STEAM etkinlikleri

Çocuk-Aile
30 Eylül 2020 Çarşamba

Vivet Pitelon Sparkes*

 

Uzaktan eğitim süreci başladı, çocuklar anaokulu veya okul öncesi yaşta olmalarına rağmen ekran önüne eğitim için yeniden geçiyor. Bu yaklaşım bizi bir karmaşaya götürüyor, bir yandan çocuklarımızın ekranlardan uzakta vakit geçirmesini isterken bir yandan da mecburen ekrandan eğitim görmeleri için müsaade etmek zorunda kalıyoruz. Yeni dönem eğitim sürecini daha keyifli bir hale getirmek hala bizim elimizde.

Yeni eğitim yılında da bu satırlarda evde eğitime devam edebilmeniz için sizlerle keyifli STEAM etkinliklerini paylaşmaya devam ediyorum.

Evde yapılabilen etkinlikleri uygulayabilmek için öncelikle haftalık bir plan yapılması, hangi saatte hangi etkinlik veya eğitimin sürdürüleceğine dair bir hazırlık, belirsizliği ortadan kaldıracaktır.

Bütün bunları göz önünde bulundurarak keyifli bir Teknoloji ve Sanat etkinliği için hazırlanalım:

İlk etkinliğimiz için gerekli malzemeler:

Beyaz kâğıt

Makas

Yapıştırıcı

Renkli boya kalemleri

El feneri veya akıllı cihaz el feneri aplikasyonu

Önce kâğıt yarıya katlanır. Sonra katlama işlemi iki kere daha tekrarlanır. En sonunda oluşan dikdörtgenler kesilir. Boş bir dikdörtgene bir mesaj veya resim çizilir. Üzerine boş diğer bir dikdörtgen yapıştırılır. Boş kâğıtların hepsinin üzeri doldurulur ve boş dikdörtgenle hazırlanan şekil kapatılır.

El fenerinin önüne tutunca gizlenen şeklin görünmesi sağlanır. İşte sanat çalışmasının teknolojiyle buluşmasıyla keyifli bir oyun oynanabilir. Kâğıtta ne saklı?

İkinci etkinlik Fen Deneyi ve Sanattan oluşuyor. Renklerin dansı, su ve ışığın etkisiyle bakalım neler olacak?

Bu etkinlik için,

Beyaz kâğıt

Renkli boya kalemleri

Cetvel

Şeffaf bir bardak suya ihtiyacımız olacak.

Beyaz kâğıda önce cetvel yardımıyla şeritler çizilir. Şeritlerin arası boyanır. Bütün sayfa renkli şeritlerle dolduktan sonra, içi su dolu bir bardak kâğıdın önünde hareket ettirilir. Renklerin dansını gözlemlediniz mi?

Neler oluyor?

Gözümüzün bir şekli algılayabilmesi için çok az miktarda da olsa ışığa ihtiyacı vardır. Doğadaki her şey rengini güneş ışığının farklı dalga boylarından almıştır. Işık dalgalar halinde yayılır aynı ses dalgaları gibi. Dalgalar halinde yayılması şeffaf olmayan bir yüzeye çarptığında yansımasını sağlarken şeffaf bir yüzeyde kırılmasına neden olur yani farklı bir açıda veya yönde hareketine devam eder. Işık dalgaları farklı yoğunlukta şeffaf bir ortama girdiğinde sert bir yüzeye çarpmış gibi kırılır. Bu yön değişimi hızdaki değişimden kaynaklanır. Bu etkinlikle ilgili kısa bir videoya instagram steamboxtr sayfamdan ulaşabilirsiniz.

*UOMO STEAM Koordinatörü STEAMBOX Eğitim Danışmanı

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün