Çarpıcı arkeolojik keşif: Türkiye´de bir ´yeraltı dünyası´ var mı?

Türkiye, Çorum´da bulunan Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı´nda yaklaşık 200 yıl önce başlayan arkeolojik kazılar, yeraltı dünyası ile ilgili ilginç kanıtlar ortaya çıkardı.

Toplum
21 Haziran 2021 Pazartesi

Fransız arkeolog ve tarihçi Charles Texier tarafından 1834 gibi erken bir tarihte keşfedilen tapınakta hayvanlar, canavarlar ve tanrılar da dahil olmak üzere 90'dan fazla farklı figürü betimleyen kireçtaşı oymaları bulundu.

Muhtemelen yaklaşık 3.200 yıl önce yapılmış tuhaf taş oymalarındaki resimler, bir yeraltı dünyasının ayrıntılarını içeriyor.

Oymaları deşifre etmek neredeyse 200 yıl sürdü. Ancak araştırmacılar oymaların, yaratılış mitinin canlılığını gösteren dünya, gökyüzü ve yeraltı dünyasını içeren bir evrene ait olduğunu belirlediler.

Oymaların bulunduğu bir duvarda güneş tanrıçası ve fırtına tanrıçasının çizimleri yer alıyor ve tanrıların diğer figürlerden daha yükseğe yerleştirildiği görülüyor. Araştırmacılar, o günlerde 17 tanrı olduğunu tahmin ediyor. Buna karşılık, tapınağın doğu ve batı duvarlarında, araştırmacılara göre ‘döngüler ve yeniden doğuş’ anlamına gelen insanlar, ayın evreleri ve mevsimler yer alıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün