Azınlık okulu statüsünde, Miniks markası ile Ulus Özel Musevi 1. Karma Anaokulu olarak çalışmalarına uzun yıllardır Suadiye´de devam etmiş kurum, geçtiğimiz haftalarda Kadıköy Yeldeğirmeni´ndeki adresine taşındı.
Miniks Anaokulu, Kadıköy’deki yeni binasının açılışını geçtiğimiz hafta gerçekleştirdi.
Geçtiğimiz hafta kısıtlı sayıda misafir ile yapılan açılış töreninde söz alan Yönetim Kurulu Üyelerinden Jak Mizrahi, “Hepimizin bildiği gibi ağaç yaşken eğilir ve bu fidanları ağaca döndüren müesseselerin başlangıcı bu noktadadır. Amacımız bizi geleceğe taşıyacak bu taze fidanları, gelenek ve göreneklerimizi, ilim ve irfanla harmanlayarak hayata hazır hale getirmektir” dedi.
Okul, Türkiye’de 1935 yılına dek faaliyette olan ancak sonrasında kapanan eski Alliance Okulunun yerinde, o günün mimarisine uygun olarak Mimar Hayim Beraha’nın katkıları ile inşa edilen yeni yerleşkesinde, bahçesi, oyun alanları, geniş derslikleri ile modern eğitimin gereklerini yerine getirerek eğitime devam ediyor.
COVID-19 pandemisinin getirdiği kısıtlamaların gölgesinde verilen eğitim, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün talimatları çerçevesinde, kimi zaman yüz yüze kimi zaman ise çevrimiçi olarak gerçekleşiyor. Amaç bu zorlu dönemde, olabildiğince çok çocuğa hizmet götürmek. Alınan olağanüstü önlemler, sıkı hijyen uygulamaları ile çocukların bu sıkıntılı zamanda eğitim görmelerinin yanında sosyalleşmeleri için de ortam sağlanıyor.
Okul müdürü Doli Levi’nin de belirttiği gibi “0-6 yaş, insanın temel eğitimi aldığı dönem. Olmazsa olmaz kadar önemli. Sosyalleşmeye, kendini keşfetmeye başlayacağı, ebeveynlerden ayrılarak kendi duygu ve düşüncelerini paylaşacağı bir dönem.”
Her biri uzmanlaşmış öğretmenlerin nezaretinde verilen eğitim, anaokulunun yeni adresindeki olanakları ile birleşince ortaya çok daha verimli bir eğitim çıkacaktır, kuşkusuz.
Miniks Yeldeğirmeni’nde
Silvyo Ovadya
2006-07 yıllarıydı. İstanbul Yahudi Toplumu’nun üçte birinin Anadolu yakasında yaşamasına rağmen ne yazık ki bir anaokulumuz bile yoktu bölgede. Biraz da şişirerek, açılacak yuvaya gelecek bir dizi öğrenci vardı. O dönemde, Tuna Alkan’ın büyük katkısıyla, birçok yer gezdik ve 13 yıl kullanılan eski ses stüdyosunun uygun olabileceğine karar verdik. Yuvanın kurulma aşamasında potansiyel velilerle bir dizi toplantı gerçekleştirilmiş, çoğu veli de çocuklarını seve seve göndereceklerini belirtmişlerdi. Büyük heyecanla açılan yuva hizmete girdikten sonra ne yazık ki sadece üç veli çocuklarını ‘Minix’e gönderdiler. Bu sayının 58’e ulaşması bir hayli zaman aldı. Açıldıktan dört yıl kadar sonra yatırım pek de verimli bulunmadığı için okulun kapatılması söz konusu olmuştu. Ancak o dönem Haydarpaşa-Caddebostan Sinagog Vakfı, okulun yönetimini belli bir bütçe ile üzerine alıp bu yuvanın bugüne dek gelmesini sağladı.
Aynı yıllarda Kadıköy Belediye Başkanı, Haydarpaşa Vakfı yetkililerini arayarak, Yeldeğirmeni’nde bulunan eski okul binasında kiracı olan, hayvan işkembesi ve bağırsağıyla ilgili üretim yapan firmanın ruhsatını iptal edeceklerini belirtti. Yaptıkları üretimle, tüm bölgeye inanılmaz pis bir koku yayılıyordu. Evet, ruhsat iptal edilince ve kiracı mekânı terk edince eski Alliance Okulu olarak bildiğimiz, iki binadan oluşan ‘Ecole Communale Israelite Haidar-Pasha’ adını taşıyan yerle ilgili artık mevcut olmayan binanın fotoğraflarını ve özelliklerini bulmak gerekiyordu. Planlarda yeşil alan olarak yer alan parsel (o arsada tarihi bir eser varsa ve mevcut değilse yeşil alan olarak damgalanır) için bir mimarın yoğun çalışması gerekiyordu. Mimar Hayim Beraha’yı önerdim. Tarihi eserlere büyük ilgisi olan Hayim’in bu işi kotarabilmesi gerekiyordu. Hayim, büyük emek harcadı ve başardı.
21 Ocak Perşembe günü, pandemi şartlarında oldukça az bir kitlenin katılımıyla yeni okulun açılışı gerçekleşti. Hahambaşı Rav İsak Haleva, TYT Eşbaşkanı İshak İbrahimzadeh, Başkan Vekili Moris Levi, UÖMO Vakıf Başkanı İzi Aşkaner, Eğitim Koordinatörü Röne Kaspi, Anadolu yakasının sevilen hahamı Yeldeğirmenli Rav Yeuda Adoni, Haydarpaşa Hemdat İsrael Vakfı Başkanı Eli Arditi, geçmiş dönem başkanı Mayir Saranga, Miniks’in her şeyiyle ilgilenen Jak Mizrahi, Miniks Müdürü Doli Levi açılışta yer alanlardı. Tabii ki inşaatı gerçekleştiren Mimar Hayim Beraha da oradaydı. Annesi ve ablası da onunla iftihar ederek oradaydılar. İzzet Bana yönetiminde okul çocukları söyledikleri şarkılarla açılışa büyük renk kattılar.
Ben de bu açılışta bulunmaktan çok memnundum. Hayalim, Asya yakasında 4 sınıflık bir ilkokulun oluşmasıydı. Böylece 5-6 yaşlarında çocuklarını sabahın altısında uyandırmaya kıyamayan velilere ikinci bir olanak sağlanmış olabilirdi. Ancak bugüne dek öyle bir proje gerçekleşmedi. İleride gerçekleşir mi bilinmez. Perşembe günü bizleri 21 öğrenci karşıladı. Umudum ve ümidim, gerçekten çok güzel bir ortam oluşturulmuş bu okula çok sayıda çocuğun gelebilmeleri…