Çocuklar için eğlenceli olduğu kadar önemli mesajı olan bir oyun: Sevivon

İrving BARUH Kavram
1 Aralık 2021 Çarşamba

Çocukluğumu düşündüğüm zaman, aklıma gelen birçok anı içinde ailem yer alır. Örneğin, ailemle geçirdiğim güzel bir vakit gelir aklıma, o anki konuşmalarımız canlanır hafızamda… 

Bu yüzden bir baba olarak, kızlarımla paylaşacağım ufacık, mutlu bir anın, onların hafızalarında, hayatlarının birer pusulası olarak yer bulabileceğine inanıyorum.

Kızlarımı mutlu bireyler olarak yetiştirmek istiyorum. Bir taraftan da kim olduklarını, kökenlerini bilmelerini arzuluyorum. 

Yahudi olduklarını bilmeleri ve kimlikleriyle gurur duymaları için, onlarla bayramlarımızı kutlamanın, onlara tarihimizi anlatmanın yanı sıra anılarına ufak mutluluklar ekerek, hislerine dokunabileceğimi düşünüyorum.

Bu hafta güzel bir fırsat yakaladım. Hanuka Bayramını kutladık ve eğlenceli vakit geçirdik. Beraber 'Sevivon' oynadık. Oynarken de kısacık da olsa oyunun hikayesini anlattım onlara. Böylelikle ileride, Hanuka Bayramını kutlarken eğlenceli vakit geçirdiklerini ve belki de ‘her şeye rağmen geleneklerimizi nasıl sürdürdürebildiğimizi’ hatırlayacaklardır. 

Sevivon nasıl oynanır?

 

Sevivon dört tarafında İbranice harflerin olduğu bir topaç ile oynanır. Her oyuncuya dilediğiniz bir sayıda, örneğin 15 adet şeker dağıtın. Sonra topacı sırayla döndürmeye başlayın.

Topacın üstündeki harfler şu anlamları taşır:

Nun = "hiçbir şey" anlamına gelen Yidiş kelimesi 'nite' anlamına gelir.

Gimel = "her şey" anlamına gelen Yidiş kelimesi 'gantz' anlamına gelir.

Hay = "yarım" anlamına gelen Yidiş kelimesi 'halb' anlamına gelir.

Shin = "koymak" anlamına gelen Yidiş kelimesi 'shtel' anlamına gelir.

Topacı döndürdükten sonra;

Nun gelirse, oyuncu hiçbir şey yapmaz,

Gimel gelirse oyuncu ortadaki şekerleri alır,

Hay gelirse oyuncu ortadaki şekerlerin yarısını alır,

Shin gelirse oyuncu ortaya şeker ekler.

Sevivon'un hikayesi:

 

Yunan Kralı Antiochus, hüküm sürdüğü dönemde, Tevrat ve diğer Yahudi geleneklerini incelemeyi yasaklayan yasalar çıkardı. Bu dönemde Yahudiler dinlerini, geleneklerini açıkça uygulamakta özgür değillerdi, bu yüzden Tevrat'ı incelemek için toplandıklarında eğer askerler gelirlerse, ne yaptıklarını çabucak gizleyebilmek için sevivonu kullanarak kumar oyunu oynuyormuş gibi yaparlardı.

Kimliğimizi ve geleneklerimizi her zaman bizden sonraki nesillere aktarabilmemiz dileğimle Hanuka Bayramınızı kutlarım.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün