GAİN vs EXXEN

Kültür&Sanat&Spor
1 Mart 2021 Pazartesi

Alper Palti ve Liza Cemel

21. yüzyılın teknoloji çağına yakışır şekilde her geçen gün yeni dijital platformlar gün yüzüne çıkmakta. Yurt dışında Netflix, HBO, Amazon Prime ve son zamanlarda da Disney Plus platformlarının birbiri ardına yaptıkları atılımlardan sonra Türkiye’de de Exxen ve Gain platformları göze çarpıyor.

1 yıldır dünya çapında devam eden COVID-19 nedeniyle alınan tedbirlerden ötürü evlerimize hapsolmuşken kısa, hoş ve sıkmadan bizleri İstanbul’un eşsiz ilçelerinde tatlı bir yolculuğa çıkaran iki programı sizlerin beğenisine sunacağız.

Gain platformunda yayınlanan ‘İstanbul Hesabı’ programını usta oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan’ın sunumuyla izliyoruz. Bizlere sokak aralarında yaşanan, bazen yürek burkan bazen de komik hikayelerden örnekler veren Mümtaz Taylan aynı zamanda İstanbul’un ilçelerini dolaşıp ünlü eskicileri, antikacıları, mağazaları bizlere göstermiş oluyor. Seyirci ile sohbet eder gibi konuşan Mümtaz Taylan sokaklarla ilgili verdiği bilgiler ve öğütlerle İstanbul’u bildiğini ve tanıdığı sanan insanların aslında İstanbul’u yeterince bilmediklerini gözler önüne seriyor. Bölüm başı harcaması için 50 lirası bulunan Mümtaz Taylan her bölüm parasından biraz artırarak hayır kurumlarına bağış yapıyor. Böylece insanlara toplumsal bir mesaj veriyor. Bölümler azami 13-15 dakika arası olurken Gain platformunun bedava olması ve şu anlık sadece telefondan ve tabletlerden izlenebilmesi Gain’i diğer platformlardan ayıran en önemli farklar olarak gözüküyor.

Gelelim Exxen platformuna… Exxen’deki ‘Cadde Cadde İstanbul’ programı Gain’dekinin aksine belgesel formatında. Bilir kişiler tarafından izleyiciye aktarılan program, çekim teknikleri ve anlatım tarzıyla ön plana çıkıyor. Drone çekimleriyle de İstanbul sokaklarının güzelliği gözler önüne serilse de belgesel formatındaki bir programın çok fazla görsel efekte sahip olması izleyicinin gözünü yorabiliyor. Program, bir yandan caddelerin tarihleri, isimlerinin nereden geldiği ve şu anki isimlerine nasıl evrildiğini aktarırken bir yandan da unutulmaya yüz tutmuş tarihimizi ve İstanbul’un çoklu kültürel yapısını gözler önüne seriyor. İstanbul’da yaşayan insanların İstanbul’un köklü tarihini daha yakından tanımasına yardımcı olan yapım, yaklaşık 20 dakikalık süresi ile de izleyiciyi sıkmadan anlatmak istediğini seyirciye iletiyor.

Şalom ArtıOnsekiz ekibi olarak sizlere 2 ayrı platformdan İstanbul’u anlatan program inceledik. İyi seyirler dileriz :)

İnceleme videomuz Instagram, Twiitter ve Facebook hesaplarımızda yayında.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün