine destek talebinde bulunduğu oy potansiyeli yüksek kişilere yaptığı kampanya temaslarında sergiliyor. Filmin en çarpıcı sekansında, partinin ‘Bir Numara’sı ile tanışan Dr. Kemal’in müştereken binilen asansörde, istiap haddinin aşılmasıyla, asansörden inmek zorunda olan kişi olarak acınacak duruma düşmesini izliyoruz. 

SİYAD’ın en iyisi ‘Bilmemek’

Bu yıl 27.si yapılan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivalinde SİYAD jürisi Erdoğan Mitrani, Erman Ata Unur ve benden oluştu. Bu ödül geçen yıl kaybettiğimiz, yeri doldurulmaz eleştirmen kardeşimiz Cüneyt Cebenoyan’ın adını taşıyor. Seçici kurulun yarışmaya aldığı sekiz film arasında Leyla Yılmazın ‘Bilmemek’ filmine SİYAD jürisi En İyi Film Ödülünü verdi. Sinema Yazarları Derneği, ödülün gerekçesini şöyle açıkladı: “Cinsel yönelimlerin sorgulanması, ayrımcılık gibi konuları çarpıcı bir sinema diliyle aktaran, linç kültürü üzerine önemli mesajlar veren, sinemamızda ötekileştirmeyle ilgili yapılmış en doğru işlerden, Leyla Yılmaz’ın yazıp yönettiği ‘Bilmemek’ SİYAD’ın Cüneyt Cebenoyan En İyi Film Ödülüne layık görülmüştür.”

Linç kültürü, ötekileştirme ve zorbalıkla ilgili mesajlar veren bu toplumsal eleştiri filmi cinsel yönelim ve şiddet konularında da ilginç şeyler söylüyor. Filmin yazar-yönetmeni Leyla Yılmaz, “Toplum, aklında oluşturduğu cevapları duymak için cevabını bildiği soruları sormak istiyor. O cevapları duymasa bu hırçınlık gittikçe linç boyutuna ulaşıyor” diyor. “Sosyal medya, özel hayatı gösteren televizyon programları bu hırçınlığı besleyen şeyler. Toplumda insanların özel hayatına saygı duyulmaması rahatsız edici. ‘Bilmemek’ bilmeyi reddedişimizin filmi” diye ilave ediyor.

Leyla Yılmaz, üç kişilik bir orta direk aile üzerinden bu hassas konuyu, karakter tahlilleri ustalıkla yapılmış dengeli bir senaryoda işleyip, aksamayan bir mizansenle perdeye taşıyor. ‘Bilmemek’ bir kadın filmi. Görüntü yönetmeni, senaryo yazarı, yönetmeni, yapımcısı, yardımcı yönetmeni, cast direktörü, kostüm tasarımcısı kadın. 

Filmin başarılı oyuncu kadrosundaki 24 yaşındaki Emir Özden, tiyatro ve televizyon dizisi oyuncusu. Nedim Saban’ın Tiyatrokare’sinin ‘Süper İyi Günler’ oyununda otistik bir genci başarıyla canlandıran Özden bu filmle sinemadaki ilk deneyimini yaşıyor. Annesi rolünde, otoriter kocasının baskısını kabullenmiş, sevecen ama çaresiz öğretmeni canlandıran Senan Kara bence Altın Koza Ulusal Yarışma filmlerinin en iyi kadın oyuncusuydu. Despot babada Yurdaer Okur, bilinen rahat oyununu su topu koçu rolünde sürdüren usta aktör Levent Üzümcü, oyuncu kadrosunun başarısına ortak oluyorlar.

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali

Bu yıl iptal edilen Başka Sinema 3.Ayvalık Film Festivali, tarihi olan ekim ayında Kariyo&Ababay Vakfı tarafından Yılın En İyi Yönetmeni Ödülünün bu yılki sahibini açıklayacak. Ayvalık Film Festivalinde 2018’de ‘Ahlat Ağacı’ filmiyle Nuri Bilge Ceylan, 2019’da ‘Kız Kardeşler’ filmindeki başarısı için Emin Alper 100 bin TL’lik ödülün sahibi olmuşlardı. 

İptal edilen Cannes Film Festivalinden sonra iki önemli festival fiziki gösterimlerle şenliklerin yapılacağını ilan etmişlerdi. Nitekim bunlardan biri olan, sinema sanatının en eski festivali olan Venedik Film Festivali, 2-12 Eylül tarihleri arasında yapıldı. 77. Venedik Film Festivalinde Altın Aslan Ödülünü Chloé Zhao’nun başrolünü Frances MacDormand’ın oynadığı ‘Nomadland’ filmi kazandı. En iyi yönetmene verilen Gümüş Aslan Ödülüne, ‘Spy No Tsuma’ filmiyle Japon Kiyosha Kuroawa layık görüldü. En İyi Erkek Oyuncu İtalyan Pierfrancesco Favino, En İyi Kadın Oyuncu İngiliz Vanessa Kirby seçildi.

Toronto Film Festivali sonbaharda fiziki gösterimlerle festivalin gerçekleşeceğini evvelce ilan etmişti.


AYVALIK FİLM FESTİVALİ FİLMLERİ

FANNY’NİN YEPYENİ HAYATI (Thomas Clay)

FELİCİTA (Bruno Merle)

İTALYAN YAZI (James D’Arcy)

YANGIN YERİ (Olivier Laxe)

WENDY (Benh Zeitlin)

BARBARLARI BEKLERKEN (Ciro Guerra )

 

      

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün