Kim bu Şalom ArtıOnsekiz?

Son zamanlarda Şalom´a yeni bir kategori, yeni bir ses ekledik. ARTIONSEKİZ! Söyleşiyle ekibimizi tanıyalım…

Söyleşi
14 Nisan 2021 Çarşamba

Alper Palti

  • Şalom Gazetesinde genç kesime seslenme fikri nasıl gelişti?

Liza Cemel: Toplumumuzun azalan genç nüfusundan hepimiz haberdarız, bununla beraber azalan genç etkileşim de geliyor. Ben pandemi döneminin başlarında Şalom’un en genç yazarı olarak içerikler üretmeye başladım. İki taraflı memnuniyeti takiben Şalom Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas’ın önerisiyle, gençlerin kendini duyurabilecekleri ve ifade edebilecekleri yeni bir genç bölümü açma fikrini konuşmaya başladık. Biz de bu konuda kolları sıvadık ve ilk aşamada, ilgili olabilecek arkadaşlarıma bu konudan bahsettim. Az kişiyle başladık fakat grubumuz her geçen gün büyüyor, içerikler gelişiyor ve artıyor.

  • ArtıOnsekiz ekibinin amaçlarından bahseder misiniz?

Liza Cemel: Şalom ArtıOnsekiz hem gençlere bir platform sunmak, hem de onları Şalom’la tanıştırmak için kuruldu. Amaçlarımız arasında ortak bir mecrada öncelikle toplumuzun gençlerine, sonra da tüm Yahudi ve geniş topluma hizmet etmek, içeriklerimiz ve düşüncelerimiz yoluyla etkileşime girmek var. Zamana ayak uydurup sayfamızı geliştirirken, kendimiz de gelişiyoruz. Bu sayede zaman içinde yeni medya araçlarının kullanımında ustalaşarak içeriklerimizi aktarmayı ve inandığımız değerler doğrultusunda fikirlerimizi dile getirmeyi umuyoruz.

  • Ekip olarak planladığınız projeleriniz neler?

Liza Cemel: Pandemi kısıtlamaları elverdikçe ve hepimizin dilinden düşmeyen ‘yeni normal’ artık normal olmaktan çıktığında hayata geçirmeyi umduğumuz birçok ileriye dönük projemiz var. Şu an için, başlattığımız yazı, podcast ve video serilerini sürekli bir şekilde devam ettirmeyi planlıyoruz (Dizi/Film/Kitap incelemeleri, “Konuşan Resim”, NBA temalı “Quick Release” podcast serimiz, “Okuduk da ne oldu?” video serimiz, bayram menüleri ve yaratıcı lezzetler vs). Onun dışında toplumda ilgimizi çeken projeleri, meslekleri, kişilikleri tanıtmak için sanal röportajlara devam etmeyi, Instagram hikâye kısmımız üzerinden haftalık soru-cevap/mini-quiz fikrini genişletmeyi ve canlı soru-cevaplarla toplumdaki gençleri de dâhil etmeyi istiyoruz. Son olarak da, pandemi koşulları değişince sokak röportajları ve yüz yüze aktiviteler/söyleşiler da yapmayı umuyoruz.

  • Sizleri daha yakından tanıyabilir miyiz? Şalom’da yazmak size ne ifade ediyor? Okurlarımız ArtıOnsekiz köşesinde neler bulabilirler?

Liza Cemel: 22 yaşındayım, yakın zamanda Yahudi araştırmaları alanında uzmanlaşan bir master programının ilk kısmını online olarak bitirdim. Ondan önce de İtalya’da uluslararası ilişkiler alanında lisans eğitimi gördüm. Pandemiden önce ve üniversiteden mezun olduktan sonra dâhil olduğum bir ara yıl programı vasıtasıyla Londra’da Jewish News’da staj yapmaya başladım. Tabi pandemi patlayınca evden çalışmaya geçmek durumunda kaldık. Bundan istifade Şalom’la da iletişime girmemin ve katkıda bulunmamın çok iyi bir fikir olacağını düşündüm. Yazma ve araştırmaya ilgim ile dünyadaki Yahudi toplumların tarihsel; kültürel yapıları ve birbiriyle ilişkilerine olan merakım birleşince ortaya güzel şeyler çıktı. Pandemi gerçeklerinin ve online çalışmaların yeni yeni başladığı o dönemde hem Şalom nezdinde hem de çevremden aldığım güzel yorumlar da çok motive edici oldu. Hem topluma hem de kendime yararlı olduğumu fark ettim. Yazı yoluyla nesilden nesle geçen kültürel zenginliğimize de katkıda bulunduğumu gördüm. Zaman ilerledikçe kendimi daha çok Şalom’un bir parçası gibi hissettim. Şu an bulunduğum duruma bakacak olursak, kısa sürede çokça geliştiğim ve bu yeni Şalom ailesine dâhil olduğum için şanslı hissediyorum.

Aynı zamanda, Şalom ArtıOnsekiz kuruluş ve ilerleme aşamasına önderlik etmek benim için ayrı bir keyif oldu. Yönetim ve iletişim becerilerimin yanı sıra liderlik konusunda da geliştiğimi düşünüyorum. Şalom ArtıOnsekiz, takipçilerine zengin bir köşe sunuyor. Sanat&Kültür&Spor’dan Genç Mutfak’a, Zaman Makinesi’nden Duymayan Kalmasın’a kadar uzanan kategori çeşitliğimiz içeriklere de yansıyor. Oldukça okuyucunun ilgisini çekebilecek, yeni bilgiler aktarırken güldürecek, bazen de duygulandıracak içeriklerimiz oluyor. Ben şahsen zamanım elverdikçe tüm kategorilere destek olmaya çalışıyorum. İçeriklerimizin bizi takip edenleri aktif olarak harekete geçirdiğine ve karşılıklı etkileşim yarattığına inanıyoruz. Beraber büyümek çok özel. Umarız takipçi kitlemizdeki artış da çoğalarak devam eder!:)

Orli Güner: İstanbul Bilgi Üniversitesi Aşçılık Bölümü mezunuyum. Gastronomiye olan ilgim, küçük yaşlarda, yemeğe ve mutfağa duyduğum merak ile başladı. Aldığım eğitimler ise bu mesleği ne kadar çok istediğimi, bir kez daha gösterdi. Yazı ile bilgi aktarmanın her zaman özel bir gücü olduğuna inanmışımdır. Şalom, ailemizin senelerdir severek takip ettiği bir gazete. Günümüzde sosyal medya kullanımının artması üzerine oluşturduğumuz ArtıOnsekiz köşesinin, yenilikçi bir adım olduğunu ve özellikle de gençlerin severek takip edeceğini düşünüyorum. Genç Mutfak bölümüne katkı sağlamaya, elimden geldiğince yöresel ve modern lezzetlerden bahsetmeye çalışıyorum. Paylaştığım tarifleri, tarihçe, resim veya video ile desteklemeye özen gösteriyorum. Takipçilerimiz, Şalom ArtıOnsekiz için hazırladığımız farklı kaynakların tamamına ulaşabilir, eğlenceli ve faydalı birçok içeriği inceleyebilir.

Liana Yakar: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü üçüncü sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda reklamcılıkla yan dal yapıyorum. Şu anda bir ajansta staj yapıyorum. Boş zamanlarımda dizi-film izlemekten, yürüyüş yapmaktan ve fotoğraf çekmekten çok keyif alıyorum. Pandemi döneminde hobilerimin arasına bir şey daha eklendi, sayılarla boyama. Boyama yapmak benim için boş vaktimi değerlendirmekten çok aslında bir terapi gibi. Şalom’da yazmaya başladığımda Yahudi cemaatine ait olan bir gazetede yazdığım için kendimi özel hissettim. Şalom’da yazı yazmak benim için başlı başına bir tecrübe. Yazı yazmak da benim için artık ayrı bir keyif oldu.

Alper Palti: Ortaokul ve liseyi Ulus Özel Musevi Lisesinde, üniversiteyi ise Bilgi Üniversitesi Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümünde okuyup geçen yıl mezun oldum. Beş aydır Şalom’da internet editörü olarak çalışıyorum. Aslında yönetmenlik ve video kurgulama konusunda daha bilgiliyim ama Şalom’da Yayın Koordinatörümüz Virna B. Gümüşgerdan ve Yayın Yönetmenimiz İvo Molinas sayesinde editörlük yönünden de gelişim sağlıyorum.

Lise döneminden sonra üniversite hayatında bir anda geniş topluma açılınca, çocukluğumda edindiğim Yahudi dini ve kültürü ile ilgili bilgiler biraz arka planda kalmıştı. Şalom’da çalışmak ve Liza Cemel’in önderliğinde kurduğumuz Şalom ArtıOnsekiz ekibinde olmak bana bu bilgileri geri kazandırmaya başladı. Her gün dünyada ve ülkemizde yaşanan Yahudi bayramlarını, özel günlerini ve acı haberlerini araştırıp internet ortamında bazen de gazetede okurlara aktarmak Yahudi kimliğimin yeniden ön plana çıkmasını sağladı.

Daha çok ekibin hazırladığı haberlerin sitemize yüklenmesinden ve sosyal medya platformlarımızda yayınlanmasından sorumluyum. Ayrıca Sanat&Kültür&Spor kategorisinde Türk ve yabancı platformlarda  yayınlanan dizi ve filmlerin incelemelerini yapıyorum.

Sarp Kaston: Sabancı Üniversitesi Psikoloji Bölümü 3.sınıf öğrencisiyim. Kendimi bildim bileli yazı yazmayı seven biri olmuşumdur. Şalom'un da gençlere yönelik ArtıOnsekiz köşesinin bir parçası olmak benim için çok değerli. Birçok farklı konuda içeriğin olduğu bu köşe Şalom'u daha da değerli bir hale getirecektir mutlaka.

Doruk Barokas: Tel Aviv Üniversitesinde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun oldum. Şalom gazetesinde yazmak, toplumumuzla kendi düşüncelerimi paylaşmak için bana bir olanak sundu, aynı zamanda bir nevi duygularımı aktarabileceğim bir pencere oldu. ArtıOnsekiz bölümümde, Selena Ataz ile birlikte hazırladığımız ‘Konuşan Resim’ serisinde eşsiz resimlerin hikâyelerini sunuyoruz. Yazılarımızın dışında Melih Banana ile birlikte hazırladığımız NBA temalı ‘Quick Release’ ve üniversite eğitim hayatı temalı ‘Okuduk da Ne Oldu?’ podcastlerini öneririz.

Melih Banana: 23 yaşındayım. Sabancı Üniversitesi Endüstri Mühendisliği, Utrecht University Finans Master programı mezunuyum. ArtıOnsekiz’de yazıyor olmanın en büyük avantajlarından biri fikirlerimi ve ilgi alanlarımı başkaları ile paylaşma fırsatı bulmak, aynı zamanda okurların da hayatlarına bir nebze de olsa kültürel bir katkı sağlamak. Bunun dışında Şalom gazetesinin yazılarını takip etmemin hem önemli derecede etkileşim yarattığını, hem de kendi adıma bilincimi ve farkındalığımı arttırdığına inanıyorum. Spor dalları ile ilgili yazılarımızla beraber Doruk Barokas ile birlikte hazırladığımız NBA gündemini değerlendirdiğimiz ‘QuickRelease’ adlı bir podcast bulunmakta. Aynı zamanda yine Doruk ile beraber her hafta bir konuk ağırlayıp üniversite deneyimlerini paylaştığımız ‘Okuduk da Ne Oldu?’ adlı bir programımız bulunmakta. Son olarak da, ilgi alanlarım doğrultusunda gündemde yer alan konu başlıklarında müzik veya finans alanlarında yazılarımı paylaşıyorum.

Selena Ataz: Bath Üniversitesinde psikoloji okuyorum. Şalom gazetesinde yazmak, kendi duygu ve düşüncelerimi toplumumuza aktarmak için bir olanak sağlıyor. Doruk Barokas ile yazdığımız ‘Konuşan Resim’ serisinde farklı resimlerin hikâyelerini anlatıyoruz.

Cefri Beharti: Kim Bu Cenk Beharti? Veya birçok tanıdığımın beni çağırdığı ve benimsediği ismimle Cefri. Ben de Artıonsekiz’in değerli ekibinin içinde bulunuyorum. Lise eğitimimi 2016’da Ulus Özel Musevi Lisesinde tamamladıktan sonra üniversite diplomamı Bahçeşehir Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden aldım. Bu eğitim maceram süresince çoğunlukla bölümüm üzerine, çeşitli yurt içi-yurt dışı fuarlara ve yarışmalara katıldım, Burgaz Ada Tatil Evi’nde uzun ve uzun yıllar severek monitörlük yaptım ve kısa bir süre de olsa zamanında Şemeş Karmiel ekibi ile folklor yapma fırsatı da edindim. Şu an ise endüstriyel tasarımcı olarak mesleğimi icra etmekteyim. Şu ana kadar biriktirdiğim tecrübeler ve bilgiler ışığında gerek sanat, gerek tasarım, gerek ise eğlence başlığı altında Şalom ArtıOnsekiz’in sanat kategorisinde ben de varım. Takipte kalın!!!

Fortün Levi Koç: Pırıl pırıl bir bahar gününde antik ve güzeller güzeli İstanbul’da, geleneksel ve sevgi dolu Yahudi bir aileye doğdum. Gezip gördüğüm, bir sürü anı biriktirdiğim, her anında gelişime açık olduğum, kâh gülüp kâh ağladığım ama her daim sevgiyi ilke edindiğim tam 23 yıldır dünyadayım. Evet, dünün çocuğuyum esasen. Biz, dünün çocukları bir araya gelip cemaatimizin gazetesi olan Şalom’u yaşıtlarımızla buluşturmak amacıyla bir köprü görevi üstlendik ve ArtıOnsekiz sayfasını oluşturduk. Şalom’la ilk etkileşimim bir Simha Tora kutlamasında, Balat Ahrida Sinagogunda düzenlenen etkinliğe katılımım sayesinde olmuştu. Gelinlikle elimde tabletleri taşırken çekilmiş fotoğrafımı içeren gazete kupürünü babam hâlâ saklar. Bunun gibi birkaç kere daha gazeteyi fotoğrafımla süslediğim zamanlar oldu. 2005 yılında okulumuzda düzenlenen Purim kostüm yarışmasında babaannemin bana diktiği İspanyol kostümümle kazandığım birincilik ödülü ve gazetedeki fotoğrafım da babaannemi gururlandırmıştır. İşte bu yüzden bu gazetede küçük de olsa bir yerimin olması benim için çok heyecan verici ve özel. Yazılarımın çoğu sağlıklı yaşam, kişisel gelişim ve edebiyat hakkında konuları ele alıyor. Fotoğraf çekmeyi, doğayla iç içe olmayı, yeni yerler keşfetmeyi, insanlarla etkileşimi çok seviyorum. Ama en çok hayvanları seviyorum. Bu platformda özgürce kendimi ifade edebileceğimi biliyorum. Amacım daha geniş ve ufku açık bir kitleye ulaşmak, değerlerimi, gözlemlerimi, ucundan da gündemi benle filtreleyerek yazılarıma dökmek.

Klodya Şaboy: Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Ayrıca işletme konsantrasyonu yapıyorum. Bir senedir laboratuvar asistanlığı, yedi aydır da akran danışmanlığı yapıyorum. İki akademide de gönüllü olarak çalışıyorum. Gastronomi alanına her zaman ilgim vardı, bu nedenle bu alanda yazı yazmayı seviyorum. Başka bir blogda da gastronomi alanında içerik yazarlığı yapıyorum. Fakat Şalom'da Genç Mutfak'ta yazmak benim için apayrı bir mutluluk. Küçüklüğümden beri Şalom Gazetesi evimize geldiğinde heyecanla okurdum, acaba bir gün benim yazım da çıkar mı diye… Şimdiyse hem internet sitesinde hem de gazetede yazım çıkıyor. Sanırım istediğime ulaştım…

Renin Özlevi: 1998’te doğdum. Bilgi Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim, Anadolu Üniversitesinde Sosyal Medya Yöneticiliği bölümünde okuyorum. Gençlerin içinden gelerek kendilerini ifade edebilmesi fikrini duyduğumdan beri Şalom’da yazı yazmak beni her geçen gün çevreme daha duyarlı ve ilgili hale getiriyor. Etrafımda olanlar, yaşananlar ve yapılanlar üzerine çevremi bilgilendiriyor olmak büyük keyif verici.

Farklı kategoriler ve farklı kişiliklerin bir araya gelerek oluşturduğu birçok başlık altında toplumsal ve kişisel konular hakkında aradıklarını bulabilirler. Dizi, kitap ve film önerisinden ‘Genç Mutfak’ adı altında paylaşılan tariflere kadar ArtıOnsekiz ekibi okurların aradıkları şeyleri gençlerin kalemlerinden yazılı bir şekilde okurlarla buluşturuyor.

Eti Vitas: 22 yaşındayım. Ulus Özel Musevi Lisesinde okudum. Bilgi Üniversitesi 4. sınıf öğrencisiyim. Sosyoloji ve psikoloji çift ana dal öğrencisiyim. Aynı zamanda Annette Bat Mitsva Kulübünde üç senedir madrihlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra, kitap okumayı ve Ted Talk izlemeyi çok severim. Genel olarak sosyal tabakalaşma, ayrımcılık, önyargı gibi konseptler üzerine okumayı seviyorum. ArtıOnsekiz’de de bu gibi konular üzerine yazmaktayım. Toplumumuzda ve günlük yaşantımızda var olan bazı pratiklerimizi etkileyen konseptler üzerine yoğunlaşmayı seviyorum.

Şalom’da yazmak gerçekten çok şey ifade ediyor. Öncelikle düşüncelerimi, hissettiklerimi ve deneyimlerimi insanlarla paylaşabilmek çok değerli. Şalom ArtıOnsekiz de bize böyle bir fırsat sunuyor ve binlerce kişiye algılarımızı, düşüncelerimizi ve pratiklerimizi yansıtabiliyoruz ve de onlarla paylaşım yapabiliyoruz. O yüzden, gerçekten bu fırsata sahip olduğum için kendimi çok şanslı ve özel hissediyorum.

ArtıOnsekiz köşesi gerçekten çok zengin aslında. Okurlar kendilerinden mutlaka parçalar bulabilir diye düşünüyorum. Her alandan yazılar yazılıyor. Yemek, spor, psikoloji, sosyoloji, bayramlar, müze gezisi, konuşan resimler ve daha nicesi. Gerçekten birbirinden çeşitli olarak sunduğumuz yazılarımızla birlikte bu platformda kendinizden parçalar bulabileceğinize ve severek okuyacağınıza eminim!

Lorena Franco: 16 yaşındayım ve Özel Galileo Galilei Lisesinde okuyorum. 11. sınıf öğrencisi olmama rağmen üniversiteyi nerede okumak istediğim ya da hangi bölümü okumak istediğimle ilgili net bir fikrim yok. Tek bildiğim ne okursam okuyayım insanlara ulaşmak ve hayatlarına dokunmak istediğim. Şu aralar psikoloji düşünüyorum ancak kararsız bir insan olduğum için bu fikrim de her an değişebilir. Vakit kaldıkça da hobilerimle ilgileniyorum. Resim yapmak, şarkı söylemek, ukulele çalmak, tiyatro ve yazı yazmak…

Şalom’da yazmanın bana özellikle bu dönemde tam olarak bu nedenlerden dolayı çok iyi geldiğini söyleyebilirim. Bu kadar sıkışık olduğum bir dönemde kendime yazmak için vakit ayırmak harika bir sebep. Hem ben de en büyük hayallerimden birini kısmen gerçekleştirebileceğim. Şalom, yazdıklarımı paylaşabileceğim ve insanların hayatlarına dokunabileceğim harika bir platform ve burada yazmaya başladığım için çok mutluyum.


Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün