İsrailli ve Amerikalı hahamlar, liderlerini iklim değişikliğini ciddiye almaya çağırdı

Dünya liderlerinin biraraya geldiği iklim krizi toplantısı öncesi, ABD´den ve İsrail´den hahamlar ülkelerinin liderlerine seslenerek onları bu sorunu ciddiye almaya davet ettiler.

Dünya
3 Kasım 2021 Çarşamba

İskoçya'nın Glasgow şehrinde Pazar günü başlayan 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Naftali Bennett de katıldı.

Çoğunluğunu Modern Ortodoks cemaatinin oluşturduğu İsrail'in önde gelen hahamları, İsrail Başbakanı Naftali Bennett'e mektup yazarak, iklim değişikliğine azami önem gerektiren bir sorun olarak yaklaşmasını istediklerini vurguladı. Mektubu imzalayan 20 haham, iklim değişikliğinin tüm dünyayı ilgilendiren bir 'pikuach nefesh' sorunu olduğunu belirtti. Öz varlığını korumak anlamına gelen bu Yahudi yasası, insan yaşamının korunmasının neredeyse tüm diğer dini yasaların önüne geçtiğini söyler. Mektupta, “Bu sorun, tam anlamıyla, tüm dünyadaki yaşamın korunması kapsamına girer” denildi.

Benzer bir eylem çağrısı da geçen hafta Amerikalı hahamlar tarafından yapıldı. Çevre ve Yahudi Hayatı Koalisyonunun Yönetici Müdürü Rabi Daniel Swartz bir dua etkinliği düzenleyerek Başkan Biden’a seslendi. Rabi Swartz’ın bestelediği duanın bir kısmı şöyle: “Senin lütfunla, herkesin evi olan Senin Dünyanı korumak adına gereken süratli ve gayretli eylemleri alması için Başkan yol gösterici olsun. Böylece gelecek nesillere adil, sürdürebilir, bolluk içinde bir dünya miras kalsın. Cömertlik, açgözlülüğe karşı zafer kazansın ve COP26 konferansında toplanmış tüm liderler fakir ve korumasızlar için tam bir dayanışma halinde olsun.”

Beyaz Saray’a gönderilen dua metni, ABD’nin önde gelen hahamları tarafından da imzalandı.

Dünya için son şansımız

Glasgow’da pazar günü başlayan ve 12 Kasım'a kadar devam edecek olan 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26), 'dünya için son şansımız' olarak tanımlanıyor.

Konferansa dünya liderlerinin yanı sıra 30 bin kişinin katılması bekleniyor. Bunların arasında İngiliz çevreci ve belgesel yapımcısı David Attenborough, iklim aktivisti Greta Thunberg gibi dünyaca tanınan çevreciler, Microsoft ve Unilever gibi uluslararası dev şirketler ve sivil toplum kuruluşları bulunuyor.

Konferansa 120'ye yakın dünya liderinin katılması bekleniyor. COP26'nın resmi hedefleri dört maddede özetleniyor:

  • Tüm ülkelerin 2050 yılına kadar net sıfır taahhüdünde bulunması ve küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma hedefine yönelik çalışmaların başlaması.
  • İnsanları ve doğal yaşam alanlarını korumak için iş birliklerinin gerçekleşmesi.
  • İklim değişikliğiyle mücadele ve uyum çalışmaları için zengin ülkelerden fon sunulması.
  • Paris İklim Anlaşmasını işler hale getirmek üzere yazılan Paris Kurallar Kitabı'nın tamamlanması.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün