WEB´DEN SEÇMELER

• Öğretmen bir kompozisyon ödevi verdi: Nasıl bir dünya hayal ediyorsunuz? Akşam evde oturdum, özene bezene bir kompozisyon yazdım. Yazdığımı pek de sevdim. "Çocukların oyun diye Yahudi evi taşlamaya gitmediği bir dünya istiyorum" diye yazmıştım. Doğup büyüdüğüm Ödemiş´te, komşu kasaba Tire´de çocukların böyle oyunları vardı. Oysa Yeşua amcanın kızı Klara benim ilk aşkımdı… AYDIN ENGİN – www.t24.com.tr

İzak BARON Diğer
10 Mart 2021 Çarşamba

Bu Haftanın “Takılanlar”ı – Alıntılar

  • ABD HÜKÜMETİ, İSRAİL’E ÇİN’LE BAĞLARINI SOĞUTMASI VE İSRAİL EKONOMİSİNDEKİ ÇİN YATIRIMLARINI SINIRLAMASI İÇİN BASKI YAPSA DA ÇOK ÖNEMLİ BİR SONUÇ ELDE EDEMEDİ

ABD’nin büyük çaba sarf ettiği İbrahim Anlaşmaları’ndaki asıl amacı nedir sorusunun cevabı aslında çok basit: Çin-Ortadoğu ilişkilerinin, daha doğrusu 1992 yılından itibaren geniş ve kapsamlı bir şekilde ilerleyerek derin ticari ve ekonomik bağlar oluşturan Çin-İsrail ilişkilerinin yörüngesini değiştirmek.

İsrail’in en büyük ikinci ticaret ortağı ve yabancı yatırım kaynağı olan Çin, ABD’nin küresel rolünü değiştirerek dünya tarihinin en büyük oyuncusu olmayı hedefliyor. Çin’in bir trilyon dolar değerinde bin 700’den fazla projeyle, 100’den fazla ülkede altyapı projelerine yatırım yaptığı ve 4 milyar insanı ve küresel gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yaklaşık yüzde 40’ını etkilemeyi hedeflediği Bir Kuşak Bir Yol Projesi ve ucuz işgücü merkezi olmaktan çıkarak bir inovasyon merkezi haline gelmek için başlattığı “Çin yapımı” girişimleri bu hedef doğrultusunda oluşturuldu.

İsrail ekonomisinin teknolojik gelişimi önde gelen bir merkez haline gelmesini sağladı. Çin inovasyon ekonomisi olma yolundaki öğrenme ihtiyacını, gelişen İsrail ekonomisinden karşılama yolunu tercih etti. İsrail de dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisiyle ekonomik ve stratejik bağlarını genişletmeyi, ihracat pazarını ve yatırımlarını ABD ve Avrupa Birliği’nden (AB) uzakta çeşitlendirmeyi büyük bir şans olarak gördü. Bunun farkında olan ABD hükümeti, İsrail’e Çin’le bağlarını soğutması ve İsrail ekonomisindeki Çin yatırımlarını sınırlaması için baskı yapsa da çok önemli bir sonuç elde edemedi. Ticaret savaşlarının gölgesinde Çin-İsrail ilişkileri gelişmeye devam etti.

Şerife Akıncı

https://www.aa.com.tr/tr/analiz/korfezdeki-normallesme-adimlarinda-cin-faktoru/2163229

  • İKİ ÜLKE BİRBİRLERİNİN HASSASİYETLERİNİ BİLEREK YİNE GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ DİPLOMATİK İLİŞKİLERİNİ KURABİLİR, GÜÇLENDİREBİLİR

Gelinen son durum şöyle: Türkiye’nin İsrail’e Filistin başlığında hangi alanlarda tepki göstereceği belli. Üstelik bu tepki iktidarlar değişse de tarihsel olarak değişmeyecek konular. Yani iki ülke birbirlerinin hassasiyetlerini bilerek yine geçmişte olduğu gibi diplomatik ilişkilerini kurabilir, güçlendirebilir. Ancak ilişkilerin canlandırılmasında İsrail hükümetinin istekli olması gerekiyor. Bu ay İsrail’deki seçimlerde mevcut yönetimden farklı bir sonuç çıkması, iki ülke ilişkilerinde yeni bir kapı açabilir.

Hande Fırat

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/hande-firat/kritik-ay-41752599

  • “DAVOS SÜRECİ, HAMAS’A YÖNELİK YAKLAŞIMIMIZ ÖZELLİKLE DE MAVİ MARMARA İLE İLGİLİ SÜREÇTEN SONRA İSRAİL ADIM ATTI”

"Bizim İsrail ile ilişkilerimizin ideolojik ve siyasi boyutu bir tarafa, konuya tamamen maddi temelden deniz alanları ya da hidrokarbon yasakları ya da Doğu Akdeniz’deki enerjinin kullanımıyla ilgili perspektiften bakacak olursak, İsrail başından beri bu bölgede Türkiyesiz adım atılamayacağını, siyasi veya askeri açıdan değil fizibilite, maddi, ekonomik anlamda bir anlamı olmayacağını bildiği için 2003 yılından 2010 yılına kadar yani Davos sürecine kadar Kıbrıs ile oturup anlaşmadı, her zaman reddetti. Türkiye’ye rağmen bu anlaşmayı yapılmasının pozitif bir sonuç doğurmayacağını hep vurgulayageldi. O nedenle GKRY, Doğu Akdeniz’de en son anlaşmayı İsrail ile yapabilir. Davos süreci, Hamas’a yönelik yaklaşımımız özellikle de Mavi Marmara ile ilgili süreçten sonra İsrail adım attı. Yani Davos ile İsrail’in GKRY ile yaptığı anlaşma arasında yaklaşık 1 yıllık bir süreç var. İsrail orada Türkiye’nin zaten doğal müttefikiydi. Fakat dış politika öyle bir şey ki atacağınız bir adımın başka ilişkilerinizi, çıkarlarınızı, ülkelerle ittifakınızı da gözeterek atılması gereken, gerçekçi bir temel oturması gereken bir boyut. Ondan sonra Sisi, Mursi boyutu üzerinden bunu da kendimizin iç işimiz yaptık. Bütün dünya Sisi’yle iş yapıyor. Bu arada Mısır’da da çok ciddi ekonomik çıkarlarımız, çok önemli yatırımlarımız var. Bu vesileyle Türkiye’nin Mısır ile yakınlaşmanın gerekçesini kamuoyuna deniz alanları üzerinden anlatılmasının ciddi bir aldatmaca ve Türkiye’nin milli çıkarlarıyla uyumlu olmayacak bir sonuç doğuracağını, üreteceğini söyleyebilirim. Biz Mısır ile anlaşacaksak, barışacaksak, bunu kamuoyuna anlatmanın riskini AKP’nin hiçbir şekilde dikkate almaması gerekiyor. Milli çıkar bunu emrediyorsa, bu adımın atılması gerekiyor. Hepimiz de bu adımı savunacak durumdayız. Hiç kimse milli çıkar üzerinden AKP ile iç politika polemiği yapmaz."

Aydın Selcen (Ceyda Karan röportajı)

https://tr.sputniknews.com/ceyda_karan_eksen/202103051043968193-turkiye-dogu-akdenizde-uzun-suredir-var-olan-statukoyu-bozarak-tetikledigi-sonuclarin-realitesiyle/

  • “TÜRKİYE, İSRAİL DEVLETİNİN GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR DEĞER. HİÇBİR İSRAİL HÜKÜMETİ TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİNE HALEL GELMESİNİ İSTEMEZ.”

Yanarocak, Türkiye'nin dış polikayı duygulardan arındırarak çıkarları üzerine bina etmesi halinde İsrail'le ilişkilerinin düzelmemesi için sebep görmüyor. Hiçbir İsrail hükümetinin Türkiye ile ilişkilerine 'halel gelmesini' istemeyeceğini anımsatan Yanarocak, diğer yandan Türkiye'nin artık İsrail'in bölge siyasetinde ilişki kurduğu 'tek Müslüman ülke' tekelini de yitirdiğini belirtti. Özellikle Suudi Arabistan'ın hava sahasını açmasıyla İsrail'in elinin iyice rahatladığını kaydeden Yanarocak, İsrail'in artık Ankara'ya normalleşme için saldırgan retoriğe son verilmesi ve Hamas gibi şartlar dayatabilecek pozisyona ulaştığını vurguladı:

“Yeter ki artık Türkiye kendi dış politikasını kendi çıkarları üzerine bina etsin. Duygusal olmayan bir dış politika zaten bunu dikte ediyor. İki kere iki dört eşyanın tabiatına aykırı zaten. Türkiye, İsrail devletinin güvenliği için önemli bir değer. Hiçbir İsrail hükümeti Türkiye ile ilişkilerine halel gelmesini istemez. Bunun yanında eskiden Türkiye’nin bir şekilde fayda sağladığı bir tekel, monopol vardı. İsrail ile normal ilişkiye sahip yegane Müslüman ülke olma monopolüydü. Artık bu monopol gitti. Suudi hava sahasının da açılmasıyla Uzakdoğu’ya açılan çok önemli yeni bir penceresi oldu İsrail’in. Ben Gurion Havalimanı’nda bir uçak kalktığı zaman Uzakdoğu’ya gidebilmek için Türkiye hava sahasını kullanıp önce Rusya ardından Kafkasya vs. Uzakdoğu’ya giderlerdi. İbrahim anlaşmalarıyla Suudi Arabistan oyunun kurallarını değiştirecek inanılmaz bir hamle yaptı. İsrail için hava sahasını açtı. Artık Tel Aviv’den Dubai’ye uçuluyor, oradan devam ediyor. Hava sahası o kadar önemli ki. Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi, neden rahat rahat bağımsızlığını ilan edemiyor? Çünkü etrafını çevreleyen 4 ülke birden Türkiye, Suriye, Irak ve İran hava sahasını kapatıp ekonomik olarak boğuyorlar. İsrail’in şu anda batısında Akdeniz var, zaten pencere var. Mısır hava sahasını kullanabiliyor demek ki güneybatısının penceresi açık. Doğusunda Ürdün var, hava sahasını kullanabiliyor. Hava sahası babında stratejik önemi olmayan sınırlar bunlar. Sadece hava sahası için söylüyorum, Golan Tepeleri’nin stratejisinden bahsetmiyorum. Şu anda genel olarak baktığımız zaman İsrail’in bütün hava sahaları küçücük bir kara sınırı dışında açık. Bu artık İsrail’in eli çok güçlü demek. Dolayısıyla Türk karar alıcıları da İsrail ile ilgili siyasetlerini şekillendirecekleri zaman İsrail’in yeni gücünün, alternatiflerinin farkında olmaları gerekiyor. İsrail 10 sene hatta 5 sene öncekinden diplomatik olarak çok daha güçlü. Evvelden siz Kudüs’teki karar alıcıları bazı konularda sıkıştırabiliyorken bugün artık sıkıştıramıyor hale geliyorsunuz. Cumhurbaşkanı Erdoğan normalleşmeyi 5 sene önce söyleseydi İbrahim Anlaşmalarını imzalamamış İsrail büyük ihtimalle koşa koşa hiçbir şart öne sürmeksizin Türkiye’yi kucaklardı, yapalım derdi. Şu anda İsrail açık ve net şekilde Türkiye’nin Hamas’a verdiği desteğin son bulmasını istiyor.”

Hay Eytan Yanarocak (Ceyda Karan röportajı)

https://tr.sputniknews.com/ceyda_karan_eksen/202103031043955316-israil-gucunu-artik-ibrahim-anlasmalarindan-aliyor-reel-politik-ankaraya-ibrahim-anlasmalari/

  • "ÇOCUKLARIN OYUN DİYE YAHUDİ EVİ TAŞLAMAYA GİTMEDİĞİ BİR DÜNYA İSTİYORUM" DİYE YAZMIŞTIM. DOĞUP BÜYÜDÜĞÜM ÖDEMİŞ'TE, KOMŞU KASABA TİRE'DE ÇOCUKLARIN BÖYLE OYUNLARI VARDI. OYSA YEŞUA AMCANIN KIZI KLARA BENİM İLK AŞKIMDI…

Öğretmen bir kompozisyon ödevi verdi: Nasıl bir dünya hayal ediyorsunuz?

Akşam evde oturdum, özene bezene bir kompozisyon yazdım. Yazdığımı pek de sevdim.

"Çocukların oyun diye Yahudi evi taşlamaya gitmediği bir dünya istiyorum" diye yazmıştım. Doğup büyüdüğüm Ödemiş'te, komşu kasaba Tire'de çocukların böyle oyunları vardı. Oysa Yeşua amcanın kızı Klara benim ilk aşkımdı…

Aydın Engin

https://t24.com.tr/yazarlar/aydin-engin/ogretmenim-savci-ben-yine-sanik,30124

  • HER NE KADAR NETANYAHU, KOVİD-19 AŞILAMASINDA BAŞARILI OLDUĞUNU SIK SIK DİLE GETİRSE DE BU DURUM HENÜZ SANDIĞA YANSIMIŞ DEĞİL

Her ne kadar Netanyahu, Kovid-19 aşılamasında başarılı olduğunu sık sık dile getirse de bu durum henüz sandığa yansımış değil.

Aksine kamuoyu yoklamaları, Netanyahu’nun partisi Likud’un seçimleri önde tamamlasa da oy kaybedeceğini gösteriyor.

İsrail’in Kanal 12 televizyonu tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre, mevcut mecliste 36 milletvekiline sahip Likud’un sandalye sayısının 28’e düşeceği tahmin ediliyor.

Yair Lapid liderliğindeki Yesh Atid (Gelecek) Partisi'nin 19 milletvekili çıkararak Likud’un ardından ikinci olacağı belirtiliyor.

Sağ partilerden Yeni Umut’un 14, Yamina’nın ise 12 sandalye ile mecliste yerini alması bekleniyor.

İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden partilerin oluşturduğu Ortak Arap Listesi Bloku’nun ise 9 milletvekilinde kalacağı öngörülüyor.

İsrail Başbakanı'na yakın olan ve Ultra-Ortodoks Yahudileri temsil eden Şas Partisinin 8, Birleşik Tevrat Partisi'nin de 6 milletvekili çıkarması bekleniyor.

Aşırı sağcı ve Filistin karşıtlığı ile bilinen partilerin oluşturduğu Dinci Siyonist Partisi blokunun ise 5 milletvekiliyle meclise gireceği tahmin ediliyor.

Her ne kadar Likud seçimi önde tamamlasa da Netanyahu’ya destek vermesi beklenen sağ partilerin oluşturduğu blokun koalisyon hükümetini kurmak için gerekli meclis salt çoğunluğu olan 61 milletvekiline ulaşamayacağı belirtiliyor.

Seçimin ardından Yamina, Şas, Birleşik Tevrat ve Dinci Siyonist Partisi'nin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetine yeşil ışık yakmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Ancak son kamuoyu yoklamalarına göre, Netanyahu’nun partisi Likud ile söz konusu partilerin toplam sandalye sayısının 59’da kalarak koalisyonu kurmak için yeterli sayıyı yakalamayacağı tahmin ediliyor.

23 Mart’a kadar bu tablo değişir mi bilinmez ama mevcut atmosfer, İsrail’i yeni bir siyasi belirsizliğin beklediğini gösteriyor.

Mustafa Deveci

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israil-basbakani-netanyahu-koltugunu-korumak-icin-umudunu-asiya-bagladi/2168211

 

Takılan tweetler

  • Tarih Lügati@tarihlugati

Osmanlı zamanından kalma bir sadaka kutusu. Üzerinde de yazdığı üzere Yahudi fakirlere tahsis edilmiş.

"Balat'ta Lonca mahallesinin Mûsevî fukarasına mahsus."

https://twitter.com/tarihlugati/status/1368276054679420929

  • M. Cihat Çiftçi@msc_ghot

Ankara'nın Yahudi mahallesinde konuşulmayan yapıları @tasvirsanatlari  ve

@KaraaslanMzffr  ile gezdik. Karantinadan güzel bir çıkış oldu.

https://twitter.com/msc_ghot/status/1368164832470564869

  • bir vakitler Edirne...@birvakitler1

Yıl, 1913..."Edirne’de Hahambaşısı Bejarano Efendi ile kerîmeleri"...

https://twitter.com/birvakitler1/status/1367609295223853057

  • Gökhan Çınkara@gcinkara

Araplarda (İsrailde yaşayanlar) Kimliğin baskın bileşenini Araplık ve Din (Hristiyanlık, Dürzilik, Müslümanlık) oluşturuyor.

Filistinliyim diyenler yüzde 13'de kalırken, İsrailliyim diyenler yüzde 9,5'da geziniyor.

https://twitter.com/gcinkara/status/1367428183692374017

  • Reha Çamuroğlu@RehaCamuroglu

"Naziler Yahudi soykırımı yaptı ", "Stalin milyonlarca insanın katlinden sorumludur" diyor bazı tweetler,  bir takım Twitter tipleri düşüyor hemen, "Kaynak göster" be adam be kadın az oku ha az oku. Kaynakmış.

https://twitter.com/RehaCamuroglu/status/1367892313326903297

  • İkinci Dünya Savaşı@ww2turkiye

Fin ordusundaki Yahudi askerlerin, cephe yakınlarına kurdukları bir sinagogun önünde çektirdikleri hatıra fotoğrafı - Svir Nehri yakınları, Fin/Sovyet Devam Savaşı, 1941.

https://twitter.com/ww2turkiye/status/1367180473160531970

  • bir vakitler Edirne...@birvakitler1

Yıl, 1910...

Edirne'den Kırklareli'ye...

Kaneti [Canetti] ailesinin Trakya günleri hatırası...

https://twitter.com/birvakitler1/status/1367995629776044035

  • İsrail Türkiye'de@IsraelinTurkey

7 Mart 1992'de düzenlenen korkunç bombalı saldırıda, arabasının altına yerleştirilen patlayıcının infilak etmesi üzerine, Ankara'da hayatını kaybeden, çalışma arkadaşımız, büyükelçiliğimizin güvenlik şefi Ehud Sadan'ı ölümünün 29. yılında saygıyla anıyoruz.

Yehi Zichro Baruch

https://twitter.com/IsraelinTurkey/status/1368493872012275718

 

Ağa Takılanlar Öneriyor

  • BAŞSIZ KADIN CESEDİ – SONER YALÇIN

https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/soner-yalcin/bassiz-kadin-cesedi-6295832/

  • TOPLUMA DOKUNAN DİZİLER – SİNA KOLOĞLU

https://www.milliyet.com.tr/cadde/sina-kologlu/topluma-dokunan-diziler-6447202

  • ‘BİR DAMLA TALİH’ PROJESİYLE İSRAİL VE TÜRKİYE ARASINDA MÜZİK YOLCULUĞU – ORHUN ATMIŞ

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/iki-ulke-arasinda-muzik-yolculugu-1818277

  • İÇERİDEN BİR ELEŞTİRİ… - MENSUR AKGÜN

https://www.karar.com/yazarlar/mensur-akgun/iceriden-bir-elestiri-1588719

  • CAESAREA, Israel | Bir Acemi Yolcu

https://www.youtube.com/watch?v=VuCqvBt5omE

  • GÖÇ MUTFAĞI 1,2,3. BÖLÜM – Kanal Ege

https://www.youtube.com/watch?v=r3AXBfXPniw

https://www.youtube.com/watch?v=5t6aEq3cY60&t=1110s

https://www.youtube.com/watch?v=8SI5oIHHEvw

  • UFUKTA MISIR VE İSRAİL İLE ARAYI DÜZELTMEK VAR MI GERÇEKTEN? ÇABA VAR DA, GERÇEK DURUM NE? – FEHMİ KORU

https://fehmikoru.com/ufukta-misir-ve-israil-ile-arayi-duzeltmek-var-mi-gercekten-caba-var-da-gercek-durum-ne/

 

Bir Makale

  • ENDÜLÜS’ÜN KATMERİ, İZMİR’İN BÖREĞİ: BOYOZ / YUFKANIN AKDENİZ’DEKİ DURAKLARI - NEJAT YENTÜRK

Konuşma başlığımın, içeriği özetlemesini özellikle istedim. İlerdekidakikalarda boyozun bir Yahudi katmerinden köken aldığını, bu katmerinOsmanlı mutfağındaki uygulamalarla karşılaşmasının ardından ve zamaniçinde bu mutfakta yaşanan gelişmelerle birlikte, bir böreğe dönüştüğünü ve bunun da gerçekleştiği yerin muhtemelen İzmir, Tire ya da Milas olduğunugöstermeye çalışacağım. Fakat farklı bir yol izleyeceğim; mutfağı konuşurken olgular kadar, nesnelerden de hareket etmeyi seviyorum. İncelemeyekonu olan yiyeceğe, bir nesneye yaklaşır gibi yaklaşmayı deniyorum.

Fotoğraf, 1951 yılında çekilmiş. Önünde iş önlüğü olan kişi de Yako Usta. Çanakkale’den 1949yılında gelip, boyozculuğu İzmir’de öğrenmiştir. Ve oğlu ekose gömlek giyen kişi de Aşer, üç-dört yıl önce İsrail’de vefat etti. Bunlar, ikinci kuşak boyoz ustalarıdır. Yako Usta’nın, Çanakkale’de Musevi Mahallesi’nde bıraktığı fırın halen faaldir. Fırını devrettiği Sabetay Usta da sağdır.Görüyorsunuz, içlerinde hem Yahudi, hem Türk işletmeciler, hem de Türk ustalar var. Bugün boyoz diye dolu dolu övgüyle söz ediyorsak, bu ustalara şükran borçluyuz. Görüştüğüm yaşlı ustalardan biri şöyle demişti: “Yahudiler bir miras bıraktılar, fakat biz kıymetini bilmiyoruz.Boyozu bozduk, tahin kullanmaz olduk, katı yağları fırınlara soktuk, lezzetini bitirdik.”

https://www.academia.edu/45129873/End%C3%BCl%C3%BCs_%C3%BCn_Katmeri_%C4%B0zmir_in_B%C3%B6re%C4%9Fi_Boyoz_Yufkan%C4%B1n_Akdeniz_deki_Duraklar%C4%B1

 

Kırmızı Köşe

https://twitter.com/bmutluseferoglu/status/1366746155120476165

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün