3D printer ve arttırılmış gerçeklik (AR) kullanılan inovatif teknoloji ile ameliyat kusursuz bir şekilde ve çok daha kısa zamanda bitirildi.
Galilee Medical Center Hastanesi Baş Hekimi Prof. Masad Barhoumm ekibinin ilk kez arttırılmış gerçeklik ve üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanarak göz yuvasında bir çatlağı onardıklarını açıklayarak, “Gelecek şimdiden burada” dedi.
Yüzünden yaralanan 31 yaşındaki hastanın sol göz yuvasındaki çatlağın sebep olduğu çift görme ve asimetri gibi sorunlar giderildi. Ameliyatla ayrıca göz estetik açıdan düzeltildi.
Hastane, hastanın bilgisayarlı tomografisine (BT) bakarak titanyumdan bir levha tasarladı. Bu levha üzerinde sağlıklı gözün hasta göz üzerinde yansıtılması ile göz yuvasının zemininin birebir kopyası üç boyutlu şekilde oluşturuldu.
Söz konusu levhanın hastanın gözünün altına yerleştirilmesi AR ile gerçekleştirildi. Doktorlardan biri HoloLens adı verilen gözlüğü taktı. Hastanın kafatası ve levha tasarımı doktorun önünde canlandı. Doktor levhayı tam isabet ettirerek gözün altına yerleştirmeyi başardı. Ameliyat bir buçuk saat sürdü. Hasta iyileştikten sonra BT’de levhanın optimal şekilde yerleştirildiği görüldü. Normal ameliyatlarda levhanın doğru yerleştiğinden emin olmak için bazen defalarca BT çekiliyor ve ameliyatlar tekrarlanıyor.
Microsoft’un HoloLens’ini takan kullanıcı üç boyutlu görsellerin tüm detaylarına hakim olabiliyor. Hologramlar kolay ve rahat biçimde dokunulabiliyor, tutulabiliyor ve hareket ettirilebiliyor. Hologramlar gerçek nesne gibi algılanıyor.