Pesah Sederi - Simgesel Yiyecekler

Bu yıl 27 Mart Cumartesi akşamı ve 28 Mart Pazar akşamı gerçekleştireceğimiz Pesah Sederi için hazırlıklarımızı tamamlıyoruz.

Nazlı DOENYAS Kavram
24 Mart 2021 Çarşamba

İsrailoğulları’nın Mısır’daki esaretten kurtulmalarının, artık özgür bir halk olmalarının hatırlanıp kutlandığı Pesah Bayramında, Diaspora’da yaşayan Yahudiler 27 Mart Cumartesi ve 28 Mart Pazar geceleri, İsrail topraklarında yaşayan Yahudiler ise 27 Mart Cumartesi gecesi, dualar eşliğinde ve belli bir düzen - Seder çerçevesinde, aileleri ile sembolik yiyecekleri yerken Mısır’dan Çıkışı sanki kendileri yaşıyormuşçasına deneyimlemeye ve masa etrafındakilerine de deneyimletmeye çalışır.

Tüm dünyadaki Yahudiler, bu gecelerde 3333 yıl önce bu dönemde gerçekleşen olayları simgesel yiyecek ve hareketlerle canlandırmaya çalışırken, bunların bize bugün ne anlam ifade ettikleri üzerinde konuşur. Farklı yaşlardaki farklı görüşlere sahip kişilerin bu konu hakkında ortaya attıkları farklı fikirler, Pesah masasına hayat verir ve masa etrafındakileri ortak bir tarih ve ortak miras çerçevesinde birleştirir.

Pesah Sederi aşamasına gelene kadar evlerimizi ‘hamets’ten temizledik, evlerimizde kalan ‘hamets’lerin satışını Mehirat Hamets belgesini Hahambaşılığa yollayarak gerçekleştirdik, mutfak kap kacaklarımızı ve beyaz eşyalarımızı Pesah’a uygun hale getirdik, Pesah boyunca tüketeceğimiz Kaşer LePesah ürünleri (denetgida.com.tr) temin ettik, Kimha Depisha bağışımızı yaptık (YAD- Matan Baseter).

Şimdi de Pesah Sederimizi bu yılki kısıtlamalar çerçevesinde yaşayacak olsak da yine de İsrailoğulları’nın Tanrı’nın halkı olmak üzere Mısır’dan kurtulmaları ve özgürlük zamanını kutladığımız Pesah Bayramımızın hakkını verebilmek için ön hazırlıklarımızı tamamlıyoruz.

26 Mart Cuma günün

İsrailoğulları’nın Mısır’daki esaretten kurtulmalarının, artık özgür bir halk olmalarının hatırlanıp kutlandığı Pesah Bayramında, Diaspora’da yaşayan Yahudiler 27 Mart Cumartesi ve 28 Mart Pazar geceleri, İsrail topraklarında yaşayan Yahudiler ise 27 Mart Cumartesi gecesi, dualar eşliğinde ve belli bir düzen - Seder çerçevesinde, aileleri ile sembolik yiyecekleri yerken Mısır’dan Çıkışı sanki kendileri yaşıyormuşçasına deneyimlemeye ve masa etrafındakilerine de deneyimletmeye çalışır.

Tüm dünyadaki Yahudiler, bu gecelerde 3333 yıl önce bu dönemde gerçekleşen olayları simgesel yiyecek ve hareketlerle canlandırmaya çalışırken, bunların bize bugün ne anlam ifade ettikleri üzerinde konuşur. Farklı yaşlardaki farklı görüşlere sahip kişilerin bu konu hakkında ortaya attıkları farklı fikirler, Pesah masasına hayat verir ve masa etrafındakileri ortak bir tarih ve ortak miras çerçevesinde birleştirir.

Pesah Sederi aşamasına gelene kadar evlerimizi ‘hamets’ten temizledik, evlerimizde kalan ‘hamets’lerin satışını Mehirat Hamets belgesini Hahambaşılığa yollayarak gerçekleştirdik, mutfak kap kacaklarımızı ve beyaz eşyalarımızı Pesah’a uygun hale getirdik, Pesah boyunca tüketeceğimiz Kaşer LePesah ürünleri (denetgida.com.tr) temin ettik, Kimha Depisha bağışımızı yaptık (YAD- Matan Baseter).

Şimdi de Pesah Sederimizi bu yılki kısıtlamalar çerçevesinde yaşayacak olsak da yine de İsrailoğulları’nın Tanrı’nın halkı olmak üzere Mısır’dan kurtulmaları ve özgürlük zamanını kutladığımız Pesah Bayramımızın hakkını verebilmek için ön hazırlıklarımızı tamamlıyoruz.

26 Mart Cuma gününden 48 saat yanacak bir mum yakıyoruz. 27 Mart Cumartesi Şabat çıkışında bayram mumlarını yakmada ve yemekleri ısıtmada kullanılacak ateşi bu 48 saat yanan mumun ateşinden faydalanarak yakıyoruz.

Bu yıl Erev Pesah’ın Şabat gününe denk gelmesinden dolayı, Pesah masasının hazırlanmasına 27 Mart Cumartesi akşamı Şabat bittikten sonra başlanır. Kadınlar Şabat bitiminde, “Baruh Amavdil Ben Kodeş Lekodeş / Kutsal ile Kutsal’ı birbirinden ayıran (Tanrı) Mübarektir” sözlerini söyledikten sonra masayı kurmaya başlar.

Pesah Sederi için gerekenler, bayram mumları, Pesah’a uygun Kaşer LePesah şarap veya çocuklar için Kaşer LePesah üzüm suyu, Seder malzemeleri, yemeklerin planlanması, Seder adımlarını takip edebileceğimiz kolay anlaşılır bir Agada kitabı (Gözlem Gazetecilik) ve Seder geceleri için konuşacaklarımızın, sorularımızın, iletmek istediklerimizin listesi. Seder’i yönetecek kişinin mutlaka Agada kitabına Pesah’tan önce göz gezdirmesi, hem gece için eksikleri yerine getirmeye, hem de olaya hâkim olmasına yardımcı olur.

Pesah Sederi sırasında yapılan her bir davranışın derin bir anlamı vardır. Pesah Sederinin içimize işlemesi ve tüm sene boyunca bizi daha iyiye götürecek yolu bulabilmemiz için, bu deneyimi tam anlamıyla fizikselliği ve maneviyatı bir araya getirerek yaşarız.

Seder, herkesin kendisini Mısır'dan çıkmış gibi hissetmesini sağlayacak atmosferde interaktif şekilde gelişir. Atalarımız Avraam, Yitshak ve Yaakov’un hikâyeleriyle başlarız ve Yahudilerin Mısır'a inişini anlatır, çektikleri acı ve zulmü hatırlarız. Tanrı’nın Firavun ve Mısırlılara getirdiği on belayı anlatırken mutluluğu simgeleyen şarabımızdan eksiltir, düşmanımız bile olsalar, bize eziyet etmiş bile olsalar, başkalarının başına gelen felaketlere sevinmediğimizi belirtiriz. Yahudilerin Mısır'dan ayrılıp Kızıl Deniz’i geçerken Tanrı’nın mucizesi ile suların yarılıp Yahudilerin geçmesine izin vermesine, sonra tekrar Mısırlıların üzerine kapanmasına tanıklık ederiz.

Yediğimiz acı yiyeceklerle atalarımızın çektiği acılar ve yoksulluğu deneyimler, sonrasında Mısır’dan Çıkışı ve özgür bir halk haline gelmemizi ziyafetle ve kralların yaptığı gibi yastıkların üzerine yaslanarak ve maneviyatla dolu dört bardak şarap (veya üzüm suyu) içerek kutlarız.

Pesah Sederinde köleliği ve özgürlüğü hatırlamak ve hissedebilmek için belirli yiyecekleri belirli şekilde yeriz.

Bunlardan en önemlisi, Mısır’dan Çıkışın İsrailoğulları’nın hazırladıkları hamurun kabarmasını bekleyemeyecekleri kadar hızlı gerçekleştiğini anmak için yenen ve beş çeşit tahıldan birinden mayalanmadan yapılmış olan matsadır. Seder sırasında köleliğin acısını hatırlatmak için acı bir bitki, geleneksel olarak yaban turpu ve marul yeriz.

Ayrıca, İsrailoğulları’nın esaretleri sırasında eziyet çekerken kullandıkları harcı sembolize etmek için elma, ceviz, hurma ve şaraptan yapılmış haroset ve Kutsal Tapınak'ın yıkılmasından sonra yasımızı sembolize etmek için haşlanmış bir yumurta yeriz.

 

Pesah Seder hazırlıkları, hızlı alışveriş listesi ve Pesah Seder detayları:

*http://www.sevivon.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1700:seder-hazirliklari&catid=46:pesah-seder-hazirliklari&Itemid=225

*http://www.sevivon.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1699:pesah-sederi&catid=46:pesah-seder-hazirliklari&Itemid=225

 

den 48 saat yanacak bir mum yakıyoruz. 27 Mart Cumartesi Şabat çıkışında bayram mumlarını yakmada ve yemekleri ısıtmada kullanılacak ateşi bu 48 saat yanan mumun ateşinden faydalanarak yakıyoruz.

Bu yıl Erev Pesah’ın Şabat gününe denk gelmesinden dolayı, Pesah masasının hazırlanmasına 27 Mart Cumartesi akşamı Şabat bittikten sonra başlanır. Kadınlar Şabat bitiminde, “Baruh Amavdil Ben Kodeş Lekodeş / Kutsal ile Kutsal’ı birbirinden ayıran (Tanrı) Mübarektir” sözlerini söyledikten sonra masayı kurmaya başlar.

 Pesah Sederi için gerekenler, bayram mumları, Pesah’a uygun Kaşer LePesah şarap veya çocuklar için Kaşer LePesah üzüm suyu, Seder malzemeleri, yemeklerin planlanması, Seder adımlarını takip edebileceğimiz kolay anlaşılır bir Agada kitabı (Gözlem Gazetecilik) ve Seder geceleri için konuşacaklarımızın, sorularımızın, iletmek istediklerimizin listesi. Seder’i yönetecek kişinin mutlaka Agada kitabına Pesah’tan önce göz gezdirmesi, hem gece için eksikleri yerine getirmeye, hem de olaya hâkim olmasına yardımcı olur.

Pesah Sederi sırasında yapılan her bir davranışın derin bir anlamı vardır. Pesah Sederinin içimize işlemesi ve tüm sene boyunca bizi daha iyiye götürecek yolu bulabilmemiz için, bu deneyimi tam anlamıyla fizikselliği ve maneviyatı bir araya getirerek yaşarız.

Seder, herkesin kendisini Mısır'dan çıkmış gibi hissetmesini sağlayacak atmosferde interaktif şekilde gelişir. Atalarımız Avraam, Yitshak ve Yaakov’un hikâyeleriyle başlarız ve Yahudilerin Mısır'a inişini anlatır, çektikleri acı ve zulmü hatırlarız. Tanrı’nın Firavun ve Mısırlılara getirdiği on belayı anlatırken mutluluğu simgeleyen şarabımızdan eksiltir, düşmanımız bile olsalar, bize eziyet etmiş bile olsalar, başkalarının başına gelen felaketlere sevinmediğimizi belirtiriz. Yahudilerin Mısır'dan ayrılıp Kızıl Deniz’i geçerken Tanrı’nın mucizesi ile suların yarılıp Yahudilerin geçmesine izin vermesine, sonra tekrar Mısırlıların üzerine kapanmasına tanıklık ederiz.

Yediğimiz acı yiyeceklerle atalarımızın çektiği acılar ve yoksulluğu deneyimler, sonrasında Mısır’dan Çıkışı ve özgür bir halk haline gelmemizi ziyafetle ve kralların yaptığı gibi yastıkların üzerine yaslanarak ve maneviyatla dolu dört bardak şarap (veya üzüm suyu) içerek kutlarız.

Pesah Sederinde köleliği ve özgürlüğü hatırlamak ve hissedebilmek için belirli yiyecekleri belirli şekilde yeriz.

Bunlardan en önemlisi, Mısır’dan Çıkışın İsrailoğulları’nın hazırladıkları hamurun kabarmasını bekleyemeyecekleri kadar hızlı gerçekleştiğini anmak için yenen ve beş çeşit tahıldan birinden mayalanmadan yapılmış olan matsadır. Seder sırasında köleliğin acısını hatırlatmak için acı bir bitki, geleneksel olarak yaban turpu ve marul yeriz.

Ayrıca, İsrailoğulları’nın esaretleri sırasında eziyet çekerken kullandıkları harcı sembolize etmek için elma, ceviz, hurma ve şaraptan yapılmış haroset ve Kutsal Tapınak'ın yıkılmasından sonra yasımızı sembolize etmek için haşlanmış bir yumurta yeriz.

 Pesah Seder hazırlıkları, hızlı alışveriş listesi ve Pesah Seder detayları:

*http://www.sevivon.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1700:seder-hazirliklari&catid=46:pesah-seder-hazirliklari&Itemid=225

*http://www.sevivon.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1699:pesah-sederi&catid=46:pesah-seder-hazirliklari&Itemid=225

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün