Almanya, Nazilerin yaptığı antisemit değişiklikleri fonetik alfabesinden kaldırıyor

Naziler II. Dünya Savaşı sırasında Yahudi karşıtlıklarından dolayı, fonetik alfabelerindeki İbrani isimleri kaldırmaya karar vermişti.

Dünya
9 Aralık 2020 Çarşamba

Almanya, Nazilerin yaptığı antisemit değişiklikleri fonetik alfabesinden kaldırıyor

Telefonda konuşurken karşımızdaki kişinin ne söylediğimizi anladığından emin olabilmek için isimler veya terimler kullanıp kelimeyi harflerine ayırarak anlatma yöntemini çokça kullanırız.

Naziler antisemit ideolojilerine dayanarak, Almanya’dan tüm Yahudi kültürü ve çağrışımlarını silmek amacıyla, fonetik alfabelerindeki İbraniceden geliyormuş gibi görünen tüm isimleri kaldırmaya karar vermişti. Bu alfabeden 14 isim değiştirilmişti.

Naziler tarafından 1934’te fonetik alfabeden kaldırılan isimlerden bazıları olan, J harfi için ‘Jacob’, S için ‘Samuel’, D için ‘David’, A için ‘Albert’, Z için ‘Zacharias’, daha sonra sırasıyla ‘Julius’, ‘Siegfried’, ‘Dora’, ‘Anton’ ve ‘Zeppelin’ olarak değiştirilmişti.

Deutsche Welle’nin haberine göre, Nathan ismi, Ari saf ırk anlamına gelen ‘Nordpol (Kuzey Kutbu)’ olarak değiştirilmişti. Almanca’da ‘Y’ için kullanılan ‘Ypsilon’, Almanların I. Dünya Savaşında zehirli gazı ilk kullandıkları savaşın adı olarak ünlenen ‘Ypres’ olarak değiştirilmişti.

II. Dünya Savaşından sonra ‘Ypres’  ‘Ypsilon’a geri döndürülmüştü fakat ‘Nordpol’ Almanca fonetik alfabesindeki yerini korudu.

Baden-Württemberg eyaletinde antisemitizm ile mücadeleden sorumlu olan Michael Blume, alfabenin yenilenmesi ile görevli olan Alman Standartlar Enstitüsü’ne (DIN) başvurarak, Nazi dönemi değişikliklerini kaldırıp, alfabeyi değiştirmelerini istedi. Bu teklif Almanya Yahudiler Merkez Konseyi tarafından da desteklendi. DIN, problemli harfler yerine yeni terimler geliştirmeyi kabul etti.

The Guardian’ın haberine göre, Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster, Blume’un girişimini memnuniyetle karşılayarak, “Nazilerin dilinden ve kalıntılarından kendimizi kurtarmanın tam zamanıydı,” yorumunda bulundu.

2021 sonbaharında şehir isimlerinden oluşan taslak bir fonetik alfabe hazırlanması ve 2022’nin üçüncü döneminde de son halinin yürürlüğe girmesi bekleniyor. Fakat antisemit listenin anısını korumak amacıyla, Nazi alfabesi yeni listeye bir ek olarak önümüzdeki yıl halk onayına sunulacak.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün