NASA’NIN UZAY ARACI NUMUNE TOPLAMAK ÜZERE BENNU ASTEROİDİNE İNİŞ YAPTI

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Osirix-Rex aracı, numune toplamak üzere Bennu asteroidine temas etmeyi başardı. Asteroidin yüzeyindeki toz parçacıklarının gezegenlerin oluşumu ile ilgili ipuçları verebileceği belirtildi.

Kültür
22 Ekim 2020 Perşembe
Dünyadan yaklaşık 330 milyon  kilometre uzakta olan Osirix-Rex, kısa sürede 500 metre genişliğindeki asteroide iniş yaptı. Uzay aracının, asteroid yüzeyinden numune toplayıp toplamadığı şimdilik bilinmiyor.  Amaç yüzeyden 60 gram numune toplamak. 
Bennu asteroidi, 11 Eylül 1999’da keşfedilen karbonlu, potansiyel olarak tehlikeli, ilkel bir asteroid.  Bu nedenle bilim insanları, asteroidin yüzeyindeki kum ve toz parçacıklarının, Güneş ve gezegenlerin 4 buçuk milyar yıl önceki oluşumuna dair ilgi çekici ipuçları verebileceğini belirtti.   
NASA’dan Thomas Zurbuchen, ‘‘Bu, görevin dönüm noktasıydı. Birkaç gün içinde, yıllardır beklediğimiz örneklerden ne kadar toplayabildiğimizi öğreneceğiz’’ dedi. Aracın topladığı varsayılan numunelerin Dünya’ya ulaşması ise 2023 yılını bulacak.  
Görev NASA’nın Youtube kanalından canlı olarak yayınlandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün