İklim değişikliği: 50´ye yakın ülke, ´yeryüzünden silinmekten´ korkuyor

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli´nin (IPCC) raporunda küresel ısınmanın önüne geçilemezse bazı bölgelerin yaşanılamaz hale gelebileceği uyarısında bulunması, iklim değişikliğinden en çok etkilenmesi beklenen ülkeleri kaygılandırdı.

Dünya
10 Ağustos 2021 Salı

IPCC, Maldivler'in de aralarında olduğu 50'ye yakın ülke için önlem alınmadığı takdirde "yeryüzünden silinebilecekleri" uyarısında bulundu. Bu ülkeleri temsil eden Maldivler eski Devlet Başkanı Muhammed Naşid, "Başkalarının saldığı karbonun faturasını kendi hayatımızla ödüyoruz" dedi.

Dünyanın en düşük rakımlı ülkeleri arasındaki Maldivler, iklim değişikliğinin sonuçlarına karşı en kırılgan ülkelerden biri.

IPCC'nin son raporuna göre, iklim değişikliğinin etkisiyle sıcak hava dalgaları, şiddetli yağışlar ve kuraklık şiddetini artıracak ve daha sık görülecek.

BM Genel Sekreteri António Guterres'e göre rapor, insanlık için ‘kırmızı alarm’. Rapordaki bulgular, insanlığın iklim üzerindeki zararlı etkisinin ‘gerçek’ olduğuna işaret ediyor. Rapora göre, sera gazlarının atmosfere salınımının devam etmesi sonucu yaklaşık 15 yıl içinde önemli bir sıcaklık sınırı aşılabilir. Bu yüzyıl sonunda deniz seviyelerinin de 2 metreye kadar yükselebileceği belirtiliyor.

Bağımsız ada ülkesi Antigua ve Barbuda'nın iklim değişikliğinden sorumlu büyükelçisi Diann Black-Layne, bunun düşük rakımlı kıyı ülkeleri için yıkıcı sonuçları olacağını açıkladı.

BM'nin iklim değişikliği ile mücadele için bir dönüm noktası olarak görülen raporu, İskoçya'nın Glasgow şehrinde düzenlenecek COP26 İklim Zirvesi'ne aylar kala yayımlandı.

Zirveye başkanlık edecek İngiltere Başbakanı Boris Johnson, raporun iklim değişikliğinin yükünü göğüsleyecek ülkelerin yardıma ne kadar ihtiyacı olduğunu gösterdiği yorumunda bulundu.

"Rapor, önümüzdeki 10 yılın gezegenimizin geleceğini güvence altına almak için ne kadar kritik olduğunu gösterdi" diye konuşan Boris Johnson, kömürden vazgeçerek temiz enerji kaynaklarına dönmenin, doğayı korumanın ve iklim değişikliğinden etkilenecek ülkelere finansal destek vermenin önemine işaret etti.

 Kaynak: BBC

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün